Nordnetbloggen

Allt du behöver veta för att maximera ditt barnsparande

Sätt av 1 000 kronor i månaden och ditt barn kan få hela 483 287 kronor* när det är dags att stå på egna ben. Ju förr du börjar spara, desto bättre.

Det blir ju så mycket enklare att klara sig själv, med lite pengar på fickan. Det kan handla om att möjliggöra ett körkort eller att lägga grunden för en kontantinsats till en bostadsrätt. Här i Stockholm är den senare frågan särskilt aktuell och det är många förändrar som känner ovisshet inför sina barns bostadssituation. Mig själv inräknad.

Att sätta upp ett barnsparande är varken krångligt eller tidsödande. Likväl är ekonomiska frågor och sparande något som lätt prioriteras bort under stressade småbarnsår.

Jag har sammanställt en guide som hjälper dig att komma igång redan idag. Och skulle det ändå kännas för komplicerat, är det bara att ringa någon av mina kollegor på kundservice så guidar de dig.

  1. Öppna en kapitalförsäkring – i ditt namn

Här gör alla olika, men som den kontrollmänniska jag är, är det viktigt för mig att själv välja när pengarna ska utbetalas. I den bästa av världar är barnen flygfärdiga och redo på 18-årsdagen, men för det finns inga garantier.

Även om jag har flera barn har jag bara en kapitalförsäkring. Det är enkelt att dela kapitalet lika mellan mina barn när det är dags.

  1. Sätt barnen som förmånstagare

Det här är det steg som skiljer barnsparandet för vilket annat sparande som helst. Att sätta dina barn som förmånstagare innebär att pengarna betalas ut till dem om du skulle dö. Utan förmånstagare går pengarna till din make/maka/sambo/registrerande partner och i andra hand till barn till lika delar. Finns inga nämnda förmånstagare sker utbetalning till dödsboet.

  1. Välj belopp och fond

Klicka här och ange hur mycket du vill spara och i vilken fond. Jag brukar rekommendera bred riskspridning och mycket aktier. Då har du förutsättningar till god avkastning utan särskilt mycket engagemang. Ta gärna hjälp av Fondrådgivaren för konkreta förslag.

  1. Och så en stående överföring från ditt lönekonto

Naturligtvis måste du överföra pengar till Nordnet, för att månadssparandet ska fungera. Själv har jag helt enkelt satt upp en stående överföring som går en gång per månad. Då vet jag att det finns täckning när fondköpen ska göras.

  1. Paketera din gåva

Ett barnsparande är ett fantastiskt sätt att skapa en ekonomisk trygghet för dina barn. Det är också en uppskattad gåva vid dop, konfirmation eller student. Skriv ut vårt färdiga gåvokort eller gör ett eget.

Det kommer att uppskattas.

/Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

Mer information om barnsparande

Konkreta fondförslag gratis – med Fondrådgivaren

* I exemplet har vi räknat med ett månadssparande på 1 000 kronor i 18 år och 8 procents årlig avkastning. Beräkningen är framtagen för att ge exempel på hur ett regelbundet sparande kan få dina pengar att växa över tid. Beräkningens resultat utgör inte en utfästelse, ett råd eller en rekommendation. Beräkningen är en förenkling av verkligheten. I beräkningen har vi endast tagit hänsyn till ett begränsat antal parametrar. Den förväntade avkastningen per år har i beräkningen fördelats jämt över varje månad och varje månad realiseras avkastningen och adderas till sparkapitalet. Det går inte att säga i förväg hur stor avkastningen blir i verkligheten, avkastningen i beräkningen är endast ett antagande. Sparande påverkas av inflation, skatteeffekter, valutakurser och avgifter, vilket vi inte har tagit hänsyn till i beräkningen. Beräkningen bygger inte på någon särskild sparform.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

1
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Håkan
Gäst
Håkan
Ja spara 10 % av barnbidraget. Dvs 115 kr. I nordnets 4 superfoner. Ska se vilken fond som går bäst på 18 år. Så då i alla fall mina syskonbarn lite att leva loppan för när de är 18.

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link