Nordnetbloggen

Bolagen som ger dig högst utdelning och direktavkastning

Över 251 miljarder i utdelning 2018!

Trenden med ökad utdelning för storbolagen väntas fortsätta även under 2018 och sin tur leda till högre direktavkastning för dig som sparare. I år förväntas Large Cap-bolagen ge utdelning på hela 251 miljarder kronor, vilket är cirka 19 miljarder mer än utdelningen under 2017. Som ni kan se i tabellen här under är det en ökning som väntas fortsätta enligt analytikernas förväntningar.

*Källa: Inquiry Financial. 2016 (rapporterat), 2017-2019 (estimat). Observera att det alltid är föregående års vinst som delas ut. Iår 2018 delas alltså 2017års vinst ut.

Hög direktavkastning på börsen

Utdelningssäsongen står för dörren och nu jagar investerarna efter de bästa utdelningsaktierna. Därför är det intressant att se hur direktavkastningen för de 30 mest omsatta bolagen på börsen är (OMXS30). 2017 blev ett bra börsår med både stigande aktiekurser och stigande vinster. Och det är vinsterna som möjliggör utdelningen. Vi ser ut att landa på 3,82 procent för 2017 års utdelningar, vilka trillar in nu på våren.

Estimatet från analytikerna pekar på 3,85 procent för nästa års utdelning till dagens kurser. För räkenskapsåret 2019 är förväntan till och med över goda 4 procent i direktavkastning till dagens aktiekurser.

Aktierna med högst utdelning och direktavkastning 2018 

På vår utdelningssida har jag sammanställt listan över aktierna med högst direktavkastning för Large Cap i Sverige.

Har jag missat något bolag eller någon bonusutdelning?
Skriv gärna i kommentarsfältet nedan.

När kommer aktieutdelningen och vem får den?

Styrelsen ger ett förslag till utdelning inför årstämman och sedan är det är på bolagets årsstämma som aktieägarna godkänner och beslutar om utdelningen. Du som aktieägare har rätt till utdelningen om du äger aktien samma dag som stämman äger rum. Observera dock att det kan finnas andra regler för utländska bolag som är noterade på Stockholmsbörsen. På den här länken kan du hitta alla svenska bolags datum för årsstämman.

Vad är direktavkastning?

Direktavkastningen är ett av olika nyckeltal som du kan använda dig av när du tar beslut om du ska investera i en aktie. För att räkna ut direktavkastningen jämför du beloppet på utdelningen med aktiekursen.

Direktavkastning = Utdelning i kr / Aktiekurs

Det är dock viktigt att tänka på att det inte bara är aktierna med högst direktavkastning som är bäst. Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till när du köper aktier och jag anser att direktavkastning är en av dem. Det är viktigt att analysera bolagets verksamhet och undersöka fler faktorer som bland annat tillväxt, lönsamhet och skuldsättning med mera.

Utdelningen har över tid en stor betydelse för den totala avkastningen. Här är stockholmsbörsen inklusive och exklusive utdelning senaste 20 åren. Över tiden har återinvesterad utdelning varit en enorm del av avkastningen.

Vill du lära dig mer om utdelningar så finns det bra utbildning på Nordnetskolan här.

Här hittar ni aktierna med högst utdelning 2019.

Hur bygger du din utdelningsportfölj? Dela dina tankar i kommentarsfältet.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

5
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Tack för inlägget! Har börjat se över min portfölj och håller på att gå över mera till banksektorn och bygg, har även en del wild cards (Emotra, Flowscape,Brighter) och spelbolag men vill ha en mer stabil grund så bank/bygg/infrastruktur får stå för det. Hur tänker du omkring alla nya spel/net gaming bolag som registreras och deras möjligheter framöver, det finns ju en del äldre bolag som betsson, cherry, net ent mfl som är etablerade på marknaden.
Anonym
Anonym

Jag tar mig friheten att även kommentera en del frågor till nedan! Jag tror långsiktigt på Ratos. Och de gav bra utdelning för år 2017 om runt 6% (2 kr per aktie) samt riskspridning i de 13 bolag de har intressen i! Och de arbetar nu aktivt för att förbättra bolagen de har intressen i! Jag efterfrågar bolag med i Sverige som ger månadsutdelningar med hygglig direktavkastning! Vilka finns det om det finns något! A-aktier torde inte ens gynna A-aktieägarna för det verkar avskräckande att gå in i bolag som sköts dåligt så investerare vill troligen kunna agera för att… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svar till Jan Bertil Tyvärr har jag tappat tilltro till Ratos aktien. Varför? Jo, 2010 var den efter spliten värderad till 120:-/aktie. Nu efter bara 8 år är den nere i 24:-/aktie, alltså en total katastrof, milt uttryckt! Jag ser inga bra utsikter för denna aktie för framtiden heller. Det vore bra om man kunde få läsa någon kommentar till en sådan absurt kraftig nedgång av någon ansvarig för de 13 bolag de har intressen i.
Niklas Magnusson Armblad
Gäst
Niklas Magnusson Armblad
Kommer det en sån här för 2019 också ? 🙂

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link