Hoppa till huvudinnehållet

Deklarationsdags – undvik missarna i sparandet

Det är snart deklarationstider och det område där vi lättast gör fel är tyvärr när vi ska deklarera vårt sparande. Det är inte konstigt, metoden med att beräkna aktiernas inköpspris är krånglig. Så här gör du för att undvika missar – som faktiskt kan kosta mer för dig än för Skatteverket.

Relativt låg skatt, visst, men det finns flera anledningar till att investeringssparkontot, ISK, blivit så populärt. En av dem är att deklarationskrångel undviks. Ska du redovisa försäljning av fonder är det hela snabbt och enkelt gjort. Värre är det för den som ska deklarera en aktieförsäljning, gjord från vanlig depå.

Stickprovskontroller som Skatteverket gjorde för två år sedan visar att det blir fel i över hälften av de deklarationer där aktieförsäljning redovisas. Och ibland resulterar felen faktiskt att du betalar mer skatt än nödvändigt.

Nedan går jag igenom grundprinciperna för hur du deklarerar ditt sparande. Genomgången gäller för vanlig depå, när inget annat nämns. Och du, ingen stress. Deklarationen öppnar först den 17 mars och ska vara inskickad senast den 4 maj. Har du inga ändringar att göra i deklarationen kan du få eventuell återbäring redan i april. Då måste du skaffa en digital brevlåda senast den 27 februari och sedan deklarera elektroniskt utan tillägg eller ändringar senast den 31 mars.

1. Deklarera digitalt

Du ska deklarera på bilaga K4, och absolut enklast är att göra det digitalt med e-legitimation på Skatteverkets hemsida. Då får du automatiskt upp värdepapprets namn, antal sålda och din ersättning för försäljningen. Det du själv måste räkna ut är vad du betalade för aktierna, det så kallade omkostnadsbeloppet. Fyll i det nämnda hjälpformuläret på Skatteverkets hemsida.

Nordnet har ett deklarationsprogram som också hjälper dig att ställa upp alla transaktioner och räkna ut vinster och förluster i K4.

2. Välj fördelaktig metod

Omkostnadsbeloppet kan du räkna ut på två sätt. Det enklaste är schablonmetoden, där du sätter inköpspriset till 20 procent av försäljningspriset. Det är en metod som är bra om du glömt vad du köpte aktierna för. Men vet du vad du köpte aktierna för och har inte ägt dem särskilt länge? Då är sannolikt den lite mer komplicerade genomsnittsmetoder mer fördelaktig.

Då tittar du på det sammanlagda beloppet du köpt aktier för vid varje inköpstillfälle. Sedan dividerar du den summan med antalet aktier. Då får du ut ett genomsnittligt anskaffningsvärde.

Hos Nordnet kan du använda dig av din portföljrapport för att se vad du köpte aktierna för. Välj en specifik dag så ser du exakt vilka aktier du ägde den dagen och vilken kurs du köpte dem till. Du kan också använda redovisningen av dina transaktioner och notor som finns under Min Depå.

3. Kolla aktiehändelser

Att räkna ut omkostnadsbeloppet blir som sagt än krångligare om emissioner, splittar eller annat genomförts under tiden du ägt aktierna. Ta Skatteverket till hjälp och titta under flikenAktiehistorik.

Utdelning av aktier beskattas exempelvis som vanlig kontant utdelning. Utdelningens värde är lika med aktiens värde när du fick den av bolaget, och skatten är 30 procent. Och en inlösen ska ses som en försäljning, och det du fick i betalning är aktiens försäljningspris. Nordnet och andra banker lämnar kontrolluppgift vad du fått i ersättning. Också här måste du räkna ut anskaffningskostnaden för de inlösta aktierna. Skatteverket ger ut allmänna råd om hur du ska deklarera vissa aktiehändelser, som du hittar på myndighetens webbplats.

4. Teckningsrätter du inte behöver deklarera på K4

En försäljning av en teckningsrätt beskattas, men det pris du anses ha ”köpt” rätter för är noll. Därför blir hela försäljningssumman en vinst, och du behöver enligt Skatteverket inte deklarera detta på K4-blanketten. Du hittar en lista över vilka aktier du inte behöver redovisa på K4 här.

5. Kvitta vinst mot förlust

En fördel med att äga aktier via vanlig depå är förstås att du kan dra av vinst mot förlust rakt av. Det här gör Skatteverket åt dig automatiskt när det gäller fonder, eftersom Nordnet (och alla andra banker) lämnat kontrolluppgifter till myndigheten. En aktievinst däremot måste du själv kvitta av. Har du exempelvis en aktievinst på 20000 kronor och en aktieförlust på 10000 kronor så kan du dra av 10000 kronor från vinsten. Då blir skatten 3000 kronor, istället för 6000 kronor.

Du kan inte göra detta om du har dina värdepapper på ISK eller kapitalförsäkring.

6. Kvitta mot bostaden

Kanske har du en aktievinst men sålde bostaden med förlust under förra året? Eller har du en aktieförlust, vilket möjligen är mer troligt med tanke på den trista utvecklingen under 2018, och en gammal uppskjuten bostadsvinst som du varje år måste betala uppskovsränta på? Det har talats om förändringar vad gäller just uppskovsräntan, eller skatten som det egentligen är, men än vet vi inget konkret kring det. Du kan hur som helst kvitta aktieförlust mot bostadsvinst till 70 procent.

Lägsta belopp att skatta av från bostadsvinsten är 20000 kronor. Har du en aktieförlust på 10000 kronor så kan vi dra av den till 70 procent. Det ger en skatt på 2300 kronor, i stället för 4400 kronor.

Du kan inte göra detta om du har dina värdepapper på ISK eller i en kapitalförsäkring.

7. Kvitta schablonintäkt

Allt ovan gäller om du har aktier på vanligt fond- eller aktiekonto. Har du aktier eller fonder på ISK eller kapitalförsäkring kan du inte kvitta vinster och förluster mot varandra. Men du kan kvitta bort den schablonintäkt du ska ta upp för beskattning. Schablonintäkten är för inkomståret 2019 1,25 procent, vilket du alltså ska multiplicera med kapitalunderlaget. Kapitalunderlaget får du fram genom att lägga ihop tillgångarna på kontot vid ingången av varje kvartalet med summan av alla insättningar, och sedan dividera detta med fyra. Skatten är sedan 30 procent av schablonintäkten. Men har du haft ränteutgifter som överstiger summan av schablonintäkten kan du kvitta bort skatten, och det görs automatiskt.

Lycka till med din deklaration! Och glöm inte att utnyttja vanliga avdrag, som exempelvis för uthyrning av bostad eller resor. Deklarationen öppnar den 17 mars ska vara inskickad senast den 4 maj.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-02-17 11:03

7. Ränteutgifter kan man väl inte kvitta bort gentemot shablonintäkten i kapitalförsäkring?

Anonym
Anonym
2020-02-17 10:55

6. Blir det inte 2860 skatt på bostaden?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm