Hoppa till huvudinnehållet

Dags att se mer nyktert på ISK

Vi får ofta höra att skatten är låg på ISK. Men om sämre tider väntar, är egentligen ISK egentligen så skattemässigt förmånligt för spararen?

Ja, skatten ser ut att vara låg på investeringssparkonto, ISK. Så ska en eventuell tredje höjning av skatten på vår vanligaste sparform vara så mycket att bråka om? ISK har ju dessutom orsakat staten 42 miljarder kronor i skattebortfall, gick det att läsa i en rapport från Riksrevisionen förra året.

Men den som faktiskt tog sig tid att ta del av myndighetens rapport insåg snabbt att ”skattebortfallet” ju berodde på den exceptionella avkastning börsen gett under de senaste åren. Översätter vi den uppgången och de potentiella inkomster vanlig, så kallad konventionell, beskattning skulle gett staten under dessa år framstår ISK som rena drömmen för spararen. Och följaktligen mardrömmen för staten.

Lätt att höja i uppgång

I ett sådant läge har det varit lätt för regeringen att höja skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar i inte bara en, utan två, omgångar. När regeringen för någon månad sedan återigen började tala om höjd kapitalskatt, var det inte långsökt att anta att ISK ligger i farozonen. Vi lyckades dock få både C och L att säga att de inte vill se en tredje höjning av skatten på ISK, medan det varit knäpptyst för regeringen.

I februari försökte vi få svar från regeringen och C och L (som ingår i januariöverenskommelsen) på om man med “höjd kapitalskatt” avsåg en tredje höjning på ISK, under hashtaggen #svaraomisk .

”Den låga skatten” på ISK har alltså använts som argument för att höja den. Men efter år av uppgångar kan sämre tider på börsen vänta. Hur förmånlig är ISK då?

Det behöver flera av oss nog se mer nyktert på.

Som vi alla vet innebär aktier och fonder på vanlig depå att man skattar 30 procent när man säljer av med vinst. På ISK tar vi istället upp en schablonskatt på 1,49 procent på hela kapitalet, och skattar sedan 30 procent på det. Slutresultatet är en skatt på 0,45 procent – på hela sparandet.

Spararen bär hela risken

Så länge börsen går bra är detta som sagt inget problem. Men staten har rätt att beskatta kapitalet oavsett om aktierna har gått upp eller ned. Det betyder att spararen bär hela risken i aktiesparandet, eftersom skatten dras oavsett avkastning. Vid vanlig depåbeskattning är de ju endast faktiska vinster som beskattas, samtidigt som förluster och vinster får kvittas mot varandra. På så vis delas risken med staten i vanligt depåsparande. I ISK står spararen för den själv. Detta kan bli mer än kännbart om tiderna försämras på börsen.

Det här är slutsatser som delas av Riksrevisionen . Riksrevisionen konstaterar att spararen får stå med hela risken, medan staten oavsett börsläge alltid får en intäkt. Myndigheten skriver: ”Riksrevisionen drar slutsatsen att beskattningsnivån inte gjort ISK till en skattemässigt tydligt förmånlig sparform”. Detta har också uppmärksammats av tankesmedjan Timbros chefsekonom Jacob Lundberg i ett inlägg i Ekonomisk Debatt.

Vi vet sedan länge att räntefonder inte bör vara på ett investeringssparkonto av detta skäl. De ger för lite förväntad avkastning i förhållande till skatteuttaget. Det vore olyckligt om sparare av detta skäl skulle lockas att ta högre risk i sitt ISK-sparande än de egentligen vill.

Räntefonder passar inte

ISK skulle ju vara en sparform för allt och alla. Men räntefonder har redan straffat ut sig, och riskfyllda aktiefonder kan bli skattemässigt oförmånligt om börsen skulle falla under flera år.

Det här betyder inte att jag anser att vi ska överge ISK som sparform. Men det är ett skäl för regeringen och andra att sluta tala om att skatten på ISK är “så låg”, och ha det som grund för eventuella skattehöjningar. Det är att basera sin argumentation på fel parametrar.

Jag tycker att skattenivån på ISK bör återställas. Det duger inte att ha några goda börsår som underlag när man argumenterar för att skatten är för låg i förhållande till avkastningarna. ISK ska ju vara en långsiktig sparform för vårt pensionssparande under decennier, är det tänkt. Dessutom är ju skatten låg för att statslåneräntan är låg.

Jag tycker också att man åtminstone bör undersöka möjligheten till alternativ beskattning för räntefonder. Detta kan leda till skattekrångel vid byten mellan aktie- och räntefonder, men att titta på vilka möjligheter som finns bör kunna göras.

Så kan ISK förbättras

Förutom återställd skattenivå kan ISK förbättras genom att:

  • Deltagande i alla IPO:er möjliggörs. Det är svårt att begripa varför deltagande är möjligt via KF men inte ISK.
  • Möjligheten till eventuell låsning av pensions- och barnsspar.

ISK har varit bra i goda tider. Men vi behöver se mer nyktert på vår ”folkliga pensionssparform” om den ska fortsätta att vara det även framöver. Och räkna med att vi fortsätter att bevaka så att villkoren för vanliga människors sparande inte blir sämre.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-04-01 13:08

är det någon som är förvånad . detta med ISK är något som lömska socialister kokat i hopp för att blåsa sparare . och det gick ju massor av svenska sparare har flyttar hem pengar från dessa små stater typ öar . samtidigt som man ökat svamlet om skatteflykt. den senaste historien med pump och dump som uppdrag blåsning kört med swedbank. detta kommer antagligen att backtända för man behöver ju inte särskilt mycket i skallen för att begripa vad det är frågan om. man bör veta att EU står för fri rörlighet av kapital tjänster och arbetskraft. till det… Läs mer »

Anonym
Anonym
2019-03-26 13:30

Med tanke på att skatta på pengar man oftast jobbat ihop och skattat på, så känns det märkligt att skatta på dem igen när man vill vara duktig och spara för att inte vara skuldsatt. När man sen lånar till bostad får man dra av på skatten för att man är skuldsatt. Är de att uppmuntra människor till att spara? Vart tog spara och slösa vägen och är det konstigt att vi är så skuldsatta i det här landet?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm