Nordnetbloggen

Börsmånaden som gick och den som kommer

April, april… det var en lurig månad. För vem hade räknat med lugn och ro. Krona, olja eller börs – vart man än vänt blicken har det sett helt ok ut. Det är väl ändå för bra för att vara sant?

 

Björnmarknaden som gick i ide

Nordnet Live var debatten intensiv – är det en björnmarknad eller inte. Nu har det gått två månader och en omgång rapporter. Hur ser det ut nu?

Förra veckan, den 27 april, var det också ett år sedan börsens senaste all time high. Den som höjer blicken lite till ser dock en uppgång på börsen från 1 januari 2015, strax innan ECB satte igång sina massiva stimulanser. Med andra ord är det en fråga om perspektiv och förklaringsmodeller.

Läs mer i Längtar börsbjörnar efter sommaren?

 

USA blandade och gav

S&P utv2 160501
S&P500 i april Källa: SectorSPDR

Då är det kanske bättre att blicka framåt och ta sin utgångspunkt i fakta här och nu. I Sverige har verkstadsbolagen det fortsatt tufft med den organiska tillväxten. I USA är det techbolagen som sprungit in i väggen, även om undantagen är stjärnorna Facebook och Amazon som alltjämt lyser klart.

Global är däremot motvinden i banksektorn, som jag skriver om i nya numret av Värdepappret har banker det tufft över hela världen just nu. Hårdare regleringar och låga räntor tär på den traditionella affärsmodellen och nu börjar förtroendet för branschen att svikta, även om april blev en lättnad jämfört med början på året.

Vinnarna var istället den udda kombinationen energibolag och nyttighetsbolag. Två sektorer som annars trivs bäst i olika konjunkturcykler. Ur led är investeringsklockan.

Den som vill trivas i vårsolen kan annars slicka i sig att den amerikanska börsen är i en stark trend för närvarande. De tekniska måtten glidande medelvärde för 50 och 200 dagar pekar båda uppåt. Därtill har 50-dagars brutit igenom 200-dagarsmedlet. En typ av nyhets om får smilbanden på vissa att sträcka sig hela vägen till öronen.

Läs mer i USA är sig inte likt, inte börsen i alla fall

 

Kronan flög inte iväg

Fast den som blickar ut över världen hade också en hyggligt trevlig månad. Pundets återhämtning visar att marknaden har slutat oroa sig för Brexit. Det lättar även trycket uppåt på den svenska kronan. Den var ju ”deeply undervalued” enligt Wall Street Journal i början av månaden. En granat laddad med kraften att knäcka börsen om den hade smällt men de gjorde den inte.

Läs mer i Valutan i maj – krona eller klave för börsen?

 

Hoppsan, oljan upp 76 procent

Det har varit oljerush. Precis som för andra råvaror går det bra för det svarta guldet. Upp 76 procent från botten tidigare i år. Det helt utan hjälp från samtalsklubben i Doha. Fast dess oförmåga att komma fram till något vettigt kanske ändå spelade en roll i det större spelet. För nu pumpar OPEC och Ryssland för fullt, vilket utlöst en likviditetskris i amerikansk oljeindustri som nu minskar kraftigt. Blickar man framåt är det inte givet att trenden håller i sig. Någonstans mellan 40 och 50 dollar hamnar de flesta experters gissningar för året. Det är en intressant över gräns. För just vid 50 dollar anses gränsen gå där oljan och börsen slutar följas åt. Under den nivån så är dyrare olja lika med högre börs och vice versa.

Läs mer i Då släpper länken mellan olja och börs

 

Fast vem vet i en värld där minus är nya plus och goda nyheter är dåliga om det inte är goda ändå. Börsen som en pusseldeckare?

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här, Facbook (ny) eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

P.s jag har en daglig video ”3 snabba” på Facebook – följ gärna det och kom med tips och önskemål om vad ni vill se.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link