Nordnetbloggen

Missa inte detta i årets deklaration

 Dags att deklarera

Då var det deklarationsdags igen. Pulsen stiger och rädslan för att göra fel infinner sig hos många. Varje år är det bara ett fåtal deklarationer som granskas av Skatteverket. De saker som gör att riskerna för en kontroll ökar detta år är:

–          Stora förändringar i den inskickade deklarationen jämförd med förifyllda uppgifter

–          Första gången som ett visst avdrag görs

–          Bostadsförsäljningar

–          Blivit kontrollerad förra året och gör samma avdrag i år igen

Du ska alltid vara noggrann, men var extra noggrann om du uppfyller något av ovanstående.

Hyrt ut bostad?

Schablonavdraget när du hyrt ut bostad eller landställe är höjt till 21 000 kr + 20% av hyrespengarna man får in. Även föreningsavgiften får dras av om det är en bostadsrätt som hyrts ut. Avdragsregalerna har kommit att bli ännu mer generösa detta år, vilket gör att vi i nästa års deklaration kan dra av nästan dubbelt så mycket, alltså 40 000 kr.

Nya fondskatten

Den nya fondskatten kommer förtryckt i deklarationsblanketten. Om du ägt fonder för 50 000 vid årsskiftet ger det en schablonintäkt om 200 kr som skall beskattas med 30% vilket ger 60 kr i skatt. Detta gäller bara för fonder och påverkar alltså inte dina aktieplaceringar. Skatten utgår inte heller om du äger dina fondandelar via en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto.

Investeringssparkontots första år

Årets deklaration innebär första året för Investeringssparkontot. Även här förtrycks en schablonintäkt som är 1,65% av kapitalunderlaget som sedan beskattas med 30%. Det ger alltså en skatt om 0,495% för denna deklaration (nästa år kommer skatten att vara 0,447% eftersom statslåneräntan var lägre i november). Har du ett kapitalunderlag om 100 000 kr i aktier och fonder ger detta en skatt om  495 kr och då har du inte betalt någon skatt på utdelningar tidigare under året.

Delad glädje är dubbel glädje

Om ni är två personer i hushållet som har betalningsansvaret för ett lån så finns det möjlighete att fördela ränteavdragen mellan sig oavsett vilka kontrolluppgifter som banken lämnat till Skatteverket. Detta blir särskilt intressant om den ena personen har underskott över 100 000 kr i inkomstslaget kapital eftersom avdragsreglerna försämras efter den nivån.

Alla dessa avdrag

Du har rätt att dra av de kostnader som har varit nödvändiga för att generara resultatet från dina investeringar. Det kan gälla: depåavgifter (nästan utdöda i dag, tack och lov), facktidsskrifter, bankfack, advokatkostnader, analysprogram, analyser eller analyssamlingar mm. Förutsättningen för att kunna yrka avdrag är att dessa kostnader överstigit 1000 kr under året. Skatteverket har ett bra lexikon på sin sajt där du kan läsa vad som gäller för dessa avdrag och många till, Skatteverkets avdragslexikon för privatpersoner.

Över 600 000 kan få sina pengar tidigare

För deklarationen i år kan nästan alla deklarera elektroniskt. Den som gör det kan se fram emot att få skatteåterbäringen innan midsommar förutsatt att man anmält ett konto till Skatteverket innan den 2 maj. Det här gäller även alla småföretagare som tidigare har behövt vänta på skatteåterbäringen ända till december. Fler än 600 000 svenskar berörs av detta. En positiv nyhet för många med andra ord.

Lycka till med din deklaration.

Skattehälsningar

Günther Mårder

Om du vill få mina snabba marknadskommentarer kan du följa mig på Twitter här.

Fler skattetips

Tidigare har jag givit flera skattetips här på bloggen. Dessa kan du finna här: 

Avdrag för pensionsavsättning – bra för vissa, dåligt för andra.

Att använda optioner för att effektivisera skatten

RUT och ROT. Undvik fallgroparna.

Minska din totala skatt med hjälp av dina förlustaffärer

Att skänka vinster och förluster för att minska skatten

Nya fondskatten – värt att planera för att undvika?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link