Nordnetbloggen

Bottenfiske på sommarbörsen

Lättjan skapar möjligheter för den aktive

Sommaren och lättjans tid är här! Detta får konsekvenser för börsen eftersom lättjan, som äter upp oss alla inifrån, leder till lägre intresse för börsen och därmed minskad omsättning.

För den som handlar i storbolagsaktier är detta inte något problem eftersom det finns tillräckligt med volym för att det alltid ska ställas rättvisande priser. Men för de mindre bolagen på börsen innebär den lägre omsättningen att spreadarna (skillnaden mellan köpare och säljare i en akties orderbok) ökar samtidigt som övriga nivåer i orderboken tunnas ut. Handeln i aktien blir därmed mer slagig, eller volatil om man så vill. Man skulle kunna besväras av detta, men jag ser snarare potential i detta sommarlugn.

Ökad volatilitet föder fler affärstillfällen

Slagigheten innebär att det uppstår lägen då enskilda aktier plötsligt rör sig överdrivet i båda riktningar. Som investerare kan man utnyttja detta genom att lägga in orders med långa giltighetstider på nivåer som ligger långt bortom senast avslut. Sannolikheten finns nämligen att relativt små volymer kan driva kursen tillfälligt mot de nivåer där din order ligger och leda till avslut. Detta tillvägagångssätt kan tillämpas både när man vill försöka ”fyndköpa” en viss aktie eller kanske avyttra ett befintligt innehav om kursen skulle nå en plötsligt hög nivå. Min erfarenhet säger mig att dessa lägen tenderar att inträffa oftare under de sommarlugna månaderna men att man i de flesta fall naturligtvis inte kommer att få något avslut alls.

Stopp loss som funktion

Ett ännu mer sofistikerat sätt är att använda sig av denna strategi är att ställa in stopp loss-orders. Då lägger man helt enkelt en köp- eller säljorder som aktiveras först när aktien noteras till den kurs som du angett som aktiveringsnivå. Detta blir en form av dold order eftersom den inte kommer att synas förrän aktiveringsnivån uppnås. En baksida som jag ser med detta är att din order då inte är synlig förrän den stora rörelsen redan skett. Meningen med strategin är ju att visa att det finns köpare, även om spreaden råkar vara väldigt stor.

Större volymer sätter allt ur spel

För den som vill göra större affärer i småbolagsaktier så utgör likviditetsbristen ett stort problem. Om någon lägger in en köp- eller säljorder som kanske motsvarar flera dagars normal omsättning så finns en överhängande risk att man förstör det normala handelsflödet i aktien. Då finns möjligheten att lägga en dold order. Denna funktion finns hos samtliga banker och är tillgängliga för alla kunder. På Nordnet så kallas det ”öppen volym” och där kan du fylla i hur stor del av orden som du vill ska vara synlig i orderdjupet. Du finner funktionen om du klickar på ”fler orderalternativ” i orderläggningsfönstret. Den här möjligheten har funnits så länge jag har agerat på aktiemarknaden (sedan 1996). Rätt använt så kan denna funktion förbättra dina förutsättningar att kunna exekvera en stor order utan att driva kursen. Det kan också vara intressant om du i en stor spread vill matcha den köpare som ligger högst just nu utan att den personen höjer sin order. Då kan du lägga en dold order och hoppas på att du kommer komma före i orderkön genom att det är en kund från samma bank som bestämmer sig för att sälja till den nivån (internaffärer går nämligen före tidsordningen i kön). Med vetskapen om att det förkommer dolda orders så ska man som aktieinvesterare alltid betrakta orderdjupet som det minimum-utbud som finns för tillfället. Med stor sannolikhet finns betydligt större volymer, särskilt om kursen börjar röra sig. Det här är också anledningen till att vissa privatsparare överraskas av att få ett bättre avslut vid vissa affärer trots att de inte såg ut som att det fanns någon volym på den nivån man ville göra affär på.

Lycka till i dina sommarplaceringar.

Orderhälsningar
Günther Mårder

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

10
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Jag har sett samma sak även för storbolagen. Små nyheter kan få marknaden att svänga kraftigt. Som igår inom banksektorn. En dålig nyhet från Portugal (?) och vips dyker Nordea 2%. Swedbank, min favorit, är väl upp idag med 1,5% eller nåt! Så, ett väldigt bra tips för mindre aktörer att skumma marknaden!
Anonym
Anonym

Hej Anders, Precis som du säger så kan rörelsen även bli större i storbolagen i den volymtunna handeln. Däremot så innebär stora rörelser >2% i dessa fall. För småbolagen är det inte ovanligt med betydligt större svängningar. Jag lyckades som exempel utöka mitt innehav i BTS med 200 000 kr under gårdagen (en normal dagsomsättning i den aktien) till en kurs som var 6% lägre än öppningskursen, utan några nyheter. Idag stiger aktien med 6,25%. Nu är jag å andra sidan inte ute efter att trada (jag har min månadsregel att förhålla mig till) så därför ser jag långsiktigt på… Läs mer »

Anonym
Anonym
Nu går det att köpa BTS billigare!
Anonym
Anonym
Det heter ”lättja”, inte ”lathet”. Mvh, överintresserad språkfascist.
Anonym
Anonym
Tackar Benico, Inlägget är uppdaterat! Språkhälsningar Günther MÅrder
Anonym
Anonym

Hej! Tack för en härlig och lärorik pod! Tänkte kolla med Er om ni hade kunnat ta upp lite mer skillnader mellan ISK, Kapitalförsäkring och Aktiedepå. Hört att ni tagit upp det i podden tidigare (lyssnat på ca 80%, men ska vara uppe i 100% snart 🙂 men har inte fått någon klarhet i exakt vad man skall välja. Har sett din video på youtube samt läst på Nordnets hemsida. Jag investerar ungefär ~40’000 som fattig student, och har pengar kvar. Så tanken är att jag ska låta dessa pengar ligga investerade i 3-10år frammåt beroende på hur läget ser… Läs mer »

Anonym
Anonym

Hej Måns, Den information att ta hänsyn till är egentligen främst den du finner på vår hemsida. Under fliken ”tjänster” och ”investeringssparkonto” kan du längre ned på sidan se en jämförelse mellan spartyper. Denna jämförelse redogör objektivt för de vanligaste skillnaderna. Vidare har vi tillsammans med Günther gjort en undersökning kring vilken kontotyp som är mest gynnsam rent skattemässigt, vi kom fram till att över ca 2 % avkastning per år gynnas du skattemässigt av att spara i antingen ett investeringssparkonto, eller kapitalförsäkring. Om du har några ytterligare frågor i valet av konto är du varmt välkommen att ringa in… Läs mer »

Anonym
Anonym
Hej Günther! Du pratade i någon av de tio första poddarna om hur du gör för att hitta intressanta aktier att investera i. Du säger då att du sorterar ut aktier i en databas efter tex en viss vinsttillväxt, en viss direktavkastning och så vidare. Är det en publik databas som alla kan använda och i så fall var hittar jag den? Tack på förhand och tack för en grym pod!
Anonym
Anonym
Hej Jago, Det analysprogram som Günther hänvisar till kallas Hitta Kursvinnare och finns att köpa via Aktiespararna. Länk till det programmet finner du på följande flik: http://www.aktiespararna.se/Hitta-Kursvinnare/ Vidare har även Aktiespararna en tjänst som heter Analysguiden. Den finner du gratis på deras hemsida och ger dig möjlighet att jämföra nyckeltal för olika bolag, analyser, insynshandel och en hel del andra smarta verktyg. Trevlig sommar! Med vänlig hälsning, Rickard, kundtjänst
Anonym
Anonym

Hej Günther och Jan. Jag har suttit och lyssnat igenom ett flertal poddavsnitt i sommar när man legat i solen med en kall. Oerhört underhållande, bitvis lärorikt men kanske framförallt fläskigt roligt! Skrattade länge rakt ut när jag lyssnade på Günthers rotfruktshistoria. Likadant med din beskrivning av ditt badmode :-)) Bra, fortsätt med den lättsamma inställningen, ni kompletterar varandra mycket väl! Nu till en fråga gällande Shareville, som f.ö. verkar vara ett mycket intressant program som förmodligen kommer göra att Nordnet kommer växa ytterligare. Är en ny användare av programmet och har ännu inte lyckats finna hur man kan få… Läs mer »

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link