Nordnetbloggen

Det är mycket som gått sönder i Sverige!

Då tänker jag inte enbart på den illa underhållna järnvägsrälsen. När jag som ung var politiskt engagerad och till och med ingick i regeringen 1994 som politiskt sakkunnig, upplevde jag att det fanns ganska många färgstarka och drivna politiska ledare. Kanske är det med åldern som jag fått andra ”glasögon” och synsätt på våra politiska ledare. Bilden jag har idag är tyvärr mer gråtonad.

693406704_ef4efc87fb_b

Som aktieinvesterare måste man försöka att vara politiskt observant, även om svensk politik stundtals kan te sig både trist, tråkig och ologisk. Den politiska agendan får ofta stora konsekvenser för företagandet. Bara de senaste veckorna har både Opus och Skistar fått kallduschar. I Opus fall var det regeringen som beställt en utredning om vad det skulle innebära att ändra besiktningsfrekvensen, vilket går stick i stäv med nollvisionen. I går var det uppgiften att SJ planerar att, med undantag för några veckor per vinter, sluta med nattåg till Åre. Även om Skistars gäster kan ta sig till Åre på andra sätt lär det varken gynna Skistar eller miljön om tågtrafiken begränsas. Jag vet att SJ är ett självständigt bolagsverk där politiker inte kan lägga sig i detaljfrågor men styrande politiker kan och ska ge sina statliga bolag tydliga riktlinjer.

Var finns tydlighet och visioner?

Idag öppnar riksdagen och landets 349 riksdagsledamöter samlas. I riksdagen kommer sannolikt hösten bli lite av en gäspning då oppositionen inte lär våga sig på någon misstroendevotering så länge SD växer så det knakar. Möjligen kan pulsen höjas något i samband med några av de kommande partistämmorna, där förändrade partiprogram kommer att diskuteras.

Vad svenska folket törstar efter är ett tydligt och engagerat ledarskap med tydliga visioner. Tyvärr lyser detta, i dagens politiska Sverige, alltför ofta med sin frånvaro. Det är inte bara ett svaghetstecken för svensk politik utan också ett farligt läge för landet. Det lämnar nämligen dörren öppen för nya politiska demagogiska aktörer som lätt kan charma en politiskt frustrerad och uttråkad befolkning. Det är inte säkert att en sådan aktör bär med sig en politik som är hälsosam.

I förra veckan hände något positivt i den Thorénska familjen. Min ena tonårsdotter berättade ”by the way” vid middagsbordet att hon gått med i ett politiskt ungdomsförbund. Jag tappade nästan hakan då jag inte upplevt henne som speciellt intresserad och beskedet kom för mig helt oväntat. Även om jag aldrig lagt min röst på det parti hon valt, ställde jag mig upp och gjorde ”high five” med henne.

4332841645_52b2638d31_b

Snälla ni som sitter hemma vid era köksbord och gnäller, gör något istället! Engagera er! Det politiska Sverige behöver påfyllning av nya vitala influenser. Det är en förutsättning för en fortsatt frisk demokrati. Som aktieinvesterare är det också lättare att göra den politiska analysen om man själv har en politisk insikt.

Johan Thorén – som du kan följa på Twitter här.

………………………………………………………………………………………………….

Johan Thorén äger inga noterade aktier utan har enbart privata investeringar i Strands två fonder. Han är delägare i och anställd av Strand Kapitalförvaltning AB som i sin tur tar betalt av sina kunder utifrån vilken avkastning som levereras. Därför blir Johan indirekt påverkad av hur enskilda aktier hos kunderna utvecklas och ska således betraktas som partisk.

 

Eventuella investeringsbeslut som läsaren gör utifrån information på bloggen har Johan Thorén inget ansvar för. Johan Thorén utesluter härmed all garanti om kvalitet eller riktigheten av informationen i detta meddelande och avsäger sig ansvar av något slag för den information som finns i det, eller för dess överföring, mottagning, lagring eller användning på något sätt.

Att investera i aktier är förknippat med risk.

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

2
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Johan faktiskt är jag ganska positiv till ungdomars glöd och vilja att förändra. Jag ägnade en dag på UF SM och snackade med dom flesta utställarna. Flera grupper pratade etik , miljö och moral.
Anonym
Anonym
Är väl inte särskilt många ungdomar som ”sitter hemma vid sina köksbord och gnäller”? ^^ (När jag var ung gnällde vi iaf inte vid några köksbord. Möjligtvis i en park, men inte vid några köksbord. )

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link