Nordnetbloggen

Hur dela på boendekostnaden?

Våga prata pengar

Plånboksfrågorna är viktiga att våga prata om i ett parförhållande. Alldeles för många relationer har spruckit när kärleken effektivt trängt bort det nödvändiga samtalet om pengar. I detta inlägg tänkte jag fördjupa lite i den kostnad som är störst för många par nämligen boendekostnaden.

Det är snarare regel än undantag att två personer i en parrelation har olika ekonomiska förutsättningar. Det kan handla om olika stora ekonomiska tillgångar, olika mycket i inkomst, skilda kostnader osv. Hur ska man då på ett rättvist sätt fördela kostnaden för boendet?

Olika modeller för kostnadsdelning

Till att börja går det nog att konstatera att det inte finns någon modell som kommer att innebära fullständig rättvisa men det kanske inte heller är eftersträvansvärt. Viktigast är att vi vågar tala om hur vi delar kostnaderna och att bli överrens om en modell. Det är också stor skillnad om vi delar på en boendekostnad tillsammans med vår livspartner eller delar boende tillfälligt tillsammans med en vän. Förutsättningen för exemplen nedan är att den ena personen äger boendet och en rättvis prislapp skall sättas för den som flyttar in.

50/50-metoden

Metoden att dela lika på alla kostnader förenade med bostaden känns solidarisk, vi kan kalla den 50/50-metoden. Men det finns skäl som gör att modellen blir djupt orättvis, till bostadsägarens fördel. Grundregeln som förklarar detta säger att: den som äger hela uppsidan skall också bära hela risken. Amorteringen är t.ex. ingen kostnad (även om det känns som det) utan i själva verket ett sparande. Därför ska inte någon som flyttar in stå för den andre hälftens sparande. Vidare kan man argumentera kring räntekostnaden och säga att en större del av räntekostnaden bör täckas av den som äger bostaden – annars skulle ju ägaren gynnas av att tom. öka belåningen i takt med en eventuell värdestegring.

Hyresrättsmodellen

Den bästa och mest rättvisa modellen (om ena parten äger boendet) är enligt mig hyresrättsmodellen. Den går ut på att vi skattar vad en motsvarande hyresrätt i samma område kostar. Denna kostnad delas på två och den inflyttade får betala detta pris tillsammans med hälften av de rörliga kostnaderna som finns kopplat till boendet. Baksidan med denna modell är att hyrorna på hyresrätter effektivt har hållits tillbaka tack vara ett system som gör att privata hyresvärdar inte har kunnat sätta hyrorna fritt. Detta kan innebära att summan blir väl låg i förhållande till det verkliga värdet.

Avgiftsmodellen

Ibland får jag höra följande argument: den som inte äger bostaden ska heller inte betala någon del av räntekostnaden eftersom det bara är ägaren som har rätt till värdestegringen. Däremot skall båda dela på avgiften till bostadsrättsföreningen och de andra löpande rörliga kostnaderna för boendet. Denna modell skulle kunna kallas avgiftsmodellen. Argumenten bakom denna modell låter sund. Men fundera då över vad som händer vid en lägenhet i en förening där medlemmarna aggressivt har betalat av lånen och därmed är skuldfria i kombination med att hyresintäkter från lokaler täcker alla rörliga kostnader. Ska den som flyttar in hos den som äger denna bostad bara betala hälften av föreningsavgiften – alltså 0 kronor?! Men största sannolikhet så har denna lägenhet varit långt mycket dyrare i inköp (jämfört med normallägenheten i området) till följd av avgiftsfriheten. Nej, det redovisade argumentet om att ägaren har hela uppsidan håller inte!

För gifta par

För de som är gifta, eller har för avsikt att dela livet med varandra, finns all anledning att bygga ett starkt lag. Det gör man genom att skapa gemenskap och stötta varandra. I det läget är det kanske bäst att antingen ha gemensam ekonomi eller avsätta en viss procentsats av den disponibla (tillgängliga) inkomsten till ett gemensamt konto för att täcka kostnaderna för boendet mm. Om ena hälften äger boendet bör naturligtvis aldrig amorteringar ingå i den gemensamma bostadskostnaden.

Hoppas att du fått lite inspiration för att våga ta det viktiga samtalet om pengar. Kärlek och vänskap är för fint för att försakas av ekonomiskt käbbel.

Boendehälsningar

Günther Mårder

Om du vill få mina snabba marknadskommentarer kan du följa mig på Twitter här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

10
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym

Jag och min sambo köpte lägenheten tillsammans. Min sambo gick in mer kontant och jag tog mer lån på min andel. Vi betalar av på våra respektive lån var för sig så jag har därför lite större ränteutgifter varje månad. Sedan har vi ett gemensamt servicekonto där vi betalar alla räkningar, samt ett varsitt kreditkort hos OKQ8 (kopplade till samma kreditkonto) som vi använder till i princip allt utom det som är strikt för personligt bruk. Till servicekontot betalar vi varje månad in pengar med ungefär samma fördelning som våra inkomster är fördelade. Det som blir kvar är våra egna,… Läs mer »

Anonym
Anonym
Hej Per! Er lösning verkar bra och det är positivt att ni har talat om det och hittat ert sätt. Att inte våga prata om pengar riskerar att skada kärleken. Lev väl!
Anonym
Anonym
Hej Per! Det låter som att du och din sambo har kommit längre än de flesta. Förmodligen är förklaringen att ni vågar tala öppet om pengar. Er modell verkar väl avvägd och eftersom ni båda är överens så kan det nog inte bli så mycket bättre. Fortsätt njuta av livet, tillsammans med din sambo!
Anonym
Anonym
Min modell påminner mycket om Pers. Jag och min sambo har varsitt lönekonto på banken + ett gemensamt servicekonto dit vi för över pengar till fasta månadskostnader som dras via autogiro. För även över matpengar till ett ICA-konto månadsvis (kopplat till varsitt mastercard). Resten på lönekontot är dina surt förvärvade slantar som du kan köpa aktier för :).
Anonym
Anonym

Hej, kanske lite sen kommentar på detta men.. hur ska man tänka när det kommer till kostnader för bilen. Min sambo har ökat sin belåning på sin lägenhet för att vi ska kunna köpa en bil. Idag har vi två bostadsrätter men hyr ut det ena. Vi kommer förmodligen sälja hennes lägenhet under våren och förhoppningsvis göra en rejäl vinst trots bilköp. På ”billånet” har hon fått en amortering på 10år på (vilket blir ganska mycket per mån) och en ytterligare räntekostnad så klart. Bilens värde kommer ju sjunka hela tiden och amorteringen kan ju i detta fall inte helt… Läs mer »

Anonym
Anonym
Hej Jag och min bror har köpt en bostadsrätt tillsammans, men det är endast jag som nyttjar den. Just nu betalar jag allt, vilket svider en del. Vad anses vara en lämplig uppdelning? Kan inte detta så bra, men antar att jag betalar räntan på hans lån också? Han betalar iaf ingenting för lägenheten, utan har den som en investering. Tack på förhand
Anonym
Anonym

Hej! Jag köpte en lägenhet för att jag och min sambo skulle kunna bo utan att bekymra oss om att vi inte skulle få bo kvar om en av oss slutar eller börjar studera. Eftersom han jobbar och jag är student så har vi delat upp kostnaderna det det viset att han betalar hyran dvs 3´000 kr och jag mitt lån och amortering 3´500 kr. Sen för att göra upp det till honom har jag betalat TV och vatten/El ytterligare 800 kr. Nu vill han att jag betalar 1´000 kr på hyran också och att jag delar hans TV licens.… Läs mer »

Anonym
Anonym
Men varför tycker han att du ska betala på hyran. Ni bör väl dela upp det så att ni betalar hälften var? Hur mycket ammorterar du på lånet? Hyra, ränta, el, vatten borde ni väl dela hälften var på helt enkelt. (Men ammortering får du betala eftersom det är som sparande till dig själv.)
Anonym
Anonym
Hej! Jag och min sambo har i dagens situation gemensam ekonomi men jag vill ha delad. Vi vill dela procentuellt på de vi har gemensamt Hans inkomst är 17000kr efter skatt och min är 9000kr Våra gemensamma utgifter blir 16978kr Hur mycket ska då han betala och jag?
Anonym
Anonym
vi köpte en bostadrätt till vår dotter och la in 200000kr 2010 vim tyckte att det varlämpligt att plocka ut vår hanpenning nu vi lånade upp oss på 300000kr så 100000kr gick till att renovera hennes kök hon har bessittningsrätten och vill ha 150000kr av oss hon tycker att 50/50 modellen är ok. hon vill att vi delar på hyran som är 6700 kr inkl räntor för några år sedan löste vi in hennes frisörlokal för 111000kr då gnällde hon inte vad göra

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link