Nordnetbloggen

Börsbolagen med högst avkastning

På Stockholmsbörsen finns 154 miljardbolag. Alltså bolag med ett börsvärd större än en miljard. Bladessa har jag botaniserat för att finns bolagen som lyckas förränta aktieägarnas pengar (det egna kapitalet) bäst.

Högst avkastning

Avkastning kan vara många olika saker: avkastning på eget kapital, aktiens totalavkastning, avkastning på totalt kapital, avkastning på sysselsatt kapital osv. Jag väljer att fokusera på avkastning (eller räntabilitet) på eget kapital REK, eller ROE som man säger på engelska.

Måttet är intressant eftersom det egna kapitalet är vad vi aktieägare har satsat eller köpt in oss i. Ju högre avkastning på det egna kapitalet desto bättre lyckas företagsledningen förränta vårt kapital – vilket naturligtvis borde få genomslag i aktiekursen. Baksidan med att göra en topplista utifrån detta nyckeltal är att alla branscher har olika förutsättningar och olika behov av att binda kapital. Avkastningsnivån för det egna kapitalet påverkas också av rådande ränteläge och inflation. Vid tillfällen av hög ränta och inflation får bolagen mycket gratishjälp och avkastningsnivåerna borde därmed stiga. I dagens lågräntemiljö är förutsättningarna därför tuffare. I min sammanställning har jag även valt att ta bort de företag som har haft enskilda transaktioner som tillfälligt påverkat resultatet positivt. Därtill har de flesta börsbolagen inte kommit med sina bokslut, därför kommer listan att förändras den kommande månaden när vi får färsk information.

Här kommer topplistan:

Bolagen med högst REK

Bolag REK % Snittillväxt EK 5   år %
Axis 59,3 8,9
Net Entertainment 48,6 74,3
Atlas Copco 45,0 1,8
Oriflame Cosmetics 44,6 35,2
AstraZeneca 42,9 12,6

Axis som främst sysslar med digitala närverkskameror har haft en stark vinstutveckling och växer kraftigt. Utdelningarna har varit av det generösa slaget (i snitt har 83,5 procent av vinsten delats ut) och därför har tillväxten i eget kapital varit mer försiktig. Vinsterna har ju i hög utsträckning delats ut till aktieägarna. Bolaget är i en klass för sig tack vare sin snabba tillväxt och höga marginaler.

Net Entertainment levererar helhetslösningar för casinospel på nätet. Bolaget har vuxit kraftigt och vinsten likaså, även om 2011 blev ett undantag. Bolaget har i snitt delat ut 62,6 procent av vinsterna och verksamheten kräver inte någon större kapitalbindning, därav den mycket höga snittillväxten på eget kapital.

Atlas Copco får betecknas som ett under inom verkstadsindustrin med sina framgångar att sälja utrustning till industri och gruvdrift. Av vinsterna så har 57,5 procent lämnats tillbaka till aktieägarna. Tillväxten i det egna kapitalet har däremot varit blygsam vilket gör att det inte är speciellt mycket mer eget kapital som måste förräntas i dag jämfört med för fem år sedan.

Oriflame Cosmetics som säljer kosmetik via direkförsäljning i tillväxtmarknader har haft det motigt senaste åren. Försäljningen har krympt och vinsten med den. Men avkastningen på det egna kapitalet har inte låtit skämmas för sig. Den mycket höga snittillväxten för det egna kapitalet beror mycket på att bolaget för fem år sedan hade en rejäl dipp där det egna kapitalet minskade med över 60 procent, något som återhämtades de två efterföljande åren.

AstraZeneca har inte varit mångas kelgris på börsen senaste åren men läkemedelsbolaget har haft en av börsens högsta avkastning på eget kapital. Bolaget har haft problem att öka försäljningen men har löpande skurit i kostnaderna (inkl. forskning och utveckling) och på det sättet nått allt högre lönsamhet. 43,4 procent av vinsterna har skiftats ut till ägarna och det egna kapitalet har därför vuxit med ett snitt över 12 procent.

Hoppas du fann något intressant bolag att gå vidare och göra en egen analys av.

Sparhälsningar

Günther Mårder

Vill du följa mina snabba marknadskommentarer kan du läsa vad jag skriver på Twitter här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link