Nordnetbloggen
Gottodix
Ekonom

Börsoron inför rapportsäsongen – tillfälle eller inte?

Det är rörigt och oroligt på börsen. För den som vill vara aktiv ger det intressanta tillfällen. För inte ska allt falla lika mycket överallt? Om det ens ska falla just nu? Det tittar jag på i det här inlägget.

 

Den synliga oron

Det är ett intressant läge på börsen just nu. Allt föll handlöst i veckan. Grundorsaken är att Kina och marknaden fajtas om yuanens värde. I bakgrunden lurar rädslan för en kollaps i kinesisk efterfrågan eventuellt kopplad till en skuldkris bland landets ineffektiva statliga bolag och överbelånade regioner.

Situationen påminner om när Riksbanken i början på nittiotalet kämpade om kronan, bland annat för att förhindra en kollaps i banksystemet. Skillnaden är förstås storleken på den möjliga smällen. Effekten av en krasch i Kina kan skaka hela världen. Det har jag beskrivit i ”Marknaden bankar på Kinas ömma punkt” (Molekylär Ekonomi).

Det räckte inte ens att amerikanska jobbdata var en fullträff för marknaden med hög jobbtillväxt men stillsam lönetillväxt. Ökad efterfrågan men ingen press på inflationen och i förlängningen förutsättningar för att Fed tar det lugnt således.

Riskerna från Kina är betydande om de verkligen slår in men det är det inte särskilt många som tror, åtminstone inte redan nu. Det finns för mycket krut kvar i den kinesiska statens kassa för att det här ska bli den sista nyårsraketen. De flesta bedömare har därför lite svårt att få ihop sina förklaringar av händelseförloppet den gångna veckan. Kinaoron är för svag för att räcka för att förklara den sämsta börsstarten på året på flera decennier.

 

Den underliggande rädslan

Det här kan vara en förklaring ”Vinstoro större problem än Kina just nu” (Molekylär Ekonomi). Marknaden är på väg ur en centralbanksstyrd börs in i mer vanliga, bolagsstyrda, värderingar. Ett populärt uttryck för närvarande är ”normal doesn’t mean nice”. Det finns en oro för att fallande vinster jämfört med förra året inte kommer räcka för att försvara nuvarande värderingar.

Det gör att när det kommer en positiv signal, som amerikanska jobbdata, räcker det inte för att locka tillbaka investerarna. Börsen känns helt enkelt för dyr. En lång beskrivning för att landa i slutsatsen – det här är en björnmarknad.

earnings yield 160110
Källa:Multpl

Två grafer illustrerar problemet. Ovan framgår implicit avkastningskrav (earnings yield) för S&P drygt 100 år tillbaka. Det är det omvända P/e-talet (e/p) och visar avkastningen i form av vinst i förhållande till priset på aktier. En ”ränta” på strax under 5 procent har gått att försvara när alternativ som exempelvis långräntor på statspapper gett betydligt mindre och det funnits förhoppningar om stigande vinster. I år kan långräntorna komma att stiga (långtifrån självklart) och vinsterna förväntas enligt FactSet falla 5,3 procent i de kommande amerikanska kvartalsrapporterna.

omx 30 vs smc
Källa: MarketWatch/BigCharts

Den andra grafen är ett exempel på att avkastningen på olika placeringar glidit isär under den långa eran av billiga pengar. Det här exemplet visar hur mycket bättre svenska småbolag utvecklats jämfört med stora men det kunde lika gärna varit en uppdelning på konsumtion och verkstad eller på mogna marknader och tillväxtländer. Efter en lång period där grundförutsättningarna satts ur spel av räntor, valutor och allehanda kvantitativa lättnader är det ingen som vet hur rätt värderingar ska se ut längre.

Därför är lusten att fortsätta som om inget hänt låg. En investering i stora bolag är en exponering mot de risker som nu står i fokus och att köpa småbolag har blivit dyrt. Det finns helt enkelt en rädsla för att rapportperioden ska visa att normalt inte är så trevligt.

Den som vill läsa mer om börsoron hittar länkar i de citerade inläggen ovan. Två jag tycker är särskilt läsvärda är ”Bad Week for U.S. Stocks Dims Outlook – Major indexes have worst start to year as China’s deepening woes bring new worries” (Wsj)  som handlar om pressade värderingar och ”Worst start to market year in two decades – Robust US jobs data fail to rescue dismal week of China fears” (FT) som ger en överblick av hela nedgången. Missa inte heller Joakim Bornolds inlägg ”Så hanterar du oron på börsen” (Nordnetbloggen).

 

Hur tänker jag nu?

I grunden tror jag marknaden är kvar i det läge jag skrev om för någon månad sedan i ”Hela börsen är en swing trade just nu” (Norndetbloggen). Jag tror det är lite för tidigt att räkna ut centralbankerna ännu. Särskilt ECB kan mycket väl kliva in igen. Det gör att värderingarna fortfarande svänger mellan försök till normalisering, oro om konjunkturnedgång (som nu) och förhoppningar om mer billigt kapital. Min gissning är därför att den pågående oron under rapportperioden ger vika för något annat sentiment.

Rimligen blir det mer fokus på faktiska resultat från bolagen. Normalisering behöver inte vara så dåligt som investerarna oroar sig för. Hösten har i många delar varit bättre än vad som var inprisat efter q3. För exportbolagen har dollarn varit starkare, råvarorna billigare och efterfrågan åtminstone i Europa mindre dålig än tidigare.

 

Hur ska man tänka när man städar?

Samtidigt var det en ovanligt händelserik höst med värderingar som kastades om ordentligt. När nu allt rasar samtidigt ger det all anledning att se över vad man har i portföljen. Det här läget kan vara alldeles utmärkt för att ”Städa portföljen när det stökar till sig på börsen” (Nordnetbloggen) som jag skrev i somras. Några kontrollfrågor jag tittar på i vår portfölj är:

  • Är prisfallet rimligt givet riskerna just nu?
  • Geografisk exponering – fördelning mot USA, Kina och Europa
  • Är det exponering mot industri eller service?
  • Hur har värderingsmultiplar utvecklats under hösten?
  • Bolagsspecifika faktorer (som alltid)

Är det bolag som ser bra på flera punkter ovan kan det vara tillfälle att vikta upp även om aktien kan backa mer i fortsatt oro. Åtminstone om köpet finansieras med att något annat säljs. Själv försöker jag bita ihop och minska i bolag där värderingarna nu backat men som trots det ser dyra ut.

Några exempel ur vårt portfölj ger jag i inlägget ”Inventerar portföljen inför rapporterna – håller den i börsoron?” (Molekylär Ekonomi)

/Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

P.s danska börsen fortsätter spöa den svenska. Läge att kolla in hur de bästa danska Sharevilleanvändarna tänker. En är Tarkin som även skrivit klokt om den pågående turbulensen i det här inlägget.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

Var den första att kommentera

avatar

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link