Nordnetbloggen

Aktiefonder ut och Räntefonder in

Svenska fondsparare har under det turbulenta börsåret flyttat över till mer räntefonder. Är det en smart strategi och vilken avkastning kan man förvänta sig? Mer om detta i veckans inlägg.

Aktiefonder minskar under turbulent börsår

Det totala fondsparandet i Sverige vid årsskiftet 2018/2019 uppgår till nästan exakt 4 000 miljarder kronor. Detta är såväl privat sparande, tjänstepension och allmän pension. Det är Fondbolagens förening som sammanställt svenska fondspararåret 2018.

Även om året varit turbulent så har privatspararna fortsatt spara. Nettoinsättningen har uppgått till ca 55 miljarder, exkluderar man premiepensionsinsättningar så är det ca 20 miljarder nettoinsättningar.

Att det är aktiefonder privatspararna minskat ner på framgår tydligt av statistiken. Närmare 7 miljarder har nettosålts i aktiefonder under året, exklusive premiepensionen är det hela -26 miljarder som sålt. Premiepensionsspararna har alltså fortsatt köpt aktiefonder, det är inte så konstigt då förvalet är till största del aktiefond och det är lämpligt på lång placeringshorisont.
De fondsparare som varit aktiva under året har tydligt plockat bort aktiefonder till förmån för räntefonder, i synnerhet korta räntefonder.

Nordnets fondsparare

Fondsparare på Nordnets plattform har fortsatt haft högt intresse för aktiefonder, men det börjar dyka upp fler räntefonder.

Varje månad publicerar via vilka fonder som varit nettoköpta och nettosålda bland flest antal individer. Listan nedan visar den totala handeln för helåret 2018. Antalet individer som fondköper lägger fortfarande i majoritet pengarna i aktiefonder. Det är primärt globala aktiefonder och tillväxtmarknadsaktiefonder som lockar och på säljsidan är det svenska aktiefonder och företagsobligationsfonder.

Observera dock att detta är sorterat på antal individer och inte totalt kapital. Jag tycker ändå det är mer intressant att se hur majoriteten av individer agerar för att få en känsla av hur sentimentet i marknaden är.

Mest Köpta 2018 Mest Sålda 2018
Länsförsäkringar Global Indexnära Lannebo Europa Småbolag
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Carnegie Strategifond
Swedbank Robur Ny Teknik HSBC GIF Asia ex Japan Equity AC
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära Skagen Kon-Tiki
Swedbank Robur Access Asien Didner & Gerge Aktiefond Sverige
SPP Aktiefond Global Carnegie Corporate Bond
Spiltan Räntefond Sverige GodFond Sverige & Världen
AMF Räntefond Lång Cliens Sverige
MS INVF Global Opportunity Danske Invest Emerging & Fron Mkts
Öhman Sweden Micro Cap Merrant Alpha Select

Listan är sorterad efter flest antal individer som nettoköpt, nettosålt under helåret 2018 hos Nordnet Sverige.

Avkastningsmässigt smart?

Nu har ränteläget börjat stiga, men tänk på att det är som en konsekvens av den ökande inflationen. Inflationen var närmare 2 procent under 2018. Det innebär i praktiken att dina pengar faller med 2 procent per år. Räntefonder får mer insatt kapital, men förväntade avkastningen på en kort räntefond är mellan -0,5 procent till i bästa fall +1 procent. Om ditt sparande inte ökar med mer än 2 procent så går du i reella termer back.

Allt handlar om vilken placeringshorisont du har. På lång sikt har aktiefonder lönat sig då det ger en högre förväntad avkastning. Men ska du använda pengarna inom ett år eller två är det vanskligt att ha det placerat på börsen, men längre än så är det värt att välja bort korta räntefonder för något med mer risk och högre avkastningspotential.

Hur gör du med fondsparandet nu? Säljer du också av efter turbulensen, eller köper du dippen och ökar på nu när börsen gått ner en bit?

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link