Nordnetbloggen

Boktips inför semestern och outsourca ditt läsande till mig

Ljusa sommarnätter. Hösnuvan börjar ge med sig. Regn som smattrar mot en stängd balkongdörr. Juli är här. Och det är dags för semester för många av oss.

En aktivitet som alltid passar på semestern, oavsett väder, är bokläsning. Det är under sommarmånaderna jag själv läser som mest. Och hösten börjas alltid med en känsla av upplysthet (en känsla som sakta bryts ned av höstmörkret, för att sedan – när vårsolen börjar titta fram – övergår till en olidlig vårtrötthet).

När jag läser böcker får jag ta del av andras världar. Jag får krypa in i andra människors hjärnor och ta del av deras kunskap och tankar. Jag älskart!

Här kommer några lästips inför semestern. Jag länkar även till sidor där boken kan köpas. Eller varför inte låna dem från biblioteket? #sparadkrona. Har du en läsplatta och bibliotekskort kan du ladda hem vissa av böckerna som e-bok och få tillgång till den på direkten.

Och inlägget avslutas med sommarens bästa erbjudande.

Lästips inför semestern

Vi bara lyder av Roland Paulsen vi-bara-lyder-en-berattelse-om-arbetsformedlingen

Jag fick en klump i magen när jag insåg att det bara var 10 sidor kvar av boken och separationsångesten infann sig. Jag vill ha mer av denna Dalmas som idag är sociologiforskare vid Lunds universitet. Roland dissekerar vår mest hatade myndighet, Arbetsförmedlingen. När lediga jobben idag ligger ute på internet (deras Platsbank), vad gör då Arbetsförmedlingen? Ja, inte verkar de förmedla arbeten. Roland har tagit sig innanför väggarna på en Arbetsförmedling och försöker förstå vad de sysslar med, och varför folk arbetar med åtgärder de sjävla inte ens tror på. Men boken sträcker sig längre än så. Måste vi arbeta? Det finns ju inte jobb så det räcker. Och var inte det ett av målen med de tekniska framstegen vi har skapat, att vi skulle behöva jobba mindre? Nu kämpar politikerna för att skapa jobb.

Går att beställa från adlibris (eller ladda hem som e-bok från bibliotek)

(Samhälle, politik, socioligi, filosofi)

 

The Power of Habits av Charles Duhiggvanans-makt-varfor-vi-gor-som-vi-gor-och-hur-vi-kan-andra-pa-det

Boken som gör att du förstår dig själv, andra och vårt samhälle lite bättre. En vana betyder att hjärnan har automatiserat ett beteendet så vi inte behöver tänkta lika mycket när vi utför det. På så vis spar hjärnan energi. Men alltför ofta drar vi på oss vanor som inte är bra för oss. Och vanor vi vill bli av med. Men det är lättare sagt än gjort. En vana går nämligen inte att ta bort. Men vi kan ändra på den! I boken beskriver Charles vad du behöver göra för att ändra på dina ovanor.

Boken går att beställa från adlibris. Går även att köpa som e-bok.

(Beteende, psykologi, samhälle, forskning)

 

Drive av Daniel H. Pink9781847677693_200_drive_haftad

Motivationsforskning har visat att vi har fått allt om bakfoten. Vad är det egentligen som motiverar oss? Ja, först och främst. Det beror lite på vad det är vi ska göra. I boken Drive berättar Daniel om hur fel typ motivation faktiskt gör oss mindre motiverade! Och lite dummare. Med den här boken i läsbagaget kommer du inte bara bättre förstå hur du ska motivera dig själv. Utan också hur du motiverar andra på rätt sätt.

Boken går att beställa från bokus.

(Psykologi, motivation, forskning)

 

Lean In av Sheryl Sandberglean-in-women-work-and-the-will-to-lead

Nej, det här är ingen bok som vänder sig enbart till kvinnor. Alla har nytta av att läsa den, oavsett kön eller ålder. Varför når vissa inte lika högt i karriärshierarkin som andra? Gör vi andra val? Kommunicerar vi på ett annat sätt? Hur ser vi på oss själva? Sheryl Sandberg är en kvinna mitt i karriären och jobbar tillsammans med Mark Zuckerbeg på Facebook och är initativtagare till rörelsen Lean In. I boken beskriver hon varför vissa stannar av i karriären medan andra går vidare. Hur våra egna val och beslut ibland sätter käppar i hjulen för oss. Sheryl berättar t.ex. att hon som chef märkte varför barnafödande kunde bli en stoppkloss i karriären. När kvinnorna var gravida så märkte hon att de redan då började förbereda sig för sin föräldrarledighet genom att inte ta på sig fler uppdrag. De började tacka nej till saker. Men det stannar inte där. Hon märkte till och med att vissa började tacka nej till nya uppdrag bara för att de eventuellt planerade att bli gravida inom en snar framtid. Varför tacka ja till ett leda ett projekt om du inte vet om du skulle vara kvar under hela projektet? På så vis kunde de missa fler år av utvecklingsmöjligheter. Boken har ett fokus på just kvinnor. Antingen är kvinna, eller så jobbar du med kvinnor. Eller kanske är chef över en/eller flera? Oavsett. Denna bok kommer hjälpa dig på din resa i arbetslivet.

Boken går att beställa här från adlibris.

(Karriär, jobb)

 

Bossypants av Tina Fey bossypants

Det här är boken jag hittade på en flygplats i Chicago under en mellanlandning. Förtvivlad över att redan ha läst ut min bok, fast med halva resan kvar, tar jag tag i en pocket som inte belastade pungen alltför mycket (Pung: äldre uttryck för plånbok. Tro inte att jag tappat vettet och börjat slänga mig med könsord). I bokens recension stod det att den som läst den hade skrattat på varje sida av boken. Jag tänkte omöjligt. Fullkomligt omöjligt. Men till min förvåning, jag skrattade tamefan på varje sida. Om Nobel hade haft ett humorpris hade det utan tvekan gått till Tina Fey. Vem är då Tina Fey? Komiker, manusförfattare och skådespelare. Hon är skapare till TV-serien 30-rock och har varit manusförfattare till Saturday Night Live. I den här boken får man följa med henne på en humoristisk resa i hennes eget liv och hur man tar sig fram i karriären.

Går att beställa här från adlibris.

 (Humor, karriär)

The Henhouse av Ulf Egestrand the-henhouse-se-till-att-de-inte-stjal-dina-guldagg

Hur funkar det med pengar? Vad gör bankerna, kan vi lita på dem? Varför påverkar världens valutor varandra? I den här boken beskriver Ulf (japp, samma Ulf som är med här i bloggen ibland) hur det här med ekonomi hänger ihop. I boken får man möta karaktärerna Ulf och Tim som blir grannar och får en dålig start. Men tillslut inser de att de kan lära av varandra. Ulf har en bakgrund inom finans och Tim som bonde. Vi får följa med när Tim lär sig allt han behöver veta om ekonomi. Han står nämligen inför ett stor ekonomiskt beslut i livet och har bara 12 dagar på sig bestämma sig.

Boken går att beställa här. Den finns även som e-bok.

 (Ekonomi, makroekonomi, privatekonomi, bank)

Outsourca ditt läsande till mig

Nu till sommarens bästa erbjudande. Har du en bok som faller inom området, ekonomi, samhälle, psykologi, eller bara är väldigt intressant. Men du orkar inte läsa den? Eller har börjat läsa den men kommer aldrig till skott att läsa ut den (ooops, uppskjutande beteende)? Eller kanske du bara inte går igång på att läsa böcker helt enkelt?

Skriv i kommentarsfältet nedan och berätta vilken bok det är. Går boken att finna på bibliotek, så lovar jag att läsa den åt dig (märk noga: åt dig, inte för dig) och sammanfatta den här på bloggen så alla får ta del av den.

Jag lovar alltså att dedikera min semester åt att läsa böcker åt dig. Så du kan dedikera din semster åt……. ja vad det nu möjligen kan vara som du finner mer roligt än att läsa en bok.

Jag erbjuder dig alltså möjligheten att outsourca ditt läsande!

(Jo, jag har vänner att umgås med. Vi ses bara inte så ofta, och hon är osynlig)

Seså, var inte blyga nu. Vilken bok önskar du att du hade läst, men inte orkar läsa? Eller du tror att fler skulle ha nytta av och jag bör läsa och sammanfatta här på bloggen?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

10
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Hej, vilket underbart erbjudande. :-). Jag ska fundera, och se vilken bok jag kommer på. Men så länge, tänkte jag börja med att klicka hem några av böckerna du tipsar om. //Maria
Anonym
Anonym
Hej Maria! Fundera på du! Och hör av dig igen om du kommer på något 🙂 Jag hoppas du kommer gilla böckerna du beställer 🙂
Anonym
Anonym
Grymt erbjudande! Läsning är toppen och tyvärr kommer man aldrig hinna med att läsa allt man vill. Först till 1000 vinner =) En bok som har legat på min läslista ett tag nu är boken NUDGE av Richard H. Thaler och Cass R. Sunstein.(https://en.wikipedia.org/wiki/Nudge_%28book%29), tack för tipset filosofiska rummet. Vore ju grymt med en recension av denna… =) // Robert
Anonym
Anonym
Visst är det Robert 😉 Nudge har också legat på min läslista, alldeles för länge. Den finns på universitetsbiblioteket här så en recension på Nudge kommer att komma :). Tack för att du hörde av dig Robert. Och vad kul att du gillade filosofiska rummet.
Anonym
Anonym
Vilket fantastiskt erbjudande! Du får gärna läsa och recensera Smarter av Dan Hurley för min räkning 🙂 Ha en fin sommar! Charlotte
Anonym
Anonym
Kul att du gillar erbjudandet Charlotte! Smarter it is! Jag läser den och återkommer med en sammanfattning efter sommaren!
Anonym
Anonym
En bok som funnits med på min lista ett oerhört bra tag är ”Why are we so clueless about the stockmarket” av Mariusz Skonieczny. Har ingen aning om den finns på bibblan men finns den så kan du ju läsa den 😀
Anonym
Anonym
Tack för tipset Aktienovisen! Jag ska göra mitt bästa för att få tag i boken. Den verkar mycket intressant!
Anonym
Anonym
Läs gärna Nicholas Talebs böcker om våra tillkortakommanden i synen på osäkerhet och slump. Inga andra böcker har påverkat mig så mycket som dem(helt i klass med Kahnemans ”thinking fast and slow”). Det blir ju dock ingen ”outsourcing” eftersom jag läst dem själv men det vore kul att höra din/andras tolkningar och åsikter. Hans första bok i ämnet heter ”Fooled by randomness” och den kanske är allra vassast. MVH Johan
Anonym
Anonym
Hej Johan Tack för tipset. Den låter onekligen intressant. Jag ska kolla upp den. Och, redan i mitt nästa blogginlägg kommer jag faktiskt att skriva om sannolikhet och just ”misconception of randomness”. Trevlig sommar!

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link