Nordnetbloggen

Ingen panik bland spararna när börsen försökte skrämmas

Dramatisk oktoberbörs

Oktoberbörsen bjöd på dramatik efter att riskaptiten plötsligt föll kraftigt bland världens investerare i slutet av september. Stockholmsbörsens kurskorrigering blev -12 procent. I de viktigaste amerikanska indexen var sättningen något mindre medan den i Europa var något större. Men vändningen kom snabbt och avslutningen av oktober kantades av en kraftfull återhämtning, stärkt av kvartalsrapporter som överlag överträffade förväntningar. För Stockholmsbörsen innebar detta att börsen var närmast oförändrad under månaden med en aktieomsättning som var den högsta sedan augusti 2011.

Omsättning Günther Mårder

Sparande ökade sin aktieexponering

Aktieomsättningen bland de svenska privatspararna hos Nordnet Bank ökade med 50 procent jämfört med månaden innan. Men jämfört med den handelsintensiva oktobermånaden 2013 så var det en minskning med 11 procent. Marknadsoron till trots så ökade spararna sitt totala aktiesparande under månaden. Flest köp noterades i H&B B, TeliaSonera och Africa Oil medan Swedbank A, Boliden och Volvo B är dominerar säljtoppen.

Klarade sig ifrån onödiga förluster

Spararna har generellt hanterat turbulensen på börsen väl. Panikförsäljningarna har varit få vilket gör att majoriteten idag knappt ser några spår av börskaoset som rådde under inledningen av månaden. Detta lugn har räddat många sparare från onödiga förlustaffärer. Normalt är det annars vanligt att försäljningarna av aktier ökar i takt med att börsen sjunker för att sedan vändas till köp långt efter att börsen stigit. Ett handelsmönster som gör att man drabbas av hela nedgången och tappar delar av uppgången.

OMXS30-20141031

Lämnar Swedbank för H&M och TeliaSonera

Swedbank-aktien har haft ett trögt år fram till tredje kvartalsrapporten då de starka siffrorna fick marknaden att jubla och handla upp aktien kraftigt. Aktien nådde en nivå som var den högsta på sju år. Privatspararna har utnyttjat uppgången till att sälja och har istället ökat i H&M och TeliaSonera.

SWED A-20141031

Volvos glädjerapport övertygar inte spararna

De senaste två åren har Volvo B varit den aktie som spararna ökat mest i. Förhoppningar om att vd Olof Persson kommer att lyckas med lönsamhetsförbättringarna har varit stora. Men spararnas tålamod har börjat tryta och försäljningarna dominerar efter att kursen stigit nästan 8 procent under månaden.

Mest nettoköpta aktier Mest nettosålda aktier
H&M B SWEDBANK A
TELIASONERA AB BOLIDEN
AFRICA OIL CORP VOLVO B
SEB A HEXAGON B
NCC B ABB
RATOS B ELECTROLUX B
INVESTOR B NORDEA
KINNEVIK B PEAB B
BYGGMAX HEMFOSA
SCA B MEDA A

Statistiken som presenteras baseras på Nordnet Banks cirka 265 000 svenska konton under oktober.

Börshälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

3
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym

Tjena Günther! Först och främst, tack för en fantastisk utbildning inom spar och investeringar! Frågorna nedan ställs av en 23-årig student som inom en femårsperiod, med största sannolikhet, skall ge sig in på bostadsmarknaden. 1. Min portfölj utgörs till 44% av en investering gjord av föräldrarna i slutet av 90-talet (Swedbank A). Efter senaste tidens uppgång uppstår förstås funderingar på att avyttra en del av posten och köpa/utöka i 2-3 andra bolag. Detta skulle dock tvinga mig att använda schablonmetoden för beskattning vilket ger stor skatteeffekt. Alternativet är att ligga kvar och låta de relativt höga utdelningarna ticka in årligen.… Läs mer »

Anonym
Anonym

Hej Viktor, När det gäller dina aktieinvesteringar så låter det som att du har en låg riskspridning. Här skulle jag öka på antalet innehav (och även sälja gamla innehav även om det utlöser en skatteeffekt). Du bör även flytta över dina investeringar till en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkoto. I detta inlägg berättar jag mer om varför detta är logiskt i ett långsiktigt perspektiv: https://nordnetblog.wpengine.com/investeringssparkonto/24/01/2014/ När det gäller sparkonton så har du helt rätt. Dagens extremt låga ränta gör att kapital flyr från räntemarknaden (kreditmarknaden) för att istället flyttas till aktiemarknad och fastighetsmarknad. Detta kommer teoretiskt att få tillgångspriser på aktier… Läs mer »

Anonym
Anonym
Hallå Gûnther! Man brukar ju säga att börsen (omxs) stiger med 8 till 12 % per år. Men om man då sparar i en mini future med ca 10-15 % hävstång och vi säger på 10 år. Man sätter in 2000 kr och inget mer. Då kommer man ju ha minst 1-2 miljoner kr om börsen snittar 10 % per år trots att den kan gå sämre vissa av dessa åren under 10års-perioden. Men är det så enkelt? Hur ska jag tänka? Tack på förhand och älskar sparpodden! /jesper

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link