Nordnetbloggen
Günther Mårder
VD Företagarna

#Sparpodden 46 – Livets bästa affär!

Är bostadsköpet livets bästa affär?

Många säger att bostadsköpet är livets bästa affär. Det stämmer säkert för många, men det beror ofta på att belåningen varit skyhög. Fundera över det själv – i hur många andra lägen köper du någonting och betalar genom att låna 85% av pengarna som behövs för att finansiera köpet? För förstagångsköpare på bostadsmarknaden är den belåningsgraden (och ofta ännu mer) snarare regel än undantag. Men är man skyhögt belånad och får vara med om årtusendets kraftigaste prisrally, ja då har det blivit en riktigt bra affär. Men sanningen är att aktiemarknaden hade kunnat bjuda på en ännu högre avkastning, även om volatiliteten (svängningarna) varit enormt mycket högre från år till år. Vi resonerar mer om detta i #sparpodden. Vill du höra mer om hur jag resonerar kring frågan om vi har en boprisbubbla så göra jag det i följande klipp:

Mycket bostadsekonomi

I detta avsnitt blir det faktiskt mycket bostadsekonomi och vi vet att det engagerar många eftersom våra personliga balansräkningar har svällt i takt med att bostadspriserna har stigit. Men vi talar naturligtvis om annat också.

Vad är värdering?

Det här med att tala om hög värdering är inte alltid så lätt. Beroende på vem vi talar med så betyder ordet värdering olika saker. Apple som ett exempel – är det världens högst värderade företag? Sedan bjuds du på en diskussion om högavkastande aktier och riskerna på börsen vid stigande ränta.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon.

Agenda

00:00 – 13:00 Intro – tung ekonomidebatt och vaga ursäkter.
13:00 – 16:55 Hög aktievärdering – kan det vara olika saker?
16:55 – 17:45 Günthers lösning på det svenska boprisrallyt.
17:45 – 27:04 Är vi mitt i en bostadsbubbla?
27:04 – 28:45 Modellen för att få bästa bolånebalansen.
28:45 – 29:41 Kan amortera vara det bästa sparandet?
29:41 – 42:26 Långliggare med hög direktavkastning.
42:26 – 44:00 Vad händer med börsen när räntan höjs?
44:00 – 46:49 Vi siktar mot nya mål och ny jingel.

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Semesterhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

16 Kommentarer på "#Sparpodden 46 – Livets bästa affär!"

avatar
Sortera:   Nyast | Äldst | Mest gillade
Ingela Styv
Gäst
Ingela Styv

Hej
Den ”nya jingeln” är alltför tunad, gillar den gamla bättre. Dock ska grabben ha en kram för ett gott försök. Kul med uppmaning om att sända in förslag på sparpodden-jinglar, ser med en viss förväntan fram emot resultatet.

Och Jan, som min förra chef sa, ”Du borde ta å ligga lite mer så blir du gladare” (med anledning av ditt snusabstinens)

Kram, Ingela

Mikael F
Gäst
Mikael F
Hej! Jag lyssnar på podden varje vecka och är helt klart på en av topp poddarna på min långa lista av program jag lyssnar på. Jag och min sambo sparar barnbidraget varje månad till våra två barn som är 3&4år på varsitt räntekonto. Totalt 100.000kr. Jag har nu tack vara er bestämt mig att ta tag i situationen så barnen får så mycket som möjligt av pengarna och har nu startat upp ett kapitalförsäkring hos er. Hur skulle du göra med den grunden nu och ytterligare 2000kr i månaden framöver tills dom är 20 till 25? Borde jag verkligen gå… Läs mer »
Oscar
Gäst
Oscar
Hej, Otroligt bra podd och det har väckt mitt intresse för ekonomi och aktier. Jag är en student på 17 vårar och har blivit väldigt intresserad av aktier och fonder. Jag har ett extrajobb som gör att jag kan månadsspara en hel del pengar. Jag har ett ISK-konto där jag vill månadsspara i fonder. Jag har absolut inget behov av att ta ut dessa pengarna och tänker därför att det kan vara en väldigt långsiktig investering. Högrisk fonder som är väldigt volatila är välkomna. Hur bör man välja vilken av fonderna man ska investera i? Jag tycker Afrika är intressant… Läs mer »

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link