Nordnetbloggen

Aktierna med lägst värdering på börsen

Bland Stockholmsbörsen 154 miljardbolag fortsätter jag att lista bolagen med lägst värdering.

Olika sätt att mäta värdering

Värderingsbegreppet är inte något definitivt. Vi kan välja att utvärdera värderingen genom att förhålla aktiekursen till årets vinst, det egna kapitalet, försäljningen, det totala kapitalet mm. Alla dessa mått blir olika sätt att se hur marknaden värderar bolaget. I detta läge tänkte jag begränsa mig vid att se till aktiens värdering i förhållande till vinst per aktie (P/e-tal) och eget kapital per aktier (Kurs/EK). Det första måttet är särskilt intressant att använda när vi vill analysera bolag med tillväxtpotential, det andra måttet lämpar sig bättre när vi vill få en känsla för värderingen av bolag med begränsad tillväxtpotential eller bolag som är mycket kapitalintensiva och därför har en stor balansomslutning.

Här kommer topplistan för de bolag med lägst P/e-tal:

Bolagen med lägst P/e-tal

Bolag P/e (12 mån)
Alliance Oil Company 3,7
Eniro 4,4
Pricer 6,6
EnQuest 7,9
Tethys Oil 9,3

I urvalet har jag valt att exkludera investmentbolag (där är P/e-talet inte ett relevant mått) och även fastighetsbolag. Bolag som under senaste 12 månaderna har ett extraordinärt resultat tillföljd av engångsposter har även exkluderats.

Alliance Oil Company är ett oljebolag med verksamhet i Ryssland och Kazakstan. Försäljnings- och vinstutveckling har genom åren varit god men marknaden visar genom sin värdering av aktien att man misstror bolaget. Bristande transparens har varit en bärande del i den kritik som framförts mot bolaget via medierna. Aktien värderas alltjämt mycket lågt och frågan är om det kompakta misstroendet kommer att kvarstå under en överskådlig framtid?

Eniro, den forna katalogjätten håller som bäst på att transformera modellen till att bli digital. Under inledningen av 2000-talet gödde man aktieägarna med stora utdelningar som finansierades genom att ta upp lån. Tillslut satt bolaget i knä på bankerna och saneringsprogrammet har nu pågått sedan finanskrisen. Försäljningen minskar men genom kraftfulla besparingar har bolaget nu vänt till vinst för de senaste fyra kvartalen. Problemen är inte lösta, men förväntningarna låga.

Pricer som under lång tid utvecklat och sålt sina prismärkningssystem för butiker vände de eviga förlusterna till vinst år 2007 och sedan dess har utvecklingen varit stark. Aktien rusade fram till 2011 men därefter har det skett en återgång. Nu värderas bolaget till låga vinstmultiplar vilket är ett tecken på att marknaden tvivlar på fortsatt framgång.

EnQuest. Olje och gasföretaget som fokuserat på Nordsjö-regionen värderas lägre än de flesta av kollegorna i branschen, även om verksamheten i många fall borde vara att betrakta som mindre riskfylld. Vinsten har stigit de senaste fyra kvartalen samtidigt som aktien stått och stampat. Detta gör att värderingen kommit ned sig.

Tethys oil projekterar och utvinner olja i ett flertal länder. De första vinstsiffrorna kunde uppvisas när böckerna stängdes år 2010. För 2012 ser man ut gå mot ett vinstrekord och trots att aktien har gått starkt sedan sommaren så har värderingen inte gått över tio gånger årsvinsten. Marknaden tror sannolikt att riskerna kommer att vara höga framåt och vågar inte värdera upp aktien.

 Värdering i förhållande till bolagets egna kapital

Därefter går vi vidare och listar de miljardbolag på börsen som har lägst värdering i förhållande till sitt eget kapital. Vid användandet av detta värderingsmått ska man vara medveten om att stora nedskrivningar av tillgångar kan ligga i förväntansbilden. Av den anledningen ska man alltid vara försiktig vid användningen av detta nyckeltal. Här är topp- eller ska vi kalla det bottenlistan?

Bolagen med lägst Kurs/EK

Bolag Kurs/EK
PA Resources <0,1
SAS 0,3
Eniro 0,4
SSAB 0,6
Stora Enso 0,7

 

PA Resources är det krisande oljebolaget som omgärdats av konkursspekulation sedan i somras. Aktiens värde har nästan fullständigt raderats och börsvärdet i förhållande till eget kapital uppgår nu endast till fem procent. Tilltron till att företagsledningen ska kunna få skutan på rätt köl igen är obefintligt om man ser till värderingen. En investering i aktien är förenad med en mycket stor risk då konkurshoten inte är avvärjda. Men faktum kvarstår, aktien är den lägst värderade av alla miljardbolag på börsen.

SAS behöver ingen närmare beskrivning. Den som inte lyckats förstå vilka utmaningar som flygindustrins gamla giganter står inför är mest troligt både döv och blind. SAS enorma problem återspeglas i kursen som dykt rakt ned i källaren och värderingen av bolaget är nu inte mer än en tredjedel av det egna kapitalet. Besparingsprogrammen avlöser varandra men senast ägarna kunde se skymten av en helårsvinst var år 2007.  Visst har det funnits positiva tecken och eftersom ingen förväntar sig detta gör aktien snabba ryck uppåt för minsta lilla. Sedan botten i november har aktien faktiskt mer än dubblerats i värde.

Eniro kommenteras tidigare i detta inlägg eftersom bolaget faktiskt gör vinst för de senaste fyra kvartalen. Värderingen i förhållande till det egna kapitalet är precis som P/e-talet lågt. Stora nedskrivningar är vad marknaden förväntar sig. Kan bolaget lyckas vända den vikande försäljningen kan de tänkas att många börjar betrakta aktien annorlunda.

SSAB har precis som många andra bolag i stålbranschen haft det tufft. Vinsterna är långt ifrån nivåerna från 2005-2008 då bolaget varje år levererade en vinst över fyra miljarder kronor. Den tidigare så populära aktien har fått se ägarna svika och kursen successivt vika. Rabatten i förhållande till eget kapital var förra året större än under de värsta dagarna under finanskrisen 2008-2009. Man kan fråga sig om det brukar börja ljusna när det är som mörkast?

Stora Enso som tjänar sina pengar på papper, förpackningar och skogsprodukter har inget bra förvärvsfacit bakom sig. Synergier har överskattats och köpeskillingarna varit för höga. I oroliga tider har aktien också tenderat att handlas under värdet av det egna kapitalet medan den i goda tider traditionellt handlats till en premie om 15-20 procent mot eget kapital. Värderingen just nu är inställd på dåliga tider även om det finns förväntningar, och tecken, på att vinsten ska stiga.

Hoppas du fann något intressant bolag att gå vidare och göra en egen analys av.

Sparhälsningar

Günther Mårder

Vill du följa mina snabba marknadskommentarer kan du läsa vad jag skriver på Twitter här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link