Hoppa till huvudinnehållet

Amortera, spara eller investera?

Nu när räntan är låg är det många som funderar på om det inte är lönsammare att skippa amorteringen på bostadslånet och istället placera pengarna. Det kan vara lockande, då en investering kan ge betydligt högre avkastning än den minskade räntekostnaden som amorteringen skulle medföra. Bolånet minskar dock inte och det finns även andra parametrar att ta hänsyn till, så det är inte givet att det är bättre att investera än att amortera. Mitt svar skulle bli “det beror på”. Parametrarna är bland annat:

  • din ålder
  • din livssituation
  • din ekonomi i stort
  • din riskbenägenhet
  • ditt behov av kapital i närtid och
  • ditt behov av trygghet.

Mitt första köpta boende var ett radhus i Strängnäs år 1995.  Vår ränta låg på 10%. Idag kan det framstå som en helt galet hög ränta, men då sågs den som hög men helt ok. Köpeskillingen var iofs 330 tusen så månadskostnaden blev ändå rimlig. Tio procents ränta på en genomsnittlig villa i Stockholms län skulle med dagens värdering resultera i en kostnad på över 30 tusen/månad efter ränteavdrag (baserat på 70% belåning och snittpris från Svensk Mäklarstatistik). Otroligt högt!

Nu tror jag inte att vi kommer att se dessa räntenivåer igen, men det är nyttigt att ha det i bakhuvudet. När vi köpte vårt hus i Järfälla -98 så låg räntan på 7% så med historiken av dessa räntenivåer så kan jag tycka att nuvarande räntenivåer är väldigt låga.

För- och nackdelar med att välja att amortera

Har du idag en nytaget lån med högre belåning än 50% så omfattas du med största sannolikhet av amorteringskravet och då amorterar du redan idag. Ett vanligt argument för amortering är det klassiska ordspråket:

“Den som är satt i skuld är aldrig fri”

  • Tycker du att det är obehagligt att ha stora lån?
  • Vill du vara skuldfri den dagen du går i pension för att ha så låga fasta kostnader som möjligt (och därmed kunna klara dig på en lägre pension)?
  • Anser du att man inte ska ta lån som man inte har för avsikt att betala av?
  • Vill du känna trygghet i att du klarar av högre räntor och därför amorterar så att du har större chans att klara av de högre räntorna?

Känner du igen dig i något eller några av argumenten ovan? Då är du långt i från ensam. Fördelarna med att amortera är uppenbara; skulden minskar och dina boendeutgifter minskar med tiden. Har du slutbetalat dina bostadslån när pensionen närmar sig kan du bo riktigt billigt.

Genom att amortera minskar risken i privatekonomin då du blir mindre känslig för räntehöjningar (då skulden med tiden minskar). I takt med att skulden minskar, minskar också risken att du behöver sälja till ett pris under ditt lån (och bli sittande med ett blancolån för att köpeskillingen inte täckte lånet)

Den största begränsningen anser jag är att den ekonomiska friheten minskar då kapitalet är bundet i boendet. Vid akut behov av pengar krävs det att du har en buffert att ta av. Blir du arbetslös, är egen företagare eller pensionär kan det vara svårt att höja bostadslånen då låneinstituten ofta baserar låneutrymmet utifrån nuvarande inkomst. När det gäller pensionering och egenföretagande kan det vara ett alternativ att höja lånen de sista åren i arbetslivet/som anställd för att få loss kontanter så att du har tillgängligt kapital om du behöver.

Sen kan det rent mentalt upplevas ganska segt att amortera då skulden minskar i knappt märkbar takt om du har lån på flera miljoner.

För- och nackdelar med att välja att spara

Spara är tryggare än att investera då du inte riskerar att värdet ska sjunka dramatiskt. Nackdelen är i stället att värdet ökar långsamt, lägger man även till inflationen så riskerar du att dina pengar förlorar i köpkraft trots du får ränta. Du kommer dessutom att ha kvar hela bolåneskulden med den risken det innebär vid eventuell långtidssjukskrivning, arbetslöshet, skilsmässa etcetera.

“Pengar ska jobba för dig även när du sover” – så spara inte på bankkonton som inte ger någon ränta.

  • Ett bankkonto med rörlig ränta och omfattas av den statliga insättningsgarantin ger ca 0,8% i ränta, i jämförelse med snitträntan på bolån som ligger på ca 1,47% (enligt Compricers jämförelse). I detta fall är det bättre att amortera.
  • Ett bankkonto med fast löptid (ett-två år) och omfattas av den statliga insättningsgarantin kan eventuellt vara ett marginellt bättre alternativ än att amortera. Jämför med din bolåneränta (som helst bör vara bunden för att du inte ska drabbas av höjningar under tiden du har dina sparpengar låsta).
  • Ett bankkonto utan insättningsgaranti ger genast högre avkastning och brädar ofta bolåneräntan (om du har vanliga bottenlån), men risken är högre. Hamnar bolaget på obestånd riskerar du att förlora allt kapital. De högräntekonton jag har varit i kontakt med har en maxinsättning på 50000:-. Funderar du på att använda dig av ett inlåningsinstitut/bank som inte har insättningsgaranti; gör din hemläxa. Kolla upp bolaget, går det med vinst, hur länge har de funnits, vilka är ägarna, känner du någon som har använt dem etc.

För- och nackdelar med att välja att investera

Fördelen är uppbar; går det att få mer avkastning på kapitalet (efter skatter och andra justeringar) än vad bolåneräntan (efter ränteavdrag) är så ger det ett överskott som kan användas till ytterligare investeringar alt. amortering av bolånet. Matematiken är enkel: en bolåneränta på runt 2% (1,4% efter ränteavdraget) jämfört med kanske 8% om man investerar på börsen. Andra alternativ kan vara att låsa pengarna några år på ett högräntekonto utan insättningsgaranti eller kanske lånar ut till företag/privatpersoner via något peer-to-peer-företag. Alternativen är många. I det skenet låter det som ett enkelt val (om man är lite riskbenägen).

Nackdelen är just att risken är högre. Beroende på typ av investering kan värdet minska radikalt och då står du där med fullt bolån och ett förlorat kapital. En riktig loose-loose situation! Tiden är dessutom en parameter att ta hänsyn till. Stockholmsbörsen avkastar i snitt 8%/år exkl. utdelningar men köper du i “fel tid” så kan det gå betydligt sämre. Sista 12-månadersperioden har Stockholmsbörsen avkastat -1% exkl. utdelningar, så vill du investera på börsen bör du vara långsiktig. Ofta nämns tidsperspektivet “minst fem år”.

Se till att diversifiera, tex genom;

  • Geografi (tex svenska och utländska aktier)
  • Typ av investering (tex aktier, fonder, utlåning, fastigheter och råvaror)
  • Risknivå (hög resp. låg risk)

Vad ska du göra?

  1. Skapa en buffert för oförutsedda händelse.
    Det kan vara något så enkelt som en kontokredit eller kreditkort (under förutsättning att du vet med dig att du inte kommer att missbruka det), men det kan även vara ett fysiskt sparande på bankkonto, ISK eller liknande. Min erfarenhet är att oförutsedda utgifter sällan kräver en månadslön eller två, så det finns ingen anledning att ha pengarna på ett konto utan ränta bara för att de ska vara lättåtkomliga.
  2. Bestäm vad som är bäst för dig; amortering, sparande eller investerande. Eller kanske en mix av alltihopa?
    Har du topplån på boendet? Se till att amortera av det alt. värdera om boendet i hopp om att topplånet kan bakas in i bottenlånet med lägre ränta.
    Har du andra lån med hög ränta? Se till att amortera av dem alt. se om du kan baka in dem i bolånet för att få ner räntekostnaden.
    Har du en belåning över 50% av marknadsvärdet kan det vara läge att amortera åtminstone en del för att minska risken.
  3. Investera regelbundet

Min buffert består i prioordning av; kreditkort, en kostnadsfri kredit på mitt lönekonto samt mina aktier. Idag amorterar jag inte, utan föredrar att sätta mina pengar i annat arbete (bland annat löneväxlar jag). Fastigheten är belånad till ca 60% så jag är inte orolig att jag inte skulle kunna lösa mina lån vid en försäljning. När jag byter bostad om ett år så kommer jag att amortera enligt amorteringskravet och investera för resten.

Hur väljer du?

/Monica

PS: Om du studerar och tänker köpa boende i framtiden så kan det vara en idé att ta CSN-lån för att delfinansiera boendet. CSN-lånet har betydligt lägre ränta än topplåneräntan och den kan även användas till handpenningen om det behövs.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-10-14 12:39

Hej alla jag heter Christina från Sverige. Jag är här för att vittna om hur jag fick mitt lån från Mr. Kelvin Atkinson efter att jag hade ansökt flera gånger från olika långivare som lovade att hjälpa men aldrig gjorde det. En vän till mig presenterade mig för Kelvin Atkinson som lovade att hjälpa mig och han gjorde verkligen när han uppfyllde sitt löfte utan någon form av försening. Jag trodde aldrig att det fortfarande finns tillförlitliga lånegivare förrän jag träffade Mr. Kelvin Atkinson, som verkligen hjälpte till med lånet och ändrade min tro. Jag vet inte om du på… Läs mer »

Anonym
Anonym
2018-03-05 15:16

Bra, skrivet. Står i dilemmat “spara mer amortera mindre eller spara mindre amortera” mer själv. Har valt amortera mer men känner verkligen på att vardagsekonomin blir väldigt tight av det. Samtidigt vill jag skapa en rejäl distans mellan lån och värdet på huset. Lån idag 2,1 mlj kr och officiellt värde på hus 2,6 milj kr. Dels ifall det blir en sättning men framför allt inför kommande räntehöjningar. Så just nu går nästan allt till lån och det som blir över till bufferten som verkligen behövs då bilen bara i januari kostade 16 000 i rep….

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-04-12 17:54

Tack. Ja det är verkligen ett dilemma vad man ska välja. När “oförutsedda” händelser stökar till i budgeten är det surt att inte ha en buffert.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm