Hoppa till huvudinnehållet

6 tips när börsen skakar – Guide: Alternativ till aktier

Börsen har skakat till ordentligt i år och fler börjar fundera över vilka alternativ till aktier det finns att placera i. Här kommer en utförlig guide till de alternativ som finns möjliga för dig som investerare.

Börsen bäst på lång sikt

Jag tycker att det tål att upprepas att börsen är en förträfflig plats att placera pengarna på lång sikt. Historiskt har det varit väldigt god avkastning på såväl svenska börsen som på de globala börserna. Så tänker du avvara dina pengar över minst en fem års period eller längre så är börsen allt som ofta det bästa stället att ha pengarna. I detta inlägg har jag sammanställt hur lång tid det tar att få en “garanterad positiv avkastning” på börsen.

Då börsen och många enskilda aktier har fallit kraftigt under året 2022 är det egentligen ett ganska fördelaktigt tillfällen att försöka fiska upp bra bolag till billigare aktiepriser.

Om du däremot vill placera pengarna på kortare sikt eller för den delen minska volatiliteten och risken i portföljen så kan denna guide vara väl behjälplig.

Sparkonto

Räntan har som bekant stigit kraftigt och det är en av orsakerna till att börsen faller. Men, det är i allmänhet kostnadsräntan som det refereras till. Sparränta är det fortsatt ganska lite att prata om. Dock finns det numera sparkonton med insättningsgaranti som ger omkring 1 till 1½ % i ränta. Du ska dock komma ihåg att din realavkastning kommer vara fortsatt kraftigt negativ om inflationen förblir på dessa höga nivåer.

Om sparkonton hinner leta sig upp över 2% och du tror att inflationen kommer falla tillbaka kraftigt under nästkommande år så kan det vara ett alternativ. Men kom ihåg att det är båda delarna av scenariot som behöver falla rätt ut.

Tips till dig som vill investera

Välj sparkonto som har insättningsgaranti. Då är dina pengar skyddade av staten upp till 950 000kr.

Om du låser pengarna kan du få lite mer ränta, men fundera på om du får tillräckligt för att täcka den inflation som råder.

Räntefonder

Det vanligaste alternativet till börsen är räntefonder och det kan finnas läge att börja kolla lite mer åt detta hållet. Ett generellt samband som är väl värt att känna till gällande räntefonder och ränteplaceringar i allmänhet så är det; När marknadsräntan går ner – så går räntefonder upp, och vice versa.

Alltså under alla de senaste åren när marknadsräntan så som styrräntan eller exempelvis 10 årig statsobligation har gått ner, så har räntefonder ökat i värde. Detta beror på att gamla obligationer som är utgivna till en högre ränta ger en bättre kupong än nyare som kommer att emitteras på rådande lägre ränteläge.

Nu är situationen den motsatta, alltså att marknadsräntan har gått upp kraftigt och det har gjort att räntefonder också tappat i avkastning under 2022. Inledningen av detta året så handlades den amerikanska 10 åriga obligationen till 1,5 % men har nu stigit till över 3 %. Detta gör att alla gamla obligationer som var utgivna under de senaste långränteåren har fallit tillbaka då nya obligationer som ges ut idag är till en högre kupong

Det är teoriboken, i verklighet så finns det ytterligare nyanser så som rädsla för långvarig lågkonjunktur och inställda betalningar. Detta har gjort att många ränteinvesterare har sålt obligationer ännu mer och därmed pressat priset ytterligare.

Tips till dig som vill investera

För den som tänker sig att världen kommer stabilisera sig och att vi inte får någon utbredd konkursvåg eller djup lågkonjunktur så kan en portfölj av företagsobligationer locka. Enklaste vägen är via företagsobligationsfonder.

Ett annat alternativ för den som tror att inflationen blir långvarig och att vi står inför större utmaningar så kan temat Realräntefonder locka. Till skillnad från vanliga räntefonder så är dessa alltså ett skydd mot inflationen och ger en realavkastning. Det finns ett gäng fonder på temat som du hittar i listan här.

Råvaror

När man söker alternativ till börsen så kan ett sätt vara att leta just tillgångar som korrelerar lågt med börsen.

Lågt korrelerande innebär i praktiken att du har en tillgång som rör sig på grund av andra faktorer. I portföljteori gör detta att din portfölj inte tappar lika mycket eller allra helst lyckas stiga. En aktie stiger när företaget säljer mer och gör en större vinst. En råvara har inte samma inneboende tillväxtpotential, utan styrs mer av utbud och efterfrågan. En guldtacka kan du låsa in i kassavalv för att öppna upp 30 år senare och den kommer vara varken mer eller mindre. Om fler är i behov att köpa guld så kommer priset ha stigit.

Eller ett tydligt exempel är naturgas som är en råvara Europa importerat kraftigt från Ryssland. Nu när Ryssland stänger av utbudet men efterfrågan är fortsatt stor så stiger priset.

Det som är viktigt att komma ihåg är att råvaror ofta är cykliska och därmed rör sig i vågor upp och ner. Så för den som tror att lågkonjunktur står för dörren bör det leda till en lägre efterfråga på exempelvis basmetaller så som koppar och zink.

Tips till dig som vill investera

Vill man investera i enskilda råvaror så finns det olika instrument kopplade till dessa här.

Här nedan ser du ett exempel på hur man kan bygga en portfölj med långt korrelerande tillgångar. Här är Guld kombinerat med svenska aktier under åren 2000 till 2020. Den gula linjen är guldpriset och den gröna linjen är svenska börsen, den svarta linjen är en portfölj som består av 50/50 aktier och guld.

En ytterligare varit är att äga råvarubolag. Om det är guld som du är intresserad av så kan exempelvis gruvbolag vara en variant. Eller om det är olja så kan det vara oljebolag som du kan kolla efter.

Här är ETFer som följer både Guld och även Guld-gruvbolag

Negativ börsprodukt

Om du letar alternativ till börsen så har du troligen en negativ syn på börsen. Ett alternativ är därmed att spekulera i nedgång på börsen. Det man kan göra är att investera i en investeringsprodukt som har negativ exponering mot börsen. Det stiger i värde när börsen faller i värde kort och gott. Hävstången kan vara 1 till 1, alltså om börsen faller 10 procent så stiger den investeringen med 10 procent. Det går givetvis att hitta investeringsprodukter som har högre hävstång.

Risken med dessa investeringsprodukter är att du förlorar pengar om börsen stiger. Om du innehar en investeringsprodukt som dessutom har en hävstång så kommer din förlust att bli större ju mer det går i fel riktning. Historiskt har börsen gett positiv avkastning över tiden, så denna typ av investering går absolut inte stoppa i långsiktiga portföljen.

Tips till dig som vill investera

  1. Börja med att säkerställa din strategi med denna typ av investeringar. Ett tips är att ha klart för dig när du gör entry och exit gärna på förhand. Är det en teknisk indikation så som ett glidande medelvärde eller någon annan typ av strategi. Genom exempelvis ett glidande medelvärde kan man ganska tydligt fånga in de negativa perioder som börsen genomgått.
  2. Handla med låg hävstång. Hävstång kan vara förödande om du inte vet hur du ska hantera. Samtidigt kan det ge extra avkastning om du vet hur du ska hantera det. Börja med 1 eller 2 i hävstång för att bygga upp förståelsen för denna typ av investering.
  3. Håll koll på spreaden innan du handlar. Skillnaden mellan köp och säljkurs, då detta blir en indirekt kostnad för dig. Nordnet försöker hålla så långa spreadar som möjligt, men det skiljer sig åt mellan olika investeringsprodukter. Turligt nog kan du sortera och se spreaden på sidorna här nedan.
  4. Välj rätt investeringsprodukt. Om du ska spekulera under en och samma dag så är Bull/Bear certifikat väl fungerande. Haken med dem är att hävstången omställs varje dygn så vill du placera över längre tid är Mini-Long/Mini-Short bättre lämpade. Båda dessa kategorier är börshandlade produkter framtagna av en bank, vill du ha få mellanhänder är Termin/Option mer lämpligt. Det kräver dock aningen större belopp att investera med och är inte lika enkelt att ha i sitt ISK/KF konto.

Utländska börsen

Ibland kan det vara värt att stanna upp och fundera över vilken riskspridning du har i portföljen. Anledningen att du söker alternativ till börsen är troligen för att du tror svenska börsen ska falla inom kort. Svenska börsen är bara 1 procent av det globala börsvärdet. Det kan därmed vara på sin plats att fundera på om du kan plocka in lite utländska investeringar.

Se till att hitta marknader som inte påverkas av liknande faktorer som svensk ekonomi. Du behöver inte nödvändigtvis kolla till andra sidan planeten för att få god riskspridning, även Nordiska börserna ser ganska olika ut. Norska börsen innehåller mycket lax-bolag och olja, Danska börsen har en del rederi och vindkraft, Finska börsen har industri och valutan EUR. Det finns alltså riskspridningsmöjligheter även i Norden, men våga gärna blicka längre bort också.

Sverige är dessutom en av de sämst presterande börserna under 2022. Vissa andra börser runt om oss har ett fortsatt starkt momentum, ta Norska börsen som exempel där index är på plus för året 2022!

Tips till dig som vill investera

Börja med att fundera ut vilken eller vilka marknader som du är nyfiken på.

Här hittar du en lista med de nordiska aktierna och de vanligaste nyckeltalen.

Hedgefonder

Hedgefonder är idag en bred kategori och det går egentligen inte rättvisande säga att de alla fungerar på liknande sätt. Många av hedgefonderna har dock ambitionen att ha en absolut avkastning, vilket i praktiken innebär att försöker få en konstant positiv avkastning. För att lyckas behöver fondförvaltaren vara duktig på att hitta alternativa investeringar. Med andra ord ger detta dig extra riskspridning, men det gör också att komplexiteten i ditt sparande ökar. Se till att läsa på så mycket du bara kan, låter det för komplext så var kritiskt.

Hedgefonder har haft det extra svårt under en tid med låg eller obefintlig ränta – nu är marknaden annorlunda och det ger hedgefonder generellt en bättre förutsättning att generera absolut avkastning. Värt att komma ihåg är att den absoluta avkastning kommer med en kostnad. Delvis har fonderna höga förvaltningsavgifter. Men, volatilitet kan också sägas vara “priset du betalar för att få en högre relativ avkastning över tid”.

För den som är mer inne på att bevara sitt kapital så är hedgefonder värda att kolla på. För den som lockas av högre avkastningspotential där det kommer vara mer svängning resa gör nog bäst i att kolla på andra alternativ.

Tips till dig som vill investera

Denna typ av fonder har ofta högre avgifter än aktiefonder och ofta finns det även en resultatbaserad avgift utöver den vanliga förvaltningsavgiften.

Se till att läsa på ordentligt vad det är du investerar i. Då alla hedgefonder är olika så är det extra relevant att förstå.

Här har du de hedgefonder som finns tillgängliga via Nordnet.

Som du ser så finns det massor av möjligheter till att investera även om börsen är skakig.

Nu är jag nyfiken på vad du tänker. Är det någon/några av ovanstående som du själv investerar i nu när börsen skakar? Kanske har du något annat bra tips som jag missat, i så fall dela gärna i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm