Nordnetbloggen

Uppdaterad: Aktier med högst utdelning och direktavkastning 2019

Uppdaterad efter att boksluten på börsen har publicerats, se listan nedan.

Över 258 miljarder skäl att fira

Trenden med ökad utdelning från svenska aktier väntas fortsätta under 2019. Stockholmsbörsen förväntas dela ut hela 258 miljarder kronor i år. Här hittar du aktierna som ger högst utdelning.

Sparkontot fortsatt låg till obefintlig ränta

Det är fortfarande lågt ränteläge med följden att sparkontot ger försvinnande låg avkastning. Utdelningssäsongen står för dörren och utdelning är en hårdvaluta i dessa tider. I skrivande stund handlas OMXS30 till ca 3,5 % i direktavkastning. Börshöstens nedgång har direktavkastningen stigit något samtidigt som börsens bolag förväntas öka utdelningen totalt. Det är en trevlig kombination som bäddar gott för utdelningshösten.

Aktierna med högst utdelning 2019

Här nedan har jag sammanställt listan över aktierna med högst direktavkastning för Large Cap i Sverige.

Kort förklaring av datan och begrepp

Utdelningarna i tabellen nedan baseras på bokslut från bolagen sammanställt av tjänsten borsdata.se. Det är både ordinarie och extrautdelning som räknas in. Jag har inte tagit med bolag som återköper aktier.
Direktavkastningen är beräknad för aktiekurser den 27/2 2019.

När får man utdelningen? Du ska leta efter X-dag. Det är den dagen då aktien handlas utan rätt till utdelning. Det sker vanligen i samband med årsstämman.

 

Företag Direktavkastning (%) Utdelning per aktie Varav extrautdelning X-dag
Oriflame 8,8 16,88 kr*   2019-05-08***
Nordea 8,6 7,18 kr*   2019-03-29
Swedbank 8,4 14,2 kr   2019-03-29
Volvo 7,3 10 kr 5 kr 2019-04-04
Nobia 7,1 4 kr   2019-05-03
H&M 7,0 9,75 kr   2019-05-08***
SEB 6,9 6,5 kr 0,5 kr 2019-03-27
JM 6,2 12 kr   2019-03-29
Resurs 6,1 3,6 kr   2019-04-26***
Kindred 5,9 5,92kr**   2019-05-15

 

*Delar ut i EUR
**Delar ut i GBP
***Flera utdelningar per år

När kommer aktieutdelningen och vem får den?

Styrelsen ger ett förslag till utdelning inför årsstämman och sedan är det är på bolagets årsstämma som aktieägarna godkänner och beslutar om utdelningen. Du som aktieägare har rätt till utdelningen om du äger aktien samma dag som stämman äger rum. Observera dock att det kan finnas andra regler för utländska bolag som är noterade på Stockholmsbörsen. På den här länken kan du hitta alla svenska bolags datum för årsstämman.

Vad är direktavkastning?

Direktavkastningen är ett av olika nyckeltal som du kan använda dig av när du tar beslut om du ska investera i en aktie. För att räkna ut direktavkastningen jämför du beloppet på utdelningenmed aktiekursen.

Direktavkastning = Utdelning i kr / Aktiekurs

Det är dock viktigt att tänka på att det inte bara är aktierna med högst direktavkastning som är bäst. Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till när du köper aktier och jag anser att direktavkastning är en av dem. Det är viktigt att analysera bolagets verksamhet och undersöka fler faktorer som bland annat tillväxt, lönsamhet och skuldsättning med mera.

Utdelningen har över tid en stor betydelse för den totala avkastning. Här är stockholmsbörsen inklusive och exklusive utdelning senaste 20åren, över tiden så har återinvesterad utdelning varit en enorm del av avkastningen.

Ta en titt på Utdelningsguiden 2019 för mer information om aktierna med högst direktavkastning, viktiga X-dagar samt information och inspiration rörande utdelningar.

Vill du lära dig mer om utdelningar så finns det bra utbildning på Nordnetskolan här.

Här hittar ni aktierna med högst utdelning 2018.

Hur bygger du din utdelningsportfölj? Dela dina tankar i kommentarsfältet.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

19
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Saltängen borde vara med på listan! Mvh
Anonym
Anonym
Ja det är en bra utdelare. Är ju lite av en ”speciell” aktie, de där enfastighetsaktierna. Både de och preferensaktierna är goda utdelare, men finns ju inte så mycket potentiell uppsida i aktierna mer än den förhoppningsvis stabila utdelningen.
Anonym
Anonym
Alexander! Kan inte du göra ett inlägg kring vilka etf:er ni har som ger utdelning?
Anonym
Anonym
Already one step ahead 🙂 Har gjort denna för någon månad; https://blogg.nordnet.se/hitta-tyska-etfer-sa-investerar-du/ Nu är det ju tyska, finns inte så många svenska. Är egentligen bara Xact Högutdelande att tala om. USA och Kanada är ju inte längre tillgängliga.
Anonym
Anonym
Varför tas inte preferensaktier upp i detta sammanhang??
Anonym
Anonym
Bra fråga, dels så är det för att många handlas på First North. Listan ovan är på Stockholmsbörsen, vilket är Small, Mid, Large Cap. Plus att det är ju inte så mycket nytt kring preferensaktierna. De höjer ju inte sina utdelningar, utan de står ganska så still (eller i värsta fall, faller)
Anonym
Anonym
Jättebra artikel! Här finns det ytterligare info om de bästa utdelarna! (Längre lista ;)) https://tradevenue.se/Aktiepappa/vilka-bolag-delar-ut-b%C3%A4st-2019
Anonym
Anonym
Snyggt, tack 👍
Oviss
Gäst
Oviss
Kommer vi behöva betala källskatt för utdelning från Nordea?
Aktiemarx
Gäst
Aktiemarx
Fan, ligger ju blytungt i Tele2 sen flera år tillbaka. Jag hade hoppats på dubblerad ordinarie utdelning och en extrautdelning uppe på det, men man kan väl inte få allt.
Magnus
Gäst
Magnus
Hej.. mitt första inlägg ever här.. om man är helt ny o nu studerat dig en del på youtube , om man ser till dessa utdelnings aktier , vilka ska man egentligen starta med om fokuset kommer att ligga på att återinvestera utdelningen som fokus snarare än att tillsätta mer eget kapital.. dvs låta portföljen växa i sin egen takt efter en initial kapital insättning..
Dennis
Gäst
Dennis
Hej! Är ny på detta men ser att att Viking supply ships B inte är med på listan men det står att dem ska ha en direktavkastning på 56.72% och en utdelning på 116kr/aktie. Kan du förklara detta.

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.









Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link