Nordnetbloggen

Dags att utvärdera pensionsfonderna!

Vikten av kloka val

Många av oss har vårt största kapital bundet i vår bostad eller våra tjänstepensioner. Fastighetens värdeökning sker i stort sett utan vår påverkan (ev. renoveringar och tillbyggnader påverkar självklart till viss del), så den kan vi lämna därhän för tillfället.

Värdeökningen på tjänstepensionen är dock ett direkt resultat av de val du har gjort (eller inte har gjort). Jag har länge haft en önskan om ett rikare och friare liv och i de tankarna finns det inte någon plats för en anställning. Målet har varit att jag ska kunna välja att sluta lönearbeta vid 55 om jag så vill. Tanken på att inte behöva lönearbeta har grott i några år och i takt med det har min önskan om frihet att själv kunna styra mina dagar ökat och jag vill inte längre vänta tills jag är 55.

Nu har jag därför tagit ett stort steg utanför min comfort zone och sagt upp mig från min anställning för att kunna arbeta aktivt i mitt egna företag. Det var inget lätt beslut att släppa tryggheten i att ha en anställning, men friheten och viljan att jobba med det jag älskar (sprida kunskap och inspirera till medvetna val kring privatekonomi, pension och investeringar) väger tyngre.

Det är därför nu ännu viktigare att jag fortsätter pyssla om mina pensionsfonder så att de fortsätter att växa och är stora och frodiga när jag är 55 så att jag kan börja plocka ut pensionen om jag skulle vilja det. Går allt vägen så kommer jag med största sannolikhet att fortsätta verksamheten efter 55, men om jag nu av något skäl inte vill fortsätta så behöver jag kunna leva på min tjänstepension och mina investeringar.

Hur tänker du kring pensionsålder och vad är ditt önskade månatliga pensionskapital?

Portföljen i november 2017

Jag stämmer av mina fonder varje månadsskifte och för in resultatet i ett Excel-ark för att lätt kunna se hur det går för dem. Ser jag att någon fond börjar lagga i avkastning byter jag om det verkar relevant. I november gjorde jag min förra större genomlysning som beskrevs i ett eget inlägg.  Då såg portföljen ut så här efter finputs:

Sen dess har smärre ändringar skett (Asien och Europa småbolag åkte ut), men inget revolutionerande. Portföljen har presterat ca 18% sen genomlysningen, vilket jag självklart är himla nöjd med. Tyvärr är beloppen utspridda i ett antal pensionsförsäkringar hos en mängd bolag så det går inte att toppa laget, utan jag får nöja mig med att ta det som är bäst hos varje bolag. En ögonblicksbild visar att hälften av kapitalet ligger hos Länsförsäkringar och resterande är utspritt hos andra bolag.

Fördelning per bolag

Utvärderingstaktik

Alla har sitt sätt att leta fonder och utvärdera fonder. Personligen lägger jag ingen vikt vid fondavgiften då den redan är inbakad i avkastningen. Den som presterar bäst efter avdragen avgift är den jag vill ha.

Precis som med aktier vill jag ha fonder som är i en positiv trend. Antingen kan man söka bland alla fonder, eller så väljer man att se vilka fondkategorier som har presterat bäst sista tiden (i olika tidsupplösningar) och utifrån det vaskar fram guldkornen. För detta använder jag Morningstars Fondindex. 

Kikar vi på hur de som har presterat bäst på 1 månad, 3 månaders sikt och för 2018 så ser det ut så här. Självklart kikar jag även lite på hur de har presterat historiskt. Jag vill gärna ha fonder som tickar stadigt på uppåt utan att behöva byta var och varannan månad.

Var det som du trodde? Personligen blev jag överraskad över att USA, småbolag toppade på en månad (även om jag är medveten om att USA tuffar på som tåget överlag). Ny Teknik och Bioteknik var inga större överraskningar. Jag tog in C Worldwide Medical i PPMen för någon månad sen och har gått upp 15% sen dess. Galet bra!

Laguppställningen för resten av året

Många av mina val får ligga kvar, mkt på grund av att fondurvalet är så magert hos majoriteten av bolagen. Det är himla trist att det ska vara så, men det är bara att gilla läget. Väl värt att tänka på när man väljer livbolag är att välja ett bolag som har flera bra fonder. Nedanstående lista visar vilka som lyckades kvala in i min portfölj denna gång.

Denna gång slank det dock in lite mer läkemedel (i brist på biotech) så den slutliga fördelningen blev denna:

Nu gäller det att hålla tummarna på att portföljen fortsätter att prestera resten av året!
Hur ofta följer du upp dina fonder och justerar?

Vore kul att höra vilka dina favoritfonder är och varför du har valt just dem!

/Monica

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

5
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Ja gillar carnige africafond Anledningen är att de har typ 7 % napster i fonden. Förenklat kan vi säga att napster är ett typ investor. Napster äger bland annat ett bolag från kina. Kanske tentent. Poängen är att det bolaget från kina är värt mer än aktiekursen i napster. Dvs hög substansrabbat.
Cristina Swideén Syse
Gäst
Cristina Swideén Syse
Har du bara två fonder i din PPM?

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link