Nordnetbloggen

Läge för bankaktier?

Få har undgått penningtvättsskandalen senaste halvåret. Förra veckan eskalerade den ytterligare för Swedbank och vd fick lämna sitt uppdrag. Är det läge att köpa pressade bankaktier eller bör man avstå?

Bankerna under Q1

Första kvartalet avklarat på börsen och verkligen en positiv start. Ja, om man nu frånser bankerna för där är det spridda skurar. Nu har de fyra storbankerna delat ut året utdelning och den är återinvesterad i grafen ovan.

Handelsbanken har gått starkast med en avkastning kring 7 % sedan årsskiftet. Sämsta har det varit för aktieägarna i Swedbank. Få som missat penningtvättsskandalen som legat över Swedbank sedan februari. En nedgång på 26 % är väldigt mycket på kort tid.

Fjärdedel av börsvärdet borta i Swedbank

I grafen ovan ser du aktiekursen för Swedbank med priset på höger axel, volymen i antal aktier som omsatts på vänster axel.
Det är två tillfällen som sticker ut, första i februari då uppdrag granskning publicerade första dokumentären om penningtvätt. Aktien föll kraftigt och det var väldigt mycket handel i aktien under onsdagen, torsdagen och fredagen den veckan.

Företaget Swedbank har konstant kommenterats i media sedan dess. Under förra veckan kom nästa kalldusch. EMB utreder insider handel och grovt svindleri. Detta får vi se vad det leder till framöver, ännu är det bara under utredning. Aktien föll kraftigt och handeln ökade lika så igen. VD fick sparken och beviljades inte ansvarsfrihet för det senaste bokslutsåret. Vad detta får för konsekvenser är nu också intressant att ha extra koll på.

Investerare köper Swedbank aktier

På Nordnets plattform har antal ägare av Swedbank aktier ökat med 72 % sedan årsskiftet. Det är minst sagt en markant ökning. Jag tänker mig att man resonerar ungefär på följande sätt: Det är en stor systemkritisk bank, konkurs är osannolikt och nu är det ca 25 % ”billigare” att köpa aktien.

Det är svårt att veta om vi har sett botten ännu. Det är fortfarande frågetecken kring vilken eventuell bot banken kommer behöver betala. Nu måste man rekrytera ny VD för att städa upp detta. Vilket resultat EBMs förundersökning ger ska fortfarande klargöras. Inte minst, är alla penningtvättstransaktioner kartlagda och redogjorda ännu?!

Med andra ord finns det stor anledning att fortsätta ha koll på samtliga banker. Mer saker kommer dyka upp innan vi kan stänga kapitlet om Penningtvättsskandal i svenska bankhistoria.

Hur tänker och agerar du under allt detta? Dela gärna dina tankar och idéer.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

15
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Håkan
Gäst
Håkan
Ja väntar lite med swedbank. Tror de kan falla mer. Ska inte försöka fånga en fallande kniv. Så länge anonyma vräker ut aktie så väntar ja.. de få kanske 8 miljarder i böter från usa. Men tjänade 14 miljarder. Så på sikt är det nog bra köp. De har tappat ca 50 % sen toppen.
Jan
Gäst
Jan
Jag lägger ett etiskt filter på mitt resonemang och avstår från att gå in. Vill man tjäna på ryska blodspengar? Nope.
den fete
Gäst
den fete
intressant vems blods pengar,
Aktiekatten
Gäst
Aktiekatten
Håller iofs med men då ska i rättvisans namn andra aktieslag också omfattas av det etiska filtret. Och då faller många bort….
John Galt
Gäst
John Galt
”let the trend be your friend” – på lång sikt är det nog ett bra läge, men NÄR vänder det? Kan gå ner eller sidled en lång tid och tills trenden vänder med lite tekniska analysvärden så kan pengarna jobba på annat håll så länge. Minskar & avvaktar!
Fredrik
Gäst
Fredrik
Så länge vi inte vet hur amerikanska myndigheter ställer sig eller vad boten blir så avvaktar jag. Gick in i Danske bank då jag trodde den bottnat men så kom ännu mer info och kursen dök igen.
Fredrik Bermar
Gäst
Fredrik Bermar
Vi ska komma ihåg att Swedbank ännu inte blivit dömda ännu så i lagens mening är de fortfarande helt oskyldiga. HSBC fick 1,9 miljarder i böter vilket är ingenting för en stor bank. HSBC hade liknande problem som Swedbank och Danske Bank. SEB ger köpråd och riktkurs 195 kr. Det tycker jag är den bästa analysen hittills. Köp.
Lars
Gäst
Lars
Botten kan vara nådd. Nu kommer händelser som triggar kursen: ny styrelse, ny VD.
Kent
Gäst
Kent
Swedbank börjar stiga nu när den har fallit färdigt, samt så är ett annat scenario möjligt och det är att Swedbank lämnar häxjakten i Sverige. Därefter förflyttar huvudkontoret till Estland, vilket skulle få aktien att stiga våldsamt och så har Vi då blivit av med 2 av våra storbanker på grund av häxjakter och försök att knäcka bankernas banksekretess. Den stora frågan blir då vilka som följer härnäst och om det blir någon Svensk bank kvar efter att mediedreven har gjort sina reportage färdiga.
Aktiemarx
Gäst
Aktiemarx
Vi får hoppas att de drar liksom Nordea, en bank mindre att rädda nästa gång.
Börje
Gäst
Börje
Det är en björnflagga i Swedbank från fredag ca 11.00 till nu.
Jojje
Gäst
Jojje
Drevet mot Swedbank ska ses i skenet av att skattepengar till olika länders skattemyndigheter minskats. Detta påverkar inte våra lån eller insättningar i banken. Konkurrensen om kunden avgör vilken bank vi väljer. Som investerare ska man fokusera på att köpa billigt och sälja dyrt. Låg ekonomisk moral är inget som bankerna har monopål på. Våra statliga myndigheter har ett gott försprång, i landet med världens högsta skatteförbrukning.
den fete
Gäst
den fete
ja det ät väl det som kallas lågkonjunktur . är det konstigt skatterna har höjts så lönsamheten har försvunnit i mindre företag . antagligen får man en deprion
den fete
Gäst
den fete
den här kan man väl inte missta sig på. det är ett solklart fall där uppdrag granskning borde åtalas .. man kan konstatera att ingen vill ta i något det är bara en massa jornalistiskt skit snack . man kan ju börja med att granska detta finska försäkringsbolag som en bank köpte och fick med en massa skit.
Aktiekatten
Gäst
Aktiekatten
Aktier ska köpas när det flyter blod på gatorna. Just nu flyter Swedbanks blod….Det blir inte många tillfällen att få så billiga bankaktier från Swedbank. Kanske först vid nästa börskrasch men vem vågar köpa då?

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link