Nordnetbloggen
Finwire
Nyhetsbyrå

Dessa amerikanska aktier är mest blankade

Det skrivs ganska mycket om blankningar i svenska aktier. Men hur ser det ut på andra sidan av Atlanten? Finwire har tittat på de ur ett svenskt perspektiv kanske mest populära eller intressanta bolagen. 
De mest blankade bolagen i vårt urval är actionkameratillverkaren GoPro och elbiltillverkaren Tesla samt Fingerprints rival Synaptics.

Tesla är en klar vinnare på börsen och upp 41,8 procent hittills i år. Börsvärdet är 50,9 miljarder dollar. Analytikerna är trots de många blankarna överlag ganska positiva dock och en tredjedel har köp på aktien, enligt Bloomberg. Snitt riktkursen ger en potential om 11,3 procent. Sju stycken eller drygt 26 procent av analytikerna har sälj på elbilskometen.

GoPro är också tungt blankad. Aktien är inte heller någon vinnare utan är ned 4,13 procent hittills i år. Aktien föll också rejält efter sin kvartalsrapport då utsikterna inför det viktiga fjärde kvartalet inte imponerade på Wall Street. Analytikerna har i snitt behåll för aktien. Lika många rekommenderar köp som sälj.

Mest blankat är dock teknikleverantören Synaptics. I likhet med Fingerprint Cards har bolaget inte rosat sina aktieägare med börsutvecklingen. Aktien är ned 22,9 procent hittills i år. Varannan av analytikerna har dock köp på Synaptics och den genomsnittliga riktkursen hos Bloomberg ger en potential på 14,1 procent.

Även betaltjänstbolaget Square och streamingjätten Netflix är blankade 8,7 respektive 6,2 procent. Bland aktörer inom sociala medier toppar Twitter med 5,5 procent. Facebook har endast 0,7 procent blankat.

Amazon pekas ibland ut som kraftigt övervärderat av exempelvis svenska fondförvaltare. P/e-talet är gigantiska 286 och kursen har stigit med 50 procent hittills i år. Blankningarna är dock i förhållande till Tesla blygsamma 1,2 procent.

De riktigt stora teknikbolagen tycks inte hedgefonderna blanka. Microsoft, Facebok, Apple och Alphabet har samtliga under 1 procent blankat. Inte heller Warren Buffets konglomerat Berkshire Hathaway är någon blankarfavorit.

FöretagBlankning
Synaptics26,8
GoPro23,1
Tesla16,7
Square8,7
Netflix6,2
Twitter5,5
Procter & Gamble4,4
Ford2,9
General Motors2,6
Nike2
Paccar1,9
EA Games1,7
Starbucks1,6
American Express1,6
Paypal1,6
Wal-Mart1,5
Qualcomm1,5
Goldman Sachs1,3
Amazon1,2
GE1,2
UPS1,1
Monster Beverages0,9
McDonalds0,8
Microsoft0,7
Apple0,7
Coca-Cola0,7
Alphabet (Google)0,7
Facebook0,7
Berkshire Hathaway0
Källa: Thomson Reuters

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

Var den första att kommentera

avatar
wpDiscuz

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link