Nordnetbloggen
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Bolagen som ger dig högst utdelning och direktavkastning

Över 251 miljarder i utdelning 2018!

Trenden med ökad utdelning för storbolagen väntas fortsätta även under 2018 och sin tur leda till högre direktavkastning för dig som sparare. I år förväntas Large Cap-bolagen ge utdelning på hela 251 miljarder kronor, vilket är cirka 19 miljarder mer än utdelningen under 2017. Som ni kan se i tabellen här under är det en ökning som väntas fortsätta enligt analytikernas förväntningar.

*Källa: Inquiry Financial. 2016 (rapporterat), 2017-2019 (estimat). Observera att det alltid är föregående års vinst som delas ut. Iår 2018 delas alltså 2017års vinst ut.

Hög direktavkastning på börsen

Utdelningssäsongen står för dörren och nu jagar investerarna efter de bästa utdelningsaktierna. Därför är det intressant att se hur direktavkastningen för de 30 mest omsatta bolagen på börsen är (OMXS30). 2017 blev ett bra börsår med både stigande aktiekurser och stigande vinster. Och det är vinsterna som möjliggör utdelningen. Vi ser ut att landa på 3,82 procent för 2017 års utdelningar, vilka trillar in nu på våren.

Estimatet från analytikerna pekar på 3,85 procent för nästa års utdelning till dagens kurser. För räkenskapsåret 2019 är förväntan till och med över goda 4 procent i direktavkastning till dagens aktiekurser.

Aktierna med högst utdelning och direktavkastning 2018 

På vår utdelningssida har jag sammanställt listan över aktierna med högst direktavkastning för Large Cap i Sverige.

Har jag missat något bolag eller någon bonusutdelning?
Skriv gärna i kommentarsfältet nedan.

När kommer aktieutdelningen och vem får den?

Styrelsen ger ett förslag till utdelning inför årstämman och sedan är det är på bolagets årsstämma som aktieägarna godkänner och beslutar om utdelningen. Du som aktieägare har rätt till utdelningen om du äger aktien samma dag som stämman äger rum. Observera dock att det kan finnas andra regler för utländska bolag som är noterade på Stockholmsbörsen. På den här länken kan du hitta alla svenska bolags datum för årsstämman.

Vad är direktavkastning?

Direktavkastningen är ett av olika nyckeltal som du kan använda dig av när du tar beslut om du ska investera i en aktie. För att räkna ut direktavkastningen jämför du beloppet på utdelningen med aktiekursen.

Direktavkastning = Utdelning i kr / Aktiekurs

Det är dock viktigt att tänka på att det inte bara är aktierna med högst direktavkastning som är bäst. Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till när du köper aktier och jag anser att direktavkastning är en av dem. Det är viktigt att analysera bolagets verksamhet och undersöka fler faktorer som bland annat tillväxt, lönsamhet och skuldsättning med mera.

Utdelningen har över tid en stor betydelse för den totala avkastningen. Här är stockholmsbörsen inklusive och exklusive utdelning senaste 20 åren. Över tiden har återinvesterad utdelning varit en enorm del av avkastningen.

Vill du lära dig mer om utdelningar så finns det bra utbildning på Nordnetskolan här.

Hur bygger du din utdelningsportfölj? Dela dina tankar i kommentarsfältet.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link