Hoppa till huvudinnehållet

Så länge varar en nedgång på börsen

Det negativa utveckling vi har sett på börsen sedan årsskiftet kvalificerar in som en björnmarknad. En vanlig definition är -20 procent från den tidigare toppen. I detta inlägg kollar jag närmare på hur länge en nedgång varar och om vi kan hitta några lärdomar i tidigare börsnedgångar.

Stockholmsbörsen inklusive utdelningar (SIXRX) tillbaka till 1980 fram tills kraschen i år. Grå område visar de perioder där börsen har rört sig i en riktning utan att utvecklas +/- 20% i den andra riktningen.
Med andra ord; Den långa perioden mellan 1992 till 1998 så steg börsen 606% från botten till toppen. Inte en enda gång så föll börsen med -20% från en topp.
Perioden 2000 till 2003 var IT-bubblan, men i bilden ser du flera nedgångar följt av några små uppgångar. Under dessa 3 år fanns det perioder där börsen svängde upp +20% från en botten.
Finanskrisen 2007 till 2008 fick dock utvecklas ostört, inte en enda gång vände börsen upp +20% från en botten. Däremot mellan mars till maj 2008 så steg börsen med +18,7%, vilket är en uppgång men inte riktigt +20%.

Efter covidkraschen så steg börsen 124% innan den i början av året föll ihop och påbörjande den nedgång vi nu befinner oss i.

Björnmarknad efter -20% nedgång

En vanlig definition av negativ börsmarknad är när fallet är djupare än -20% från en tidigare topp. Och motsatsen är tjurmarknad när vi inte befinner oss i en sån nedgång.
Det första man behöver förstå är att -20% är en högst godtycklig siffra. Historiskt kanske det finns någon förklaring till varför just den nivån ska klassas som en björnmarknad. Oavsett anledning så är det högst relevant att vara ödmjuk inför att framtiden är osäker och historien kommer ha begränsad förmåga att hjälpa oss prognostisera framtiden.

Med det sagt är det relevant och intressant att ha med sig ett historiskt perspektiv och nog finns det vissa lärdomar vi kan hämta från tidigare händelser. Börsen är dock sällan så enkel att den vänder eller fortsätter bara för att den har nått en viss godtycklig nivå.

Korrektioner är rimliga att förvänta sig

Börsen vänder som sagt sällan vid en given nivå. +/- 20% ger oss inte mycket hjälp att förstå vart vi ska härnäst. Vid vissa tillfällen har nedgången avtagit vid -20% andra gånger har det fortsatt ner till -40% och -50%.

Det vi dock kan förvänta oss är att korrektioner uppstår, i både positiv och negativ riktning. En korrektion brukar vanligtvis definieras som -10% från en tidigare topp nivå. I tider av osäkerhet är det lätt att marknaden kastas mellan ett euforisk (+10%) och ett pessimistiskt (-10%) sinnestillstånd.

En närmare bild på -20% nedgångarna

I den första bilden längst upp så såg du alla tillfällen börsen har fallit med minst -20% från en topp. Här har jag lagt alla dessa nedgångar för att se hur de utvecklas över antal dagar.

Den längsta nedgången som vi sett på börsen i modern tid är efter IT bubblan och varade i totalt närmare 750 börsdagar, vilket är ungefär 3 år. Nedgången summerades till nästan -70%. Dock ska sägas att det under vissa perioder stutsade upp kortsiktigt, men den totala nedgången ser du i den ljusblåa linjen.

Även fastighetskraschen på 90-talet var långvarig och slutade med ca 2½ år av fallande börs. Dock så ska man komma ihåg att med alla börskrascher som vara under lång tid så är det inte direkt så att man känner av när botten är nådd förens långt efter. Så den upplevda nedgången kan mycket väl vara något år eller två även efter att börsen har börjat stiga långsamt igen.

Vi har några “blixtkrascher” historiskt. Covidkraschen 2020 och Svarta måndagen -87 var nästa identiska i tid och kursfall. Även Ryssland & Asienkrisen -98 liknar mycket. Det som tydligt definierar är att panik slår till och börsen reagerar kraftigt. Detta har också vid alla 3 tillfällen efterföljts av snabba kursuppgångar.

Den nuvarande nedgången är nu inne på 100 dagar och närmast att likna är just nu Skuldkrisen 2011 när sydeuropeiska ländernas statsskuld blev ohållbart stor och börsen föll under stor del av sensommaren och hösten 2011. Vart nedgången kommer ta vägen denna gång har vi ingen aning om – rimligast så gör man bäst i att ha tålamod och passa på att köpa lite kvalitétsbolag till nu billiga aktiepriser.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-06-29 17:53

Många sifferserier men alla koncentreras till de senaste 30-40 åren. Längre tidsserier hade önskats. Bland annat skulle krisen 1929 och därpå följande år beaktats. Frågeställningen är bra men svaret alldeles för grunt.

Anonym
Anonym
2022-06-27 10:55

Enligt Teknisk Analys av börsutvecklingar enligt vågteorier är vanliga nivåer för vändningar ca 38 resp 50 eller 62% av tidigare uppgångsperioder.
Och ofta kombinationer av dessa i olika steg. Är det en mycket stor börscykel ex fr 1929 som skall korrigeras är korrigeringar över 90% det mest sannolika. Fallhöjden är stor om vi har otur och att sitta still i en sjunken båt är inte alltid rätt medicin dessvärre.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2022-07-01 18:55

Och ingen vet förrän efteråt vad som hade varit bäst att göra vid vilket tillfälle – att sälja på toppen och köpa på botten är en rätt svårt strategi det också :). Det vi vet hittills är att tid i marknaden oftast klår att tajma marknaden och att girighet efter snabba klipp sällan lönar sig. Därav av blir rådet relativt klokt för de flesta av oss utifrån den data vi har och särskilt för alla sparare som inte lägger 12 timmar om dagen på analyser och, eller har tillgång till en stab av informationsinhämtning.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm