Hoppa till huvudinnehållet

Coronaraset på börsen – en dyr påminnelse om att sprida sina investeringar

Detta inlägg är marknadsföring.

De ekonomiska eftersvallen efter coronautbrottet har spridits som ringar på vattnet över börsmarknaden. Börsraset har varit omfattande och oron bland aktieinvesterare stor. Det är därför läge att återigen påminna om att skydda sig mot marknadens svängningar genom att sprida sina investeringar också utanför börsen. Under pågående coronakaos har räntefonder som Fastighetsräntefonden nämligen stått stabilt, med en avkastning på +0,54% under februari. Under samma period har Stockholmsbörsens sjunkit med 7,0%.

”Sprid dina risker i olika marknader och tillgångsslag och låt inte börsens svängningar styra hela din portfölj”, säger Bengt Lindblad som förvaltar Fastighetsräntefonden.

Den moderna finansmarknaden är djupt sammanflätad och global, och alltmer känslig för utomstående faktorer. Coronaviruset är bara det senaste exemplet på hur riskfylld och ombytlig börsen kan vara. Ett sätt att göra kurvorna mjukare och fallen lättare är att öppna investeringsportföljen för räntefonder. Eftersom räntefonders avkastning utgörs av just räntor så påverkas de i regel inte på samma sätt av börsens svängningar.

Räntefonder tenderar dock att ha relativt låg avkastning. Men det finns undantag från den regeln. Att investera i säkerställda fastighetskrediter via Fastighetsräntefonden är ett sätt att kombinera förhållandevis låg risk med en hög riskjusterad avkastning. Fonden är ett samarbete mellan fondförvaltaren Alfakraft och investeringsplattformen Tessin och investerar uteslutande i lån till aktörer som är säkerställda med minst fastighetspant. I nuläget är det den enda fonden som uteslutande investerar i säkerställda fastighetskrediter i Sverige.

”Fastighetsräntefondens målsättning är att uppnå en hög, börsoberoende avkastning om sex till åtta procent”, säger fondförvaltaren Bengt Lindblad.

Att investera i fastighetskrediter är en relativt ny företeelse i Sverige – åtminstone för privatpersoner och mindre aktörer. Marknaden för finansiering av fastighetsaffärer har fram till nyligen dominerats helt av storbankerna. Men de senaste åren har marknaden börjat luckras upp också för privata sparare. Anledningen är att de skärpta regelverken från EU och finansinspektionen har tvingat bankerna att bli mer restriktiva gentemot fastighetssektorn. I praktiken innebär det att belåningsgraden som fastighetsutvecklare kan förvänta sig att komma upp i med hjälp av de traditionella akötörerna har minskat från 80 procent till under 60 procent på bara några år.

Det är en betydande minskning som innebär att det nu finns ett underskott på kapital och därmed också ett behov av alternativa finansieringsmodeller. I slutändan är det detta som gör att Fastighetsräntefonden kan hålla en förhållandevis låg riskprofil och samtidigt leverera en hög förväntad avkastning. Samarbetet med den kapitalstarka investeringsplattformen Tessin innebär nämligen att de kan arbeta med höga räntor samtidigt som de ställer höga säkerhetskrav.

En orolig och svajande marknad är svårnavigerad, och när marknaden darrar söker många investerare nya placeringar. Då är det viktigt att hålla huvudet kallt och se till att diversifiera sin portfölj genom att också investera i säkra, fonder som inte direkt korrelerar med börsen. Det är en gammal sanning – en ekonomisk dogm – fast principen egentligen är barnsligt enkel: Lägg inte alla ägg i samma korg. Fastighetsräntefonden är ett enkelt och säkert sätt att investera utanför börsen och samtidigt uppnå en hög riskjusterad avkastning.

Läs mer om fonden här.

/Alfakraft Fonder

Relaterad läsning:

Så påverkar Corona börsen (Covid-19)

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm