Hoppa till huvudinnehållet

Charlotte vill flytta pensionen – arbetsgivaren säger nej

Avtal mellan arbetsgivare och pensionsbolag kan omöjliggöra flyttar, och inte sällan kommer konsumenten tyvärr i kläm.

Charlotte löneväxlar. Och när någon vill löneväxla är det inte ovanligt att avtal sluts mellan arbetsgivare och ett visst pensionsbolag. Det beror på den extra inbetalningen som innebär att arbetsgivaren, vid en korrekt löneväxling, skjuter till 6 procent. Att arbetsgivaren kan göra det beror på att den särskilda löneskatten är cirka 6 procent lägre än arbetsgivaravgiften på kontant utbetald lön. När löneväxling ska göras väljer många arbetsgivare att sluta ett avtal med ett och samma pensionsbolag, så att administrationen underlättas.

Men om inbetalningarna till försäkringen upphör – ja, då upphör ju också den administrativa bördan för arbetsgivaren. Ändå hävdar Charlottes arbetsgivare att hennes försäkring inte är flyttbar, trots att hon upphört med sina inbetalningar.

Det här är viktigt för lagstiftaren att ha med i beräkningen när man tittar på hur flytträtten kan utökas och göras mer effektiv. Det är inte ovanligt att stora arbetsgivare knyter band till ett och samma pensionsbolag. Helt enkelt för att det är bekvämt rent administrativt. Eller för att man tycker att man fått en bra “deal” med någon av de stora försäkringsförmedlarna. Men resultatet kan bli dyr flytt för de anställda (dyrare än de officiella priserna) eller att flytt inte tillåts alls, som i fallet med Charlotte som löneväxlar.

Bort med krånglet

Som ni vet har vi kämpat hårt med att ett avgiftstak för pensionsflytt ska bli verklighet, och så ser det till vår stora glädje ut att bli. Men utifrån de många berättelser jag hör från sparare och konsumenter är det tydligt att onödigt krångel också måste bort.

Bort med före detta arbetsgivares underskrift och digitalisera processen. Lagstiftaren bör initiera en digital portal, en hub likt de som finns inom de kollektivavtalde tjänstepensionerna, som möjliggör ett digitaliserat och standardiserat flyttförfarande, som alla pensionsbolag åtar sig att följa.

Fick de stora pensionsjättarna välja skulle flyttprocessen nog baseras på otaliga pappersblanketter, inskick, godkännanden, bekräftelsebrev och så vidare i all tid och evighet. En modern flyttmarknad strävar efter att bli digital.

Har du upplevt krångel när du ska flytta din pension? Jag fortsätter att samla in “vittnesmål” över krångligheter och hinder den som vill flytta pensionen kan stöta på, trots den lagstadgade flytträtt vi trots allt har. Skriv gärna nedan eller mejla mig på frida.bratt@nordnet.se.

/Frida

P.S Läs gärna min genomgång av de remissvar som kommit in på Finansdepartementets förslag på avgiftstak, där det är tydligt vilka som står på spararnas sida och vilka som inte gör det. Här uppmärksammar Fonder Direkt/Privata Affärer.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm