Nordnetbloggen

5 tips när börsen skakar

Börsveckan inleddes med kraftiga nedgångar på världens börser och det är lätt att dras med i den allmänna panik som lätt sprider sig. Jag har sammanställt mina fem bästa tips om hur man ska tänka när börsen sjunker.

  1. Agera inte på känsla – fatta beslut baserade på förnuft. Det är lätt att dras med i en allmän rädsla och skräck. Som sparare vill man gärna agera när man ser att värdet på portföljen sjunker. Håll dig till din långsiktiga strategi. Även nedgångar som i stunden känns stora är små hack i kurvan när man zoomar ut och tittar på lång sikt.
  2. Aktiemarknaden fungerar på det här sättet. Till och från kommer det kraftiga nedgångar och det måste man som sparare vara förberedd på. Ha en bra risknivå som gör att du sover gott om natten – även när börsen faller.
  3. Fortsätt spara regelbundet. Samtidigt som många drabbas av panik, passar andra på att köpa. Att försöka pricka börsen är väldigt svårt och fokusera istället på att spara regelbundet än att försöka sälja vid nedgång och köpa i uppgång.
  4. Börsen, framförallt den amerikanska, har varit väldigt stark under en längre tid. Det är både naturligt och väntat att det någon gång kommer en reaktion nedåt. Jämför med bostadsmarknaden som också har varit väldigt stark, men som under förra året började mattas av med fallande priser som följd.
  5. I bolagens rapporter finns det inget som pekar på att vi är på väg mot den lågkonjunktur som krävs för en större nedgång. Varför börsen faller i korta perioder kan bero på många anledningar, men på lång sikt är börsen det bästa stället att ha pengarna på. Kraftiga upp- och nedgångar är helt enkelt en del av dynamiken.

Den som gjort rätt från början klarar en tillfällig svacka

Med det sagt. Börsras lämnar få oberörda. Även om man har en långsiktig strategi som ska tåla nedgångar är det klart man blir stressad när det inte går som planerat.

Men, något jag lärt mig under mina år i branschen är att man inte kan räkna med någonting. Det gäller kort och gott att hålla sig till en strategi som tål det mesta.

/Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet

Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter,
klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link