Nordnetbloggen

Bitcoin – risker, baksidor & möjligheter

Risker med Bitcoin

BTC har kritiserats för sin anonymitet och därmed möjligheten för kriminella att tvätta pengar och göra affärer. Därtill så har den enorma datakraftsåtgången för krypteringen kritiserats eftersom detta samtidigt innebär en stor energiåtgång. Den avancerade krypteringen gör att varje transaktion tar cirka tio minuter att genomföra, vilket i många dagliga transaktionssituationer är på tok för lång tid. Däremot är tio minuter rena raketfarten i jämförelse med banköverföringar (inte minst internationellt) så transaktionstiden är relativ. En annan risk med bitcoin är bristen på rättsligt skydd för ägaren av valutan. En marknad som varken är reglerad eller övervakad av offentliga inrättningar innebär också att de som agerar på marknaden verkar helt utan skydd från rättssamhället. Detta är en del av den kritik som ECB bar fram i sin rapport om digitala valutor som släpptes tidigare i år. Även FBI har gjort en egen analys och släppt en rapport som andas oro över att digitala valutor kan komma att växa i popularitet och bli ett allt mer användbart verktyg i samband med olaglig verksamhet, även utanför online-världen. Bland riskgrupperna nämner FBI: människosmugglare, pengatvättare, terrorister och andra som vill runda vårt etablerade finansiella system.

Valutatak

Mängden BTC har begränsats till 21 miljoner vilket först kommer att uppnås år 2140 med nuvarande exponentiellt avtagande utgivningstakt, vilket sker genom mining-tekniken. Vid en första tanke kan det låta som ett effektivt sätt att motverka den sedelpresspolitik som många centralbanker ägnar sig åt just nu. Men det är inte så enkelt. Nobelpristagaren Paul Krugman har genom sin forskning visat att en brist på pengar inom en ekonomi ofrånkomligt kommer att leda till recession. Detta beror i grunden på att ett begränsat utbud kommer att leda till ett ohanterligt högt värde vilket motverkar intresset för att omsätta och använda valutan. Deflation blir oundvikligt.

Bitcoin-kursen

Kursen rörde sig relativt stabilt kring ett värde runt 15 dollar under lång tid innan den började stiga under inledningen av året för att sedan rusa till en topp om 237 dollar som högsta stängningskurs under april. Efter tjurrusningen punkterades kursen och sjönk på några dagar ned till 80 dollar för att sedan repa sig. Senaste veckorna har kursen legat stabilt kring 120 dollar. Här kan du följa BTC-kursen. 

Bitcoin kursutveckling mot US-dollarn
Bitcoin kursutveckling mot US-dollarn

Omvärldsacceptans

Under flera år har världens olika skattemyndigheter inte accepterat redovisning av digitala valutor i skattesammanhang. Men i mars meddelade den amerikanska skattemyndigheten IRS att alla virtuella valutor kommer att lyda under samma system som andra pengatransaktioner. Följderna av detta besked var att kursen för BTC tog ett glädjeskutt. Inte för att BTC-ägarna jublar över möjligheten att få betala skatt, utan för bekräftelsen på acceptans från myndighetsvärlden. Detta tolkades som något positivt.

Handel i Bitcoin

Det finns flera handelsplatser där BTC handlas. Den ledande börsen heter Mt Gox och är baserad i Tokyo, här kan du följa kursutvecklingen och handeln.

Det har även skapats en marknad för att handla valutan syntetsikt. Utöver riskerna i själva valutan tar man då även risker kopplade till utfärdaren och får dessutom betala extra avgifter för denn paketering. En av de som vill rida på BTC-vågen är IG som nu erbjuder binära optioner i valutan. VD:n för IG är noga med att meddela att de som företag inte tar ställning till valutan i sig utan tillhandahåller detta finansiella instrument eftersom det finns en stor kundefterfrågan. En anledning till det stora intresset sägs vara att Mt Gox har en väntelista på över 10 000 som vill öppna konto.

Konkurrens

Bitcoins står inte ensam som ny digital valuta, men det är den mest kända valutan eftersom den tillhörde en av de första. Valutan har även uppmärksammats mycket i media vilket bidragit till kännedomen. Mindre kända utmanare är Bbcoin, Litecoinm PP-coin, ven och Ripple. Den sistnämnda utvecklas av företaget Opencoin med idén att lösa svagheterna med BTC. Digitala valutor är heller inget nytt fenomen. Inom spelvärlden har vi kunnat stifta bekantskap med Linden-dollar som var den gångbara valutan i den virtuella världen Second Life.

Reflektioner

Min bestämda uppfattning är att pengar ska arbeta för och i ekonomin. Så blir inte fallet om en valuta slutar att cirkulera och istället ligger och ruvar på konton och hårddiskar. Risken är då att de som innehar valutan bygger upp en förmögenhet utan att köpa någonting för pengarna. Betalningar och transaktioner kommer då att göras i andra valutor. Alla valutor bygger också i grunden på förtroende. Det förtroendet blir svårare att upprätthålla ju högre priset är på en valuta vilket för alla valutor slutligen leder till en försvagning. Det är lätt att argumentera för ett scenario där få vill köpa BTC efter en kraftig värdestegring och innehavarna anser att de är åtråvärda och värdefulla och därför behåller. Pengarna tappar då sin funktionalitet. Av detta skäl är risken stor att BTC kommer att gå till historien som ett intressant fenomen. När jag säger det så tar jag en risk, men jag är van att hantera risker. Vill du diskutera BTC? Då finns det mängder av forum, t.ex. detta svenska forum. 

Valutahälsningar

Günther Mårder

Om du vill få mina snabba marknadskommentarer kan du följa mig på Twitter här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

2
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym

Kul att ni har uppmärksammat bitcoins. Det finns dock ett par felaktigheter i artiklarna som ni gärna får rätta till: ”Därtill så har den enorma datakraftsåtgången för krypteringen kritiserats eftersom detta samtidigt innebär en stor energiåtgång.” – För det första så är det inte krypteringen som kräver datorkraft/energi här. Den kryptering som krävs är trivial och genomförs helt och hållet hos personen som skickar bitcoins. Detta tar ett par millisekunder på sin höjd. Datorkraft behövs enligt bitcoins ”proof-of-work”-modell hos miners. Detta är för att förhindra att samma bitcoin spenderas två gånger, se avsnitt 4 i http://bitcoin.org/bitcoin.pdf . – Det går… Läs mer »

Anonym
Anonym
Tack Daniel för alla synpunkter! Du bidrog till många nya kunskaper för mig. I min kunskapsinhämtning för detta blogginlägg har jag läst så många artiklar jag kunnat inom ämnet – vilket skapat en hel del förvirring. Många motstridiga uppgifter ges via medierna. Du har hjälpt till att bringa en hel del klarhet. Tack igen.

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link