Nordnetbloggen

500 000 kunder firas med gratishandel i fem aktier

500 000 kunder firas med gratishandel i fem aktier

Nordnet har nu över 500 000 kunder i Norden. För att fira det så bjuder Nordnet på gratishandel i fem aktier den 26 februari. Du kan läsa mer om aktierna nedan. För att manifestera vårt nordiska synsätt har vi gratishandel i en aktie i varje nordiskt land men även i Apple, som är den mest populära aktien bland våra kunder på övriga marknader. Nordnets sparekonomer i Norge, Danmark och Finland har hjälpt mig med nedanstående kommentarer om Statoil, Novo Nordisk och Nokia.

H&M

År efter år hamnar H&M i topp som den vanligaste aktien i våra kunders depåer. Och att ha H&M i portföljen har visat sig vara en bra investering. Det har hänt mycket med bolaget sen den första butiken i Västerås öppnades. I dag har H&M vuxit till ett jättebolag med verksamhet i hela världen. H&M har utöver sina vanliga butiker även H&M Home, Cos, Monki, Weekday, Cheap Monday och & Other Stories. H&Ms största marknader är Tyskland, Sverige, Frankrike, Storbritannien och USA.

H&Ms tillväxtmål är minst sagt åt det offensiva hållet med målet att öka antalet butiker med 10-15% per år. Lönsamheten bibehålls genom att fokusera på:

  • Egen design
  • Inga mellanhänder
  • Stora inköpsvolymer
  • Köp av rätt produkt från rätt marknad
  • Effektiv logistik
  • Kostnadsmedvetenhet i alla delar av organisationen

Det som gör H&Ms framgång så exceptionell är deras förmåga att kombinera hög tillväxt med en bibehållen lönsamhet. Det har dock blivit allt svårare för H&M att försvara sina vinstmarginaler och det har visat sig i aktiekursen. De senaste två åren har aktien till och med gått lite sämre än stockholmsbörsens huvudindex. Men då ska man samtidigt komma ihåg att H&M har lyckats behålla sin höga utdelning.

Vad kommer då avgöra H&Ms aktiekurs framöver? Är aktien dyr eller billig? De viktigaste frågorna för investerarna är om H&M ska lyckas få upp sina marginaler igen, hur man ska fortsätta att växa och samtidigt bibehålla och öka vinstnivåerna.

Här kan du läsa mer om och diskutera Hennes & Mauritz på vårt sociala sparnätverk Shareville.

H&M

Nokia

Under många har Nokia varit den mest ägda aktien bland finska privatpersoner. Företaget blev världsberömt under 1990-talet med sitt genombrott inom den mobila industrin. Nokias inverkan på den finsk BNP var flera procent när man var som störst, om man inkluderar underleverantörskedjan.

Efter att Apple, Samsung och andra tillverkare kom med olika smartphones så ändrades mobilmarknaden dramatiskt vilket gjorde att Nokias kärnverksamhet och konkurrenskraft kollapsade globalt.

Nokia har varit tvungna att anpassa sig. Under de senaste åren har företaget sålt sin mobila kommunikationsenhet till Microsoft, samt sin lokaliseringssystemtjänst till en grupp tyska biltillverkare. Å andra sidan köpte de den andra halvan av NSN från Siemens som de tidigare delade. Just nu pågår en sammanslagning med Alcatel-Lucent. Denna serie av fusioner och förvärv kan vara den mest framgångsrika under 2010-talet på Helsingforsbörsen.

Ungefär fyra år sedan, var Nokias marknadsvärde endast fem miljarder euro. Idag är det drygt 30 miljarder euro och företaget har varit involverat i förvärv till ett värde av 25 miljarder euro på tre år. Nokia har förnyat sig, stärkt både sin balansräkning och rörelseresultatet, och dessutom återvänt till att dela ut utdelning till sina aktieägare.

Enligt Nokias senaste rapport, kommer tillväxttakten inom telekom sjunka på kort sikt på grund av Kinas instabila ekonomiska läge. Den pågående fusionen med Alcatel-Lucent erbjuder dock en bra möjlighet att fortsätta öka aktieägarvärdet under en period då marknaden är svagare.

Här kan du läsa mer om och diskutera Nokia på vårt sociala sparnätverk Shareville.

Nokia

Statoil

Statoil är det i särklass största företaget noterat på Oslobörsen med ett börsvärde på cirka 375 miljarder NOK. De är aktiva i 37 länder, och producerar mer än 2 miljoner fat olja per dag.  Den norska staten är den största ägaren med en andel på 67% av aktierna.

”Att minska kostnader – utnyttja framtida möjligheter, det är kärnan i vår strategi”, sa VD Eldar Sætre i den senaste marknadsuppdateringen och hävdade att Statoil är väl positionerade för värdeskapande i en marknad med låga priser.

Statoil har gjort betydande kostnadsbesparingar som ska ökas till 2,5 miljarder dollar i årliga besparingar 2016. Å andra sidan spenderar de13 miljarder dollar i investeringar i 2016 och de är väl positionerade för att investera i attraktiva projekt och därmed möta den förväntade prishöjningen på marknaden. Den senaste kvartalsrapporten visar att mer än 80% av de projekt som inleds år 2022 har ett balanspris under 50 USD per fat oljeekvivalenter.

Det anges att Statoil kommer att behålla deras omdebatterade utdelningspolicy trots rådande marknadsklimat. Med utdelning som kommer kvartalsvis får man en attraktiv direktavkastning på Statoils aktier på nuvarande prisnivåer. Nytt är ett utdelningsprogram där aktieägarna kan återinvestera utdelning genom att välja att ta emot den i form av nyemitterade aktier till en rabatt i stället för kontant betalning.

Framtiden får utvisa om oljebromsen förlängs eller om det är gyllene tillfälle för de stora och mäktiga företagen i branschen att positionera sig för framtida uppgångar.

Här kan du läsa mer om och diskutera Statoil på vårt sociala sparnätverk Shareville.

statoil

Novo Nordisk

Det är inte varje dag man ser att Danmarks fixstjärna på börsen Novo Nordisk sjunker med mer än 15% på kort tid. Ändå är det fallet sedan årsskiftet. Under de senaste åren har Novo Nordisk med sin fenomenala utveckling gjort det allt svårare för sig att överträffa förväntningarna, och kanske är det bland annat det som har drabbat bolaget och slagit till som en bumerang?

Kombinationen av höga förväntningar (prissättning), nervösa investerare, utländska försäljningar och inte minst osäkerhet på kort sikt har fått investerare att tänka på om det är dags att släppa den bästa  aktien i Danmark under de senaste 10 åren?

Man kan förstå investerarnas skepsis. Ingenting kan fortsätta utan avbrott på obestämd tid. Men deras möjlighet att befästa sin dominerande ställning inom diabetes, som fortfarande är en långsiktig tillväxtmarknad ger dock möjligheter. Det kommer att finnas gupp under vägen men i ett långsiktigt perspektiv finns det för närvarande mer möjligheter än risker. Novo Nordisk är ett av flera nischföretag i Danmark med världsledande kompetens.

Här kan du läsa mer om och diskutera Novo Nordisk på vårt sociala sparnätverk Shareville.

novo nordisk

Apple

Apple grundades 1976 av Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald Wayne. Apple har gått från att vara ett datorföretag till att bli ett hemelektronikbolag med Iphone som storsäljaren. Man beskriver sig själva som världsledande inom innovation med sina produkter iPhone, iPad, Mac, Apple Watch och iOS. Apple är en global jätte med cirka 110 000 anställda och en omsättning 2015 på nästan 234 miljarder USD!

Bland Nordnets kunder är Apple ett av de mest ägda bolagen när man kommer till utländska innehav och tittar man tillbaka de senaste 15 år sedan så inser man att de som ha varit med länge har varit med på en helt makalös resa.

Aktien är noterad på NASDAQ i USA men har dock haft det lite motigt den senaste tiden. Många ser Apple som ett bolag med alldeles för stor kassa och att det är de gamla, lojala kunderna som framförallt bidrar till deras framgång. Apple verkar i en bransch som ständigt förändras och i det sammanhanget blir en tillväxt på en procent för liten.

Frågan för Apples aktieägare är var tillväxten komma ifrån i framtiden? Apple har över en miljard enheter uppkopplade så frågan är hur man kommer nyttja det för att öka intäkterna. Det blir nyckelfrågan för framtida tillväxt.

Här kan du läsa mer om och diskutera Apple på vårt sociala sparnätverk Shareville.

apple

/Joakim Bornold, Sparekonom på Nordnet.

 

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

2
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Hej! Hur påverkas min utdelning från utländska bolag som jag har i ett ISK? Funderar själv på att öka i Apple o Novo. Tack för en bra tjänst
Anonym
Anonym
Här har du en bra länk. https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/internationellainkomster/dubbelbeskattningavrakning/automatiskavrakningavutlandskskatt.4.3684199413c956649b512df5.html Som jag förstår det: Har du underskott av kapital => Max avdrag 500 kr i ISK. Givet utländsk källskatt på 15 % så kan du inte ha utdelning på mer än 500/0,15 = 3333 kr för att göra avdrag. Annars ser KF ut som ett bra alternativ då banken återvinner källskatten åt dig.

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link