Nordnetbloggen

Spararna säljer bankaktierna och köper i USA

Lugn stökigaste månad

September har historiskt varit den stökigaste börsmånaden med högst sannolikhet för stora kursfall. Årets septembermånad blev däremot lugn och många av de viktigaste börser rörde sig sidledes. Här är utvecklingen för några av indexen under september månad:

Bombay Sensex Index 0%
Dow Jones Industrial Avg. Index 0%
Euronext 100 +1%
Hang Seng Index, Hong Kong -7%
NASDAQ Composite Index -2%
Nikkei NI225, Tokyo +5%
OMXS30, Stockholm +1%
RTS-Index, Moskva -6%
S&P 100 -1%

Ingen effekt av valet

Det svenska valet hade ingen effekt på Stockholmsbörsen trots det osäkra utfallet. Att vi skulle få en minoritetsregering som tvingas söka mycket stöd över gränserna fanns inprisat innan valresultatet var ett faktum Omsättningen på Stockholmsbörsen under månaden var i linje med nivåerna för september de två tidigare åren. 

Privatspararnas handel

Aktiehandeln bland de svenska spararna hos Nordnet Bank var dämpad på såväl köp- som säljsidan. Antalet kunder som gjorde minst en aktieaffär under månaden sjönk både i förhållande till föregående månad och motsvarande månad året innan. Sammantaget innebar månaden att spararna nettoökade aktier marginellt. Månadens köpfavoriter toppades av Volvo och H&M men bland de mest köpta aktierna återfinns även flera amerikanska aktier. Säljtoppen dominerades av Ericsson och Boliden tillsammans med tre av storbankerna.

Alibaba lockade till storköp

Att amerikanska aktier som Alibaba och Apple dyker upp i köptoppen bland svenska sparare är ovanligt. Det är resultatet av trenden att spararna köper allt mer utländska aktier. Alibabas notering var den hetaste utländska noteringen som jag upplevt i Sverige. Efterfrågan på aktierna var högre än i de flesta andra svenska noteringar hittills i år. Ett viktigt skäl till detta var att emissionskursen om USD 68 (svenskarna kunde inte delta i noteringsemissionen) innebar en relativt låg värdering med ett P/e-tal strax under 30. Aktien steg däremot kraftigt i den inledande handeln varför köpintresset dämpades men vid september månads slut så ägde över 2000 sparare hos Nordnet aktien.

Storbankerna lämnar aktieportföljen

Storbankernas aktier har efter finanskrisen utvecklats fantastiskt, men i år har utvecklingen varit mer spretig. Många som varit med under den långa uppgången har valt att börja lätta på trycket och minska sina innehav. Istället ser vi köp i aktier som Volvo, H&M, och Autoliv som denna månad toppar bland köpfavoriterna.

Ericssons positiva aktieår övertygar inte

Bland börsens storbolag har Ericsson-aktien varit en av de starkare hittills i år. Aktien har hittills stigit med 17 procent exkluderat de tre kronorna som aktieägarna fått i utdelning (3,8 procent direktavkastning). Den starka utvecklingen är däremot inget som får privatspararna att långsiktigt tro på aktien. Försäljningarna har varit stora och bara under september så tappade Ericsson netto nästan 3 procent av alla sina ägare hos Nordnet Bank. Totalt sedan 2012 har antalet aktieägare i Ericsson bland kunderna minskat med ofattbara 28 procent.

Mest köpta och sålda aktier under september

Mest nettoköpta aktier Mest nettosålda aktier
VOLVO B ERICSSON B
HENNES & MAURITZ B BOLIDEN
AUTOLIV NORDEA
FINGERPRINT CARDS B ASTRAZENECA
ALIBABA GROUP SEB A
APPLE COMPUTER SWEDBANK AB
SANDVIK ABB LTD
ELEKTA B SCA B
ENIRO ELECTROLUX B
INVESTOR B NOKIA

 Statistiken som presenteras baseras på Nordnet Banks cirka 260 000 svenska konton under september.

Handelshälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link