Nordnetbloggen

10 tips för att spara pengar i jul

Idag är det exakt tre månader kvar till julafton, högtiden som gör att januari är svenskarnas fattigaste månad. Aldrig används kreditkorten så flitigt och aldrig har jantelagens oskrivna regler så stor påverkan på oss som under December månad. Varje år tycks handeln slå nya rekord med elektronikbranschen och upplevelsebranschen som stolta förfigurer. Det kräver förstås ett kapital vars inflation från ett år till ett annat på det hela inte verkar kunna påverkas av riksbankens styrränta.

Men julen kan vara mycket annat också. En chans att fira när mörkret ligger som en tung matta över oss, dagen då familjer är sams och skrattar tillsammans, pepparkaksbak och mjöliga barnkinder. Tindrande ögon i adventsljusens sken och leende mor -och farföräldrar.

Hur gör man då för att köpa rätt julklappar till rätt pris och hålla den perfekta jultillställningen utan att det kostar skjortan? Här kommer mina tio tips för en bättre, stressfriare, gladare och mer genomtänkt jul.

1. Köp de julklappar du kan redan nu. I jul är varorna dyrare, utbudet mindre och möjligheterna att få personlig service minskar drastiskt.

2. Vad ska julklapparna kosta? Risken med att köpa julklappar i tid är att du ”passar på” och köper fler saker, trots att du redan har färdiga julklappar som väntar hemma i garderoben. Bestäm en budget för varje person (och se till att du håller den).

3. Halvfabrikat imponerar inte på någon. Varken på mormor eller på plånboken. Köp köttfärs när det är billigt och låt eventuella barn vara med och rulla (det är dessutom extra charmigt att bjuda på lite sneda och avlånga köttbullar som barnen gjort under julhelgen). De går att göra flera veckor innan julafton. Koka skinkan själv.

4. Skriv upp när någon nämner något han eller hon vill ha. Oavsett hur litet (och billigt) det är kommer du att plocka många pluspoäng för att du kom ihåg. Bättre en genomtänkt present i den lägre prisklassen än en dyr som inte passar alls. Hemligheten är att ta fasta på det lilla, som en smart pryl till bilen, en vacker kopp från favoritkafét, det där vinet ni drack när ni träffades första gången…

5. Låt barnen göra en klippbok med önske-klappar. I leksaksaffärerna finns det ofta kataloger från exempelvis lego och playmobil året runt. Dessutom har du fått ett gratis pyssel för barnen till helgen.

6. Handla begagnat, men gör det nu. Fler och fler börjar få upp ögonen för andrahandsmarknaden där du kan göra riktiga klipp på prylar där det inte spelar någon större roll om det är begagnat.

7. ”Ska vi byta grejer med varann?” I ärlighetens namn: vill du köpa julklappar till alla du köper till och omvänt, vill du verkligen få julklappar från alla? Varje år får jag en chokladask av en släkting. Jag tycker om trillingnöten, men i övrigt kunde jag ha eller mista den där kaloribomben. Våga föreslå att ni inte köper något till varandra, chansen är dessutom stor att den andre personer bara känner lättnad. Ring upp redan idag så har du det överstökat.

8. Köp presentkort. Inte så roligt att få kanske, men att handla på mellandagsrean eller januarirean kan spara 1000-lappar.

9. Låt julen vara nykter eller dra iallafall ner på snapsen. Varje år kommer skräckrapporter om hur många barn som mår dåligt under julafton för att deras föräldrar eller släktingar dricker för mycket. Dessutom kostar alkohol som bekant skjortan i Sverige. Satsa istället på färre, men roligare ölsorter där alkoholhalten inte står i fokus. Kanske en ölprovning?

10. Ge dina gäster en uppgift. Med smicker kommer man långt och med lite finess kan du få personer att erbjuda sin hjälp utan att du behöver fråga. Exempel: ”Du gjorde ju en helt fantastisk janson förra året…?”

Vad ska du då göra med alla pengar du sparar? Mitt förslag är att du investerar 20-50%, resten lägger du på något som ger dig och dina närmaste riktig glädje. Och om du ska handla, vänta till januari. Mellandagsrean i all ära, men januari är butikernas fattig-månad och de kommer att göra mycket för att få dig som kund.

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

2
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Bra att du skriver om dessa ”självklara” saker. Off- season, off-place och second hand är jättesmart och sparar stora pengar. Ibland packar vi in oss i bilen och kör 10 mil från Stockholm till Nyköping, där vi lätt tjänar in de ca 200 bensinen kostar och mycket mer. mvh I
Anonym
Anonym
Tack Ingewald för ditt beröm och tips på sparande. Visst finns det mycket pengar att spara utanför storstaden, i bästa fall är det också en upplevelse för familjen.

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link