Nordnetbloggen

Cavotec – kan magplasket skapa möjligheter?

Cavotec gjorde storstilad entré

Jag har vid ett par tillfällen under de senaste tre åren tipsat om att köpa Cavotec. Det är ett riktigt intressant bolag, verksamt inom bland annat mobil kraftöverföring. De breddar sin verksamhet med väldigt spännande nya produkter som nu börjar få sina genombrott. Aktiekursen utvecklades också, fram till förra veckan, riktigt starkt. Från noteringen hösten 2011 på cirka 14 kronor toppade de i juli 2014 på 39 kronor.

Kursslakt efter rapportbesvikelse

I förra veckan levererade Cavotec dock ett ruskigt dåligt resultat. Samtidigt informerar man också om att en av bolagets kreditgivare dragit öronen åt sig. Följden blev att kursen fallit med 35 procent och börsen har placerat bolaget på observationslistan.

Blogg v 35 bild Cavotec

Överoptimistiska uttalanden

Suck! Man blir riktigt trött på bolagsledningar som inte lärt sig att kommunicera med finansmarknaden. Redan vid förra rapporten, som inte heller den var speciellt bra, var vi många som var lite tveksamma till att bolaget då envist vidhöll att de skulle klara helårsprognosen. För att detta skulle vara möjligt kunde man räkna baklänges och konstatera att kommande rapporter behövde vara på rekordnivå för att prognosen skulle nås. Jag var lite skeptisk och valde att minska positionen vilket i och för sig är en tröst men även om kvarvarande aktier efter kursraset faktiskt ännu har en bra vinst så är jag irriterad över att det ska vara så svårt för ledningar för nya börsbolag att lära sig att det alltid är bättre att ”lågbolla”, det vill säga lämna prognoser som man är mer än väl säkra på att klara. Genom att gång på gång leverera bättre resultat än väntat bygger man upp förtroende hos finansmarknaden. När en för entusiastisk VD målar upp höga prognoser blir kallduschen förödande om man sedan, av den ena eller andra anledningen, inte lyckas leva upp till förväntningarna.

Hur illa är det då?

2011 förvärvade bolaget ett amerikanskt bolag inom flygplatsutrustning. Detta bolag visade sig ha en hel del brister och Cavotec som känner sig vilseledda har stämt den tidigare VD:n. Det är just i detta bolag som Cavotecs problem återfinns. Verksamheten står visserligen bara för cirka 10 % av koncernens omsättning men genererar en betydande förlust. Med ny amerikansk ledning och en hel del kostnader av engångsnatur under 2013 och 2014 hoppas Cavotec att den amerikanska verksamheten åter ska ha svarta siffror 2015. Detta återstår att se, men sannolikt kommer förlusterna i alla fall att avta i ganska snabb takt.

Breddad verksamhet och nya produkter

Cavoteckoncernen har under de senaste åren breddat sin verksamhet med nya produkter och affärsområden. Dessa levereras ofta i stora projekt varför orderingång och utleverans lätt blir ojämn och ryckig. Det är därför märkligt att kreditgivare har ”covenanter” (nyckeltal för att se om låntagaren kan betala sin skuld) som bygger på rörelseresultatet. Nu när Cavotec i detta kvartal fick förseningar i några utleveranser blir det inte oväntat en dipp i rörelseresultatet. Att bolaget har stora nettotillgångar att belåna och en mycket lönsam verksamhet tycker jag borde vara en tillräcklig garanti för att kreditgivarna kan vara säkra att få igen sina pengar.

Målat in sig i ett hörn

Att Cavotec gjort ett dåligt köp i USA och har förseningar i utleveranser är givetvis inte bra, men det jag ser som ett större problem är att ledningen inte vinstvarnade när det fanns god tid till detta. Dessutom borde Cavotec, långt tidigare, löst sin situation med bankerna så att man inte riskerade att måla in sig i ett hörn bara för att resultatet ett kvartal blir svagt. Jag hoppas att styrelsen tar sig en funderare på vad man kunde gjort bättre.

Överlever bolaget?

Behöver man vara orolig för bolagets överlevnad? NEJ verkligen inte! Cavotec har en relativt stark balansräkning med belåningsbara tillgångar. Tar man bort förlusterna i USA har den övriga koncernen, trots sviktande konjunktur, en imponerande lönsamhet och en stark orderstock.

Så här gör jag som investerare

Skulle jag vara en riskkapitalist skulle jag nu försöka passa på att köpa ut Cavotec från börsen. Men hur gör vi aktieinvesterare? Det beror på vilken risknivå och tidshorisont man har på sina placeringar. Jag är tämligen övertygad att aktien om tre år noterar nya toppkurser men utesluter inte att vi under det närmaste halvåret kan få se ännu lägre kurser. Det är i alla fall det jag hoppas på, för då kommer jag passa på att försöka köpa mer aktier. Vem vet? Har vi tur så kanske någon nervös bank tvingar fram en helt onödig nyemission, vilket skulle kunna öppna upp till att vi får möjlighet att fylla på med riktigt billiga aktier.

………………………………………………………………………………………………….

Johan Thorén äger inga noterade aktier utan har enbart privata investeringar i Strands två fonder. Han är delägare och anställd av Strand Kapitalförvaltning AB som i sin tur tar betalt av sina kunder utifrån vilken avkastning som levereras. Därför blir Johan indirekt påverkad av hur enskilda aktier hos kunderna utvecklas och ska således betraktas som partisk.Eventuella investeringsbeslut som läsaren gör utifrån information på bloggen har Johan Thorén inget ansvar för. Johan Thorén utesluter härmed all garanti om kvalitet eller riktigheten av informationen i detta meddelande och avsäger sig ansvar av något slag för den information som finns i det, eller för dess överföring, mottagning, lagring eller användning på något sätt.

Att investera i aktier är förknippat med risk.

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

6
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Angående ämnet vinstvarningar. Jag ser hela tiden i diverse nyhetssidor om företag som vinstvarnar på rullande band det senaste halvåret (2014). Men vilken nytta gör en vinstvarning för mig som privat aktiesparare? Om en verksamhet gått dåligt i ett par månader då lär ju kursen också dyka/dippa något inför varje kvartalsrapportering, vare sig börsbolaget pratar om det eller ej. Eller är vinstvarningar ett verktyg avsett mer för insatta finans-yrkesmänniskor?
Anonym
Anonym
Hej, ett bolag ska enligt börsreglerna vinstvarna när de förstår att sitt resultat avviker väsentligt från de egna eller analytikernas prognoser. Detta ska därför även ske vid ”positiva” situationer. Jag tycker regeln är ganska bra för det är viktig för att alla former av investerare att så fort som möjligt kunna grunda sina investeringsbeslut på aktuell och riktig information.
Anonym
Anonym
Hej, tackar för förklaring. Så en vinstvarning kan innebära både någonting positivt och negativt? Eller används ett annat begrepp när en positiv situation sker? För hittills det här året har jag fått uppfattningen från media att varje vinstvarning bara innebär någonting negativt.
Anonym
Anonym
Hej Fejjan, Man brukar tala om en ”positiv vinstvarning”. Stenbeck tyckte på sin tid att det var kul att driva med aktiemarknaden så vid ett tillfälle skicka man ut ett pressmeddelande med rubriken att Kinnevik (eller om det var Tele-2) vinstvarnar. Kursen föll som en sten tills det två minuter senare kom ett pressmedelande som berättade att vinsten skulle bli mycket högre än väntat.
Anonym
Anonym
Då kan man väl utgå från att det inte blir några utdelningar kommande år eller?
Anonym
Anonym
Hej, Sannolikt kommer utdelningen hållas tillbaka i år. Om den slopas helt är jag inte så säker på. Själva övrig verksamhet går riktigt bra och så fort ”blodflödet” i USA stoppas kommer det finnas gott utrymme för utdelning. Men jag håller med dig om att det känns lite konstigt när bolag som genomför nyemissioner (ännu har inte Cavotec meddelat att det ska ske någon nyemission) och strax efter delar ut pengar till aktieägarna. Inte direkt skatteeffektivt…

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link