Nordnetbloggen

Aktieutdelningens betydelse för avkastningen

Att aktieutdelningen är viktig känner de flesta som sparar på börsen till. Men hur stor påverkan har egentligen utdelningarna på vår totala avkastning?

Värdeinvesteringens grundare präglar marknaden än idag

Urfadern till den akademiskt grundade värderingsmodellen av aktier och värdeinvesteringar, Benjamin Graham perspektiv på investeringar präglar än idag hur många agerar på marknaden. Vår tids aktieguru Warren Buffet har hyllat hans bok ”The Intellligent Investor” och rankar det som en av de bästa investeringsböckerna som någonsin skrivits. Graham, som började jobba på Wall Street redan i ung ålder, hävdade tidigt att utdelningen är av största vikt för att kunna värdera ett bolag. Till och med så viktig att utan utdelning går det inte att sätta ett korrekt värde. Hans investeringsstrategi var att köpa bolag som värderades under det ”inneboende värdet” vilket var ett uttryck som han myntade.

Utdelningens betydelse för avkastningen

Idag är fortfarande direktavkastningen en viktigt del i investeringsbeslutet men åsikterna går isär. Ofta säger vi att investeringar i aktier har varit den investering som gett bäst avkastning genom historien. Men hur har det sett ut historiskt?

Går vi tillbaka i börshistoriken med hjälp av riksbankens börsindex så kan vi få lite mer klarhet i detta. Nedan hittar du börsindex för hela det 1900-talet både vad gäller aktieutdelning inklusive och exklusive utdelning. Jag har även inflationsjusterat historiken och visat utan att ta hänsyn till inflaitonen.

Den som investerade på Stockholmsbörsen år 1901 och behöll aktierna och inte återinvesterade sin aktieutdelning fram till 1951 år hade faktiskt mindre pengar investerade på marknaden då. Inflationsjusterar man siffrorna så tog det fram 1981 innan värdet var högre igen än år 1901. Det är minst sagt 80 bortkastade år på börsen.

Ovanstående graf visar svenska börsindexets utveckling exklusive utdelningar mellan 1901-2018 både nominell och real avkastning. Startindex 1 = 1901

Hög inflationstakt

Inflationstakten i Sverige under första halvan av 1900-talet var hög vilket innebar att pengarnas värde urholkades. Visst, det finns flera långa perioder mellan 1901-1980 då investeraren legat på positiva värden men jag tror ändå att det för många upplevs som en överraskande dålig avkastning. Hur kan det då komma sig att man ändå förespråkar aktieinvesteringar?

Om vi istället undersöker hur börsindex har utvecklat sig med hänsyn till återinvesterade utdelningar ser vi en annan utveckling. Vi ser att inflationen äter upp en stor del av den nominella avkastningen vi tycker oss se i portföljen, men aktieutdelningarna tillför en betydande del av avkastningen över tid vilket sätter aktieinvesteringar i en helt annan dager.

Ovanstående graf visar svenska börsindexets utveckling inklusive utdelningar mellan 1901-2018 både nominell och real avkastning. Startindex 1 = 1901

Tar vi samma index och jämför den reella avkastningen både med och utan återinvesterade utdelningar framträder de riktigt stora skillnaderna. Utifrån detta kan vi dra slutsatsen att avkastningen på aktier i hög grad beror av utdelningarna.

Ovanstående graf visar börsindex reala utveckling inklusive och exklusive utdelningar mellan 1901-2018. Startindex 1 = 1901.

Det kan säkert kännas avlägset och irrelevant när jag redovisar dessa långa tidsserier i form av ett opersonligt index. Av det skälet är det också intressant att undersöka hur specifika bolags aktier skiljer sig i avkastning om man tar hänsyn till återinvesterade utdelningar.

Utdelningen avgörande även i kortare perspektiv

Flera av de aktier som många upplevt som tråkiga under de senaste decennierna behöver inte vara tråkiga alls. Aktiekursen må ha stått och stampat på samma nivå under lång tid, men flera av dessa bolag har varit påtagligt generösa när det kommit till utdelningar.

En stor och stabil direktavkastning indikerar på ett bolaget redan idag har en fungerande och lönsam verksamhet istället för att detta är något som förväntas komma i framtiden. Nedan presenterar jag grafer för Telia, Investor och Holmen för att exemplifiera vad utdelningen kan göra för din avkastning i dina enskilda innehav, om du återinvesterar utdelningarna. Framför allt är det intressant att titta på Telia och Holmen vars värdeökning inte varit något att hänga i julgranen men där aktieägarna fått betydande draghjälp av utdelningar istället.

Det är ingen hemlighet att min investeringsfilosofi bygger på bolag som tjänar pengar redan idag och inte förväntas börja tjäna pengar i framtiden. Utdelningen är investerarens kompensation för att ställa upp med kapital. Kommentera gärna hur eran syn är på bolag och om de ger utdelningar! Och missa inte UtdelningsGuiden 2019 där du hittar aktierna med högst direktavkastning, viktiga X-dagar samt information och inspiration rörande utdelningar.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

9
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Håkan
Gäst
Håkan
Angående om man köpte en aktie i investor år 1919 för 19 öre. Dvs 3.6 kr i dagens omräkning. Skulle idag med att investerat utdelingen tillbaka i aktien och split. I dag skulle det vara värt 14000 kr. Kanske ska man köpa några investor och gömma i byrålådan
Klas
Gäst
Klas
Tack för intressant post! Hur/var kan man se en akties avkastning inkl återinvesterad utdelning?
Pierre
Gäst
Pierre
har du tagit hänsyn till skatt på utdelningen, både senaste tiden i ett ISK och innan dess? Om man hade förmögenhetsskatt fram till ca 2008 så betalades indirekt dessutom denna skatt på utdelningen.
Aktiemarx
Gäst
Aktiemarx

Det här var nog det mest intressanta jag läst hittills av dig. -tack! Många viktiga parametrar som du tar upp här och du visar och sätter ord på det jag hittills mest bara haft en känsla av. Har själv Telia och det är ju som du säger ingen kursrusare, men attans vad mycket pengar som ramlat in därifrån sett över tid och som byggt på utdelningarna genom återinvesteringar. Har även Tele2 och den aktien har en liknande rörelse som Telia om än med högre toppar och dalar. Har inte räknat på det, men Tele2 känns som den aktie som bidragit… Läs mer »

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link