Hoppa till huvudinnehållet

Här är bolagen som slopar utdelningen

Coronakrisen har fått styrelsen i flera svenska bolag att dra tillbaka eller sänka sina tidigare
förslag. Finwire har gjort en genomgång av dessa.

Den globala krisen med coronaviruset covid-19 svepte in lagom till säsongen med årsstämmorna som drog igång i mitten av mars i Sverige.

Bolagsstämman är aktiebolagets högsta beslutande organ. En gång per år hålls årsstämman där aktieägarna beslutar och ett av de viktigast besluten på stämman gäller utdelningen. Styrelsens utdelningsförslag brukar meddelas i bokslutskommunikén eller senast i kallelsen till stämman.

Coronakrisen har fått styrelsen i flera svenska bolag att dra tillbaka eller sänka sina tidigare
förslag inför stämmorna då beslut om utdelningen ska fattas.

De drabbas hårdast

De som drabbas allra hårdast är alla bolag som har koppling till resor, mässor, hotell och konferenser när myndigheterna utfärdat restriktioner för att minska spridningen av viruset som innebär att de flesta tvingas hålla sig hemma. Flera länder har också stängt sina gränser.

Hotelloperatören Scandic Hotels och hotellfastighetsbolaget Pandox är de svenska börsbolagen som drabbas hårdast när resandet tagit tvärstopp på mycket kort tid. Scandic har vinstvarnat två gånger på en veckas tid och varslat 2 000 anställda i Sverige om uppsägning. Pandox har också tvingats vinstvarnat. Bolagets vd Anders Nissen är en känd profil i branschen och har suttit på vd-posten i 25 år, men nu står både Pandox och Scandic inför ett riktigt eldprov.

Scandic aviserade den 16 mars att den föreslagna utdelningen på 3,70 kronor per aktie dras in helt. Pandox lämnade besked dagen därpå att deras föreslagna utdelning på 3,60 kronor slopas.
Investerarna befarar det värsta och bägge aktierna rasade med mellan 75 till 80 procent på en månads tid. Aktierna rekylerade dock upp med drygt 10 procent på torsdagen när detta skrivs.

Ingen utdelning att försvara

Flygbolaget SAS har inte lämnat utdelning på sina stamaktier på många år, vilket innebär att det inte fanns någon utdelning att dra in. Den hårt skuldsatta konkurrenten Norwegian har inte heller någon utdelning att försvara, då bolaget tvärtom är i stort behov av ett rejält kapitaltillskott.

Finska Finnair och tyska Lufthansa hade däremot lagt fram förslag på utdelning till stämmorna och bägge flygbolagen drog in sina utdelningar den 16 mars.

Halverar – men kan bli mer senare

Industribolaget Trelleborg föreslog i kallelsen till årstämman, som publicerades på torsdagen, att stämman ska besluta om en utdelning på 2,40 kronor per aktie. Det är betydligt lägre än de 4,75 kronor som styrelsen föreslog i bokslutet i februari.

Styrelsens ambition är dock att kalla till extra bolagsstämma senare under året för beslut om ytterligare utdelning, om marknadssituationen vid denna tidpunkt har stabiliserats och visibilitet i intjäningen har normaliserats. Det nuvarande marknadsläget har fått styrelsen att iaktta försiktighet och sänka sitt utdelningsförslag.

Gymkedjan Actic varslar 900 anställda i Sverige. Bolaget har stängt samtliga anläggningar i Norge och Tyskland. Actic har permitterat 350 anställda i Norge och avser vidta personalneddragningar i Tyskland. Styrelsen beslutade också att dra tillbaka sitt förslag till årsstämman om en utdelning på 50 öre per aktie.

Teknikhandelsbolaget OEM International föreslog i bokslutet att aktieägarna skulle få en extra utdelning i form av ett automatiskt inlösenprogram på 10 kronor per aktie. Styrelsen drog nu tillbaka förslaget om inlösenprogrammen, men den ordinarie utdelningen på 7 kronor per aktie kvarstår

Massaproducenten Rottneros drog också tillbaka sitt förslag om en extra utdelning på 20 öre per aktie, medan den ordinarie utdelningen på 40 öre per aktie behålls.

Fastighetsservicebolaget Coor valde också att dra tillbaka sitt förslag om en extra utdelning på 2,20 kronor per aktie, men behåller den ordinarie utdelningen på 2,20 kronor per aktie.

Stålgrossistbolaget BE Group drog tillbaka sin föreslagna utdelning på 1,75 kronor per aktie. Bolaget har en svajig utdelningshistorik och har bara lämnat utdelning ett år av de senaste fem åren.

Industribolaget Bufab såg en omsättningstillväxt på 20 procent och en oförändrad vinst för årets två första månader jämfört med samma period föregående år. Styrelsen valde ändå att dra tillbaka sitt utdelningsförslag på 2,75 kronor per aktie.

Profilgruppen, en leverantör av aluminiumprofiler och komponenter i aluminium, drog tillbaka sitt utdelningsförslag på 5 kronor per aktie.

Friluftsspecialisten Fenix Outdoor drog tillbaka sin föreslagna utdelning på 12 kronor per aktie.

Ingen utdelning till staten

Utanför börsen slopar bolånebolaget SBAB sin föreslagna utdelning på 715 miljoner kronor till ägaren svenska staten. Svensk Exportkredit, SEK, föreslår också att ägaren svenska staten väljer att avstå från utdelning för 2019, vilket skulle öka bolagets utlåningskapacitet.

I våra nordiska grannländer är det också en liknande bild med indragna utdelningar i flera bolag. Många finska och danska bolag har också senarelagt sina årsstämmor, vilket betyder att deras utdelningar hamnar längre fram i kalendern.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm