Hoppa till huvudinnehållet

Börsen och Psykologi – Del 3 – Förlustaversion

I denna fortsättning av följetongen om börsen och psykologi skall vi lära oss mer om hur Förlustaversion kan påverka hur du väljer att handla.

Förlustaversion

Förlustaversion innebär i stort sett att människor föredrar att undvika förluster framför en möjlig framtida likvärdig avkastning. Känslan av att förlora 100 kronor är värre än glädjekänslan av att tjäna 100 kronor. Studier har visat att förlustkänslan kan vara upp till dubbelt så stor som glädjen av den likvärdiga vinsten.

Förlustaversion upptäcktes först utav Daniel Kahneman och Amos Tversky och publicerades bland annat i en publikation år 1991.

Kahneman, Tversky. Loss Aversion in Riskless Choice: A Reference-Dependent Model, 1991.

Grafen ovan visar just hur värdet på en förlust känns mycket värre än värdet för en vinst. Som tidigare diskuterat är faktorn nästan den dubbla upplevelsen av värde när det gäller en förlust jämfört med en vinst.

Inom trading kan förlustaversion påverkar hur du agerar i marknaden. Exempelvis har du tagit en trade och du har din plan som du skall följa. Timingen i traden blev inte så bra som du trodde och du hamnar direkt i en sned position. I detta läget kan förlustaversionen påverka dig, att när du nu ligger back exempelvis 1000 kronor, i en trade där ditt mål var att tjäna 1000 kronor eller mer. I detta exemplet kan du löpa risken att då stänga traden “för tidigt” för smärtan av förlusten är större än den möjliga framtida vinsten.

Besittningseffekten

Fortsättningsvis inom ämnet förlustaversion så tenderar människor att värdera saker högre när de har något i sin ägo. I samma publikation från Kahneman & Tversky gjordes ett experiment med en kaffemugg. 6 personer deltog per experiment, 3 fick en mugg, 3 fick inte en mugg. De skulle sedan värdera muggen utifrån perspektiven att de som ägde muggen skulle sälja den, och de andra skulle köpa den. Snittpriset för de säljande personerna hamnade runt det dubbla priset mot de som skulle köpa den.

Detta kan påverka dig med dina investeringar i sättet att du övervärderar dina egna aktier. Motsatt mot förlustaversionen så kan du sitta på innehav längre än du borde. Exempelvis: “Det är mitt innehav, det skall inte vara värderat såhär, det är värt mer!”.

Hoppas att ni uppskattar denna typen av inlägg och vill passa på att önska er alla en riktigt trevlig helg!

Tills nästa gång!

Axel

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-06-29 20:13

Bra skrivit. Håller med dig anngående behålla förlust aktier. De borde vara värda mer.
Ja skulle ha sålt aktierna i maj och hoppa in på börsen till hösten. Nu ligger ja duktigt minus i en aktie för att ja inte tog förlusten tidigare.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm