Nordnetbloggen

Presidentvalet 2020 – Så ser oddsen ut!

Börsåret 2020 har varit ett minst sagt skakigt år. Det är dessutom bara ett kvartal in och till hösten är det dessutom amerikanskt presidentval. Här kollar jag in temperaturen på hur det brukar påverka börsen.

Oddsen just nu

Ett sätt att ta temperaturen på presidentvalet är genom att kolla in vad människor faktiskt är villiga att satsa sina pengar på. Via bettingsidan PreditctIT kan man betta på vem som kommer bli årets president. Då många av demokraternas kandidater har kastat in handduken så står det i praktiken mellan två personer. Demokraternas Joe Biden eller Republikanernas nuvarande president Donald Trump.

Mandatperioden är 4 år och kan man tänka sig att det redan gått 4 år sedan Donald Trump valdes till president. Många var övertygade om att han knappt skulle hinna igenom första året innan han skulle bli fälld på ett eller annat sätt.
Fyra år senare sitter han fortfarande kvar och historiskt sett så brukar en amerikansk president sitta sina två mandatperioder innan det är över. Samtidigt har det varit en skakig resa för Donald Trump och hade det inte varit för en Corona-pandemi så hade det förmodligen varit en större kampanj för att få honom fälld i riksrätten (Impeachment)

Även om Donald Trump inte är särskilt omtyckt i Europa så har han ändå ett starkt stöd hemma i USA. Corona tycks dessutom ha stärkt förtroendet för honom något senaste tiden. Just nu är sannolikheten kring 50% för honom och 46% för Joe Biden.
Inledningen av Coronakrisen försämrade Trumps sannolikhet, men vindarna ser nu ut att ha vänt. Det är dock rimligt att anta att hanteringen och utfallet av Coronakrisen kommer få stor betydelse för vilken kandidat som får presidentskapet kommande 4 år.

Valår i USA

En annan sak som kommer påverka valet är börsens utveckling. Förmodligen har ingen president någonsin valt att koppla sig själv så starkt till den amerikanska börsutvecklingen så som Donald Trump. En strategi som såg ut att bära frukt fram tills kraschen för någon månad sedan. Den amerikanska börsen har dock återhämtat sig rejält och vilken utveckling vi ser fram tills november kommer också påverka hans möjlighet till omval.

Amerikanska börsen (SP500) under valår och mandatperiod

ValårUtveckling ValåretAvkastning efterföljande 4år (mandatperioden)TillhörighetPresident
2020-12% just nu??
201610%27% (fram tills idag)RepublicanDonald Trump
201213%57%DemocraticBarack Obama
2008-38%58%DemocraticBarack Obama
20049%-26%RepublicanGeorge W. Bush
2000-10%-8%RepublicanGeorge W. Bush
199620%78%DemocraticBill Clinton
19924%70%DemocraticBill Clinton

För underhållningsvärdet tog jag fram utvecklingen på SP500 under senaste valåren och även hur den totala utvecklingen sedan varit efterföljande 4år vilket är en mandatperiod. Det går inte dra några generella slutsatser mer än att börsen tenderar att stiga över tiden, men det visste vi å andra sidan redan.

Däremot kan det noteras att det är väldigt vanligt med dubbla mandatperioder för amerikanska presidenter. Med det sagt är det inte skrivet i sten att Trump kommer väljas om.

Skattelättnader och handelskrig känns som ett avlägset kapitel, även om det bara var några månader sedan detta var högst upp på agendan för amerikansk ekonomi. Nu blir det hantering av massarbetslöshet och centralbanksstimulanser i storleksordningen tusentals miljarder som kommer avgöra de närmaste månaderna.

President Donald Trumps börsutveckling

När nedgången var som värst i S&P500 indexet så var hela den 3-åriga uppgången utraderad. Det måste ha varit ett svettigt läge för Trump som gärna pratat om hur det var hans förtjänst att börsen var uppe på all-time-high.

Återhämtningen har varit otroliga 27% sedan bottenläget kring slutet av mars. Kommer denna återhämtning att hålla i sig och ge det glädjerus som Trump önskar? Eller får vi se ytterligare kalldusch innan valet i början av november? Det blir en riktigt rysare detta.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad