Nordnetbloggen

Guldet åter på toppnivåer

Guldet har stigit med 22 procent senaste året och kostar nu över 1555 dollar per uns. Detta gör att ädelmetallen, som traditionellt setts som en säker hamn i osäkra börstider, nu noteras kring de högsta nivåerna sedan 2013 (räknat i dollar). I svenska kronor handlas guldet kring omkring den högsta nivån någonsin till omkring 15.000 kr per uns.

Den starka utvecklingen har också bidragit till ett allt större intresse för guldinvesteringar bland våra sparare. På ett halvår har intresset för att investera i guld ökat med 30 procent.

När det gäller enskilda investeringar är det framförallt en ETF (börshandlad fond) som äger riktigt fysiskt guld som ökat mest i popularitet. Antalet ägare av ”ETF Physical Swiss Gold” har lyft med över 700 procent hos oss senaste året.

Orsaker till guldets ökade glans

Under 2019 var upptrappningen av handelskriget mellan USA och Kina, låga räntor och fortsatta centralbanksstimulanser några av de viktigaste orsakerna till guldets ökade attraktionskraft som investering. En ytterligare skjuts för ädelmetallen kom nu i början av 2020 efter upptrappningen av konflikten mellan USA och Iran.

“Den senaste rusningen till guldet är drivet av den plötsliga eskaleringen av konflikten mellan USA och Iran. Investerare har alltid flytt till guldet i osäkra tider. Men en starkare underliggande efterfrågan för guld fanns redan under 2019. Framförallt bland investerare i Eurozonen, där negativa räntor tvingat spararna att finna bättre placeringsalternativ än bankkonton och ränteinvesteringar”. Det sade Adrian Ash, analyschef på BullionVault, enligt Marketwatch.

Guldprisets utveckling senaste 10 åren.

Våra kunders guldfavoriter

Guldets uppgång har även satt sina spår i handeln bland våra kunder, där flera bolag markant ökat sitt antal ägare både i Sverige och internationellt.

Mest populära i Sverige

NamnBörsvärdeUtv. 1 år
Lundin Gold12 MDR SEK+ 92 %
Semafo12 MDR SEK Oförändrad
Endomines468 MLN SEK– 14 %
Kopy Gold Fields102 MLN SEK+ 3,3 %

Mest ägda guldproducenterna hos Nordnet per den 13 januari 2020

Mest populära internationellt

NamnLandBörsvärdeUtv. 1 år
Barrick GoldKanada43 MDR CAD+ 41 %
Agnico Eagle MinesKanada18 MDR CAD+ 47 %
Kirkland Lake GoldKanada13 MDR CAD+ 66 %
Kinross GoldKanada8 MDR CAD+ 42 %

Mest ägda utländska guldproducenterna hos Nordnet per den 13 januari 2020.

Som tidigare nämnts finns det även andra typer av investeringar i guld som ökat bland Nordnets sparare. Genom att investera i ”Trackers” och börshandlade fonder, eller så kallade ETF:er, kan man uppnå en bredare exponering av guldbolag eller direkt mot guldprisutvecklingen. Här är de mest populära inom denna kategori.

Mest populära ETF:er/trackers med guldexponering

Namn
ETFS Physical Swiss Gold
ETFS Physical Gold

Mest ägda ETF:er hos Nordnet med fysiskt guld eller guldterminer som underliggande tillgång per den 13 januari 2020.

För dig som tror på nedgång

Precis som det finns många guldoptimister finns det även de som är skeptiska till att den starka trenden ska fortsätta. Du som vill ta en position som ökar i värde vid ett fallande guldpris, eller vill ha hävstång i din investering, finner flera olika möjligheter via de börshandlade produkter som finns hos Nordnet. Läs och lär dig mer om börshandlade produkter.

Se Bull & Bear och Mini Futures med exponering mot guld.

Vad tror du om guldprisets utveckling? Och hur agerar du på börsen just nu? Lämna gärna en kommentar nedan.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

1
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
den fete
Gäst
den fete

Nu ska man ha irt för sig att det är skillnad på guld och guld..pappers guld kallat Fiat guld som faktiskt inte är guld utan konstiga avtal ..som i princip kan brytas och och inte garanterar något det r vanligt att guld kontrakt innehåller mer guld än det som finns ! värden väldigt lukrativa konkurser metallisk guld är intressant det om finns är substansgällt uppgrävt idag en kub på cirka tio gånger tio gånger tio. till det grävs det upp en del varje år men för lite för att stabilisera priser det gör ju att fysiskt guld är att föredra..som… Läs mer »

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link