Nordnetbloggen

5 nyheter som styr kursen på börsen

Digitalt eller analogt? Plus eller minus? Hennes & Mauritz delar fokus i nyhetsveckan med signaler om inflationen och ett vägskäl för börsen när pengarna vid sidlinjen ska bestämma sig.

 

Nätet slår ut butikerna

Konsumtionen är motorn i världsekonomin just nu. Drivmedlet är billiga hushållskrediter och ökat förtroende för ekonomin. Åtminstone ser det ut så i USA, där kreditkorten inte gått så här varma sedan 2001 enligt Wall Street Journal. Det är dock inte alla i handeln som får del av köpfesten, som framgår av ”Retail sales is fueled by web” (Wsj). Amerikansk konsumtion steg i april med 1,3 procent. Det gångna året är e-handeln upp över 10 procent medan butiksförsäljningen är ned 1,7 procent.

HM 160515

Källa: ConsensusEstimates

Veckan börjar med försäljningssiffror från HM. I år är kalendereffekterna stora, så snarare än nivån kanske fördelningen på tillväxten är det investeraren ska fokusera på. Fallande försäljning i befintliga butiker och dubbla kostnader när både nätet och butikerna ska underhållas har varit i fokus ett tag. Lägg till det att lägre marginaler och möjligen lägre kundtrohet gör att marknaden, enligt NYU Stern, kräver mer betalt för investeringar i digital försäljning än traditionell.

Blanda ihop den cocktailen och värderingsmultiplarnas utveckling pekar nedåt, som för HM. Det gör å andra sidan uppsidan för överraskningar i lönsamheten större. En spännande vår för börsens populäraste bolag således.

 

Inflationen knackar på

På tisdag kommer inflationssiffror från USA. Med stigande löner och konsumtion finns nu signalerna som FED väntat på. Dessutom ser det stabilare ut för oljan och dollarn har kommit ned jämfört tidigare i år. Startpunkten är dock låg med en förväntad framtida inflation en bra bit under historiska nivåer.

Det här gör att marknaden vrider och vänder på nya data för att se om och i så fall hur snabbt inflationen kommer tillbaka. För går det snabbare än väntat lär Fed återgå till sin plan med flera räntehöjningar i år. Däremot är det allt färre som tror att centralbanken slår till redan den 16 juni. En vecka för Brexitomröstningen.

 

 

Vad gör förvaltarna med pengarna?

Effekterna av minusräntorna fortsätter skapa nyheter. I Portugal och Spanien har låntagarna krävt långivarna på betalning när räntorna fortsatt falla. En annan trend i tiden är att låna till minusräntor och sedan helt enkelt sätta sig på pengarna. Förmögenhetsförvaltare behåller allt mer kapital utanför börsen men inte i kontanter utan bland annat i guld, vilket är en viktig förklaring till metallens gyllene år så här långt.

För börsen innebär det här brist på köpare – ”Global equities suffer investor flight” (FT). Möjligen är det en förklaring till att volatiliteten på marknaden gått från historiskt höga nivåer till att ligga under snittet de senaste fem åren. Det beror åtminstone inte på minskad osäkerhet om värderingarna framöver, enligt en genomgång i CNBC.

Tittar man framåt pekar det här mot ett vägskäl för börsen i år. Kommer kapitalet tillbaka tar uppgången ny fart, ger säljarna upp så ska kurserna ned. Under måndagen kommer en fingervisning när amerikanska förmögenhetsförvaltare rapporterar sin ekonomiska ställning till myndigheterna.

 

Vad tror bolag och ekonomer om kronan?

Kronkursen har varit årets snackis inte bara på svenska börsgolv utan i betydligt vidare kretsar. Nyligen kom en möjlig vändning i dollarns nedgång när den höll emot trots svaga amerikanska jobbdata. Det skrev jag om på min egen blogg i inlägget ”Bottnade dollarn idag?” (Molekylär Ekonomi).

Utvecklingen framöver  har stor effekt för många börsbolag. Det i sin tur kopplar utvecklingen i Stockholm till japanska BNP-data som kommer på onsdag. Japan är fast i en riktigt knepig sits med negativa räntor som ändå inte når så långt som landet behöver. Nu skulle tillväxtsiffror på plus ge välbehövlig medvind.

I annat fall lär spekulationerna i yen fortsätta. Den effekten färdas sedan över världen via dollarn till resultaträkningarna för svenska exportbolag. Det är därför intressant att följa vilka förväntningar om kronkursen som ligger i korten. På fredag kanske SCA ger sin syn på bolagets kapitalmarknadsdag men redan på onsdagen kan man läsa hur ekonomerna på SEB värderar kronan i bankens konjunkturrapport.

Upp till bevis för Brasilien

Marknaden fick som det ville när Brasiliens president Dilma Rouseff i veckan ställdes inför riksrätt. Det är en stridslysten president som åtminstone tillfälligt får gå av planen, vilket framgår i ”Dilma Rouseff: Visa världen att vi kan försvara demokratin” (DN).

Ställ det mot ”May Is Harshest Month for Brazilian Stocks as Ibovespa Retreats” (Bloomberg). Brasilien har en historiskt säsongskänslig börs. Nu har förhoppningarna om en vändning prisats in vart efter det politikernas drag spelats ut på brädet.  Första veckan på jobbet kan bli tuff för den tillträdande och möjligen tillfälliga ministären i landet. Risken finns för det som investerare brukar sammanfatta i aforismen ”buy the rumor, sell the fact”.

 

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Jag finns också på Facebook (ny) eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link