Hoppa till huvudinnehållet

Presidentvalet 2020 – Valet är inte över

Börserna har dragit en lättnadens suck efter att valresultatet ser ut att peka i Joe Bidens riktning. Samtidigt ska vi komma ihåg att det är en bit kvar till den 20 januari när presidenten ska sväras in. Trump kommer att driva en process mot valresultatet och här är några tänkbara utfall under den kommande tiden.

Valresultatet och processen framåt

USA räknar sina röster på delstatsnivå och vinnaren får alla elektorsröster i den delstat man vinner. Totalt ska man fiska in 270 elektorsröster av de totalt 538 elektorsröster som är fördelade på USAs 50 delstater. I skrivande stund så har Joe Biden 290 röster enligt googles pågående sammanställning av valresultatet.

Men, slaget om presidentskapet i detta val pågår fortfarande och det är i delstaterna Pennsylvania, Wisconsin och Michigan som slutresultatet hänger på. Detta område i nordöstra USA brukar idag refereras som rostbältet efter att historiskt varit ett starkt industriområde men som idag ser en nedmontering i stål- och industribolagen.

I det amerikanska valet så kan man göra en viss generalisering i valresultatet där storstadsområden röster i favör för demokrater och småstads samt landsbygd röstar i republikansk riktning.

Kollar vi på Pennsylvania, vilket vanns av Demokraterna, så ser vi att områden som Philadelphia och Pittsburgh får många demokratiska röster samtidigt som övriga delstaten är röd. Bilden nedan är från Googles pågående resultaträkning i amerikanska valet:

Michigan med den en gång blommande bilindustristaden Detroit är också i favör för demokraterna samtidigt som resterande del av delstaten är republikansk. Skulle vi kolla på Wisconsin så ser vi liknande tendenser.

Det är här som Donald Trumps kampanjtopp kommer driva processer mot Högsta domstolen i USA med ambition att få större tillgång till valresultatet för att kunna ifrågasätta utfallet. Vi ska komma ihåg att även de arbetande domare i högsta domstolen har en politisk tillhörighet. Det bör inte, men kan givetvis, påverka dem i olika riktningar.

Just nu ser det ut som att Trump-kampanjer får lite medvind i processen för delstaten Pennsylvania där man ser över deadlinen för när man ska räkna poströsterna.

Viktiga datum som börsen kommer fokusera på

Bra datum att ha koll på är 8 december som kallas för ”Safe Harbor” deadline inför att elektorerna ska gå och rösta fram presidenten 14 december. Alla kontroverser ska vara behandlade till 8 december och vad domstolen kommer fram till i olika delstater kan ha betydelse för utfallet den 14 december.
I praktiken betyder inte det att alla kontroverser är lösta och det kan mycket väl pågå en motsättning, men kring den 14 december bör vi ha ett ännu mer betryggande svar i vem som bli president.

Skulle det fortfarande vara dispyter så kommer dessa att behandlas av den nya kongressen som tillträder i början av januari. 6 januari kommer senaten formellt att tillkännagiva resultatet av elektorerna.
Här är frågan om republikanska senatorer kommer att fortsätta driva på kampanj i favör för Trump eller om man har vid detta laget accepterat valresultatet.
Den 20 januari är det dags för nya presidenten att sväras in.

Det är inte över fören vi har en fullt avklarad valprocess och att presidenten faktiskt svärs in. Det råder en positiv tillförsikt på börsen efter valet och nya vaccinframgångar. Marknaden kan lätt kastas omkull ifall vi möter nya väghinder i valet, se till att hålla ett vakande öga på presidentvalet den närmsta tiden.

Egentligen är valresultatet som det ser ut just nu bland det bättre. Ett demokrat till ledare med mer rimlighet och samarbetsvilja, samtidigt som republikanerna styr senaten så att inget drastiskt sker. Börsen gillar det och hoppas att detta resultatet blir det slutliga.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-01-18 11:13

ja det är intressant men resultatet blir troligen att dollarn går ner och att någon annan blir den ekonomiskt ledande .. den gamla cirkelen d mark dollar yen. existerar ju inte .. det finns altså en viss risk att en annan stat blir drivande i värden angående produktion.
det är ju ganska irriterande att kineser och ryssarna är upptagna med att knyta vänskspsband.. men deras politiska system ligger ju nära varandra

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm