Nordnetbloggen
Håkan Nyberg
Tidigare VD Nordnet

De nordiska spararnas ombudsmän

De senaste årens digitaliseringsvåg har påverkat livet för oss alla. Digitaliseringen i sig själv är inte ond eller god, men har fört med sig ett stort antal positiva konsekvenser. Bland annat har spararnas situation väsentligt förbättrats. Internet och digital distribution har utraderat mäklarnas informationsövertag och ökat spararnas kunskaper. Maktbalansen har gradvis förskjutits från bankdirektörer till vanliga människor. Aktiehandeln har demokratiserats, men det finns mycket strukturellt kvar att göra inom t.ex. pensioner och fonder. Dessutom behöver vi sparare löpande vara på vår vakt – med de stora summor som är i omlopp i finansbranschen finns både incitament och möjlighet för banker och andra aktörer att berika sig själva på spararnas bekostnad.

Det är här våra sparekonomer kommer in i bilden. En sparekonom brinner för att ge vanliga människor kunskap som leder till informerade val för det egna sparandet. Han eller hon blir uppriktigt förbannad när banker utnyttjar sin auktoritet i syfte att sälja sparprodukter för att öka sin egen vinst istället för att berika oss som sparar. Sparekonomen älskar att kliva upp ur sängen 05.00 en grå novembermorgon för att ta en debatt i TV:s morgonsoffa, och tycker att det är lika roligt att stå på scenen på Waterfront i Stockholm inför 3.500 personer, som att möta Aktiespararnas medlemmar i Kristinehamn. Blogg och twitter är naturliga arbetsredskap, men lika viktigt är det personliga mötet. Det som driver är viljan att hjälpa människor till ett bättre sparande (och en liten gnutta fåfänga, förstås). Sparekonomerna ska helt enkelt vara spararnas ombudsmän och agera självständigt och med privatspararnas bästa för ögonen.

Sparekonomerna får lön av Nordnet, det är självklart. Men ur ett oberoendeperspektiv tycker jag att de har en bra plattform att stå på. Sparekonomerna har inget eget sortiment av fonder de måste framhålla och inga avgiftstunga pensionskonton att mörka. De har ingen rörlig lön eller bonus som styrs av Nordnets intäkter. De har en fri roll, och deras uppdragsgivare är de nordiska spararna.

I Danmark och Sverige heter våra ombudsmän Per Hansen och Günther Mårder. Just nu söker vi nu sparekonomer i Norge och Finland. För rätt person är detta förmodligen bland de de mest spännande arbeten som finns. Har du tips på namn så hör gärna av dig till mig.

Hälsningar / Håkan

Håkan Nyberg
Tidigare VD Nordnet

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

Var den första att kommentera

avatar
wpDiscuz

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link