Nordnetbloggen
Eva Trouin
Country Manager Sweden

6. Najs med pension – Spara smart när avdragsrätten upphör

BLOGGINLÄGG 6 AV 7

Precis som 2 miljoner svenskar har också jag sparat i avdragsgillt pensionssparande. När avdragsrätten minskade i början av året styrde jag om mina insättningar till en kapitalförsäkring.

Det bekymrar mig att så många av landets pensionssparare ännu inte gjort samma sak. Bara här på Nordnet har cirka 6,6 procent av våra IPS-kunder fortfarande löpande överföringar till avdragsgillt pensionssparande.

Så här funkar det

Den sänkta avdragsrätten innebär att du betalar dubbel skatt för privat pensionssparande i IPS eller pensionsförsäkring. Du betalar inkomstskatt på din lön, sätter in en del av pengarna i pensionssparandet – sedan betalar du skatt igen när du tar ut pengarna.

Tidigare kunde du spara upp till 12 000 kronor per år utan att dubbelbeskattas. 2015 sänktes avdragsrätten till 1 800 kronor, och 2016 slopas den helt*.

Fortsätt spara, men byt konto

Det är viktigt att spara till pensionen, så bara för att avdragsrätten försvinner ska du inte minska ditt sparande (merparten behöver ju öka det!). Däremot kan du behöva byta sparform för att inte betala skatt två gånger.

Två sparformer där uttag inte beskattas är kapitalförsäkring och investeringssparkonto. Jag valde kapitalförsäkring, bland annat eftersom jag uppskattar möjligheten att få månatliga utbetalningar. Vad väljer du?

 

/Eva Trouin, pensionerad Sverigechef på Nordnet som du kan följa på Twitter här

 

* För dig som är egenföretagare eller helt saknar pensionsrätt i anställningen kan andra regler gälla.

 

Avdragsrätt - KF-ISK 151016

 

Innehåll kampanj:

Blogginlägg1 – Så fungerar pensionssystemet

Blogginlägg2 – Därför har sparandet aldrig varit viktigare

Blogginlägg3 – Ja, du behöver engagera dig. Lite grann

Blogginlägg4 – Så mycket behöver du spara

Blogginlägg5 – Konsten att välja rätt fonder

Blogginlägg7 – Fixa den pension du så väl förtjänar

 

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan både öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk av­kast­ning är ingen garanti för framtida avkastning. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

6 Kommentarer på "6. Najs med pension – Spara smart när avdragsrätten upphör"

avatar
Sortera:   Nyast | Äldst | Mest gillade
Karl
Gäst
Karl
Det starkaste argumentet att välja kapitalförsäkring måste väl ändå vara att man blir schablonbeskattad även vid utlandsboende? Hur många kan svära på att de aldrig kommer arbeta utomlands före pension? Att med ISK omväxlande bli schablonbeskattad och kapitalvinstbeskattad måste ändå vara det sämsta av båda världar. Jag förstår inte riktigt varför månadsutbetalningar är mer än ett marginell faktor i investeringsbesluten. Inget hindrar en nybliven pensionär att ta sitt investerade kapital och ”annuitisera” det, dvs att köpa en annuitet som ger livsvariga månatliga utbetalningar. En sådan annuitet utgör också till skillnad från KF ett slags försäkring mot ett långt liv. Se… Läs mer »
Nordnet
Gäst
Hej Karl, Vi håller med dig om att kapitalförsäkring kan passa fler behov än de vi har beskrivit i den här bloggtexten. Det är dock svårt att ge ett generellt svar – eftersom det beror på så många olika faktorer; val av bosättningsland, hur ett eventuellt dubbelbeskattningsavtal med det landet är utformat och så vidare. Mot bakgrund av att majoriteten av de som pensionssparar idag sannolikt kommer att bo kvar i landet under sin pension, har vi valt att inte lyfta den parametern – som det är också är omöjligt att ge ett svar på. Vi ser ett ständigt ökande… Läs mer »
Pranab
Gäst
Pranab
regarding contextual ciehcos, I do think open source solutions (at least in the GIS/mapping realm) tend to be more developer-friendly. If we look at the FOSS4G agenda, there is a majority of developer-related sessions. It’s been several years since I was last at an ESRI UC, but I seem to remember more user-oriented sessions. And the fact is, there are many more GIS users than there are developers.I don’t think this is good or bad one way or the other. In fact it’s nice to have so many ciehcos, and conferences like FOSS4G are wonderful for exploring them. Cheers,Gretchen’s other… Läs mer »
Jonathan
Gäst
Jonathan

Varför är alla dessa inlägg vinklade? Man ger en bild till alla sparare att det bara är en sak som gäller ISK/KF med en indexfond (helst Nordnet/Avanzas egna, även om de inte är globala utan fokuserar på 1 % av världsmarknaden). Förstår ni inte att ni missleder okunniga läsare genom att ge massrådgivning utan disclaimers?

Bruttolönesparande/trad. förvaltning m.m… ni exkluderar mycket bra för att sälja ert eget… det är inte oberoende i min värld.

Nordnet
Gäst

Hej!

Tack för din kommentar.

Vi är medvetna om att olika sparformer passar olika kunder. För de allra flesta bedömer vi dock att både ISK och kapitalförsäkring är bra alternativ.

Om man tjänar mer än cirka 39 000 kr per månad är det ofta en bra idé att löneväxla. Något som vår sparekonom Joakim Bornold nyligen skrev om här: https://nordnetblog.wpengine.com/lage-att-lonevaxla/23/10/2015/

Precis som du skriver är det viktigt att hitta rätt placering utifrån sina egna individuella behov. I det här blogginlägget skrev vi om hur man kan ta reda på riskprofil och välja fonder: https://nordnetblog.wpengine.com/5-najs-med-pension-konsten-att-valja-ratt-fonder/13/10/2015/

Vänliga hälsningar
Lina, Nordnet

Anibal
Gäst
Anibal

dit :Tes photos psiers e0 Saint Malo sont magnifiques ! J’y suis de9je0 alle9e e0 plusieurs reprises, et bon, il faut l’avouer Je pense que je n’ai pas de chance. Il pleut de8s que je vais en Bretagne haha.

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link