Nordnetbloggen

Ekonomisk frihet i sikte!

Återblick

Nu är det snart fyra år sen jag tog beslutet att inte lönearbeta tills jag fyllde 65. Jag har alltid arbetat mycket, men flera år med hög arbetsbelastning i kombination med många tjänsteresor och tuffa förhållande var en dålig kombination och det hela slutade med att jag gick in i väggen och blev sjukskriven i ca sex månader. Under sjukskrivningen hann jag reflektera en hel del över hur jag ville leva mitt liv. Ur det så kom jag fram till att jag ville kunna bestämma hur mina dagar skulle se ut och kunna ha valfriheten att arbeta eller ej. I den bilden fanns det inte utrymme för en traditionell anställning, så jag satte ett stretchmål; att kunna välja att sluta att lönearbeta när jag fyllde 55. Det innebar inte att jag skulle sluta arbeta när jag var 55, utan bara att jag skulle ha den ekonomiska möjligheten.

Det är lätt att säga att man ska kunna välja, men förutsättningarna för att kunna välja måste också vara på plats och det var de inte då. Visst, jag hade koll på pension, PPM och löneväxling. Det fanns även en allmän medvetenhet om vikten av att spara och investera men trots denna medvetenhet så var jag inte helt konsekvent, utan lönen spenderades ofta på ovidkommande saker. Saker som tillfälligtvis gav glädje eller nytta. Högre lön = mer pengar att spendera. Känner du igen dig?

Det var först när jag satte målet ”ekonomiskt fri vid 55” som på allvar tog tag i min ekonomi. Den största aha-upplevelsen blev att följa varenda krona som kom in för att se vart den tog vägen – vilka inkomster hade jag och vad spenderade jag dem på. I början gick det snabbt att optimera flödet och sparkvoten öka och mina besparingar växte fint. I takt med att åren gått så har balansen blivit bättre och sparandet har blivit mindre maniskt (det var lite väääl intensivt i början). I dag unnar jag mig utbildningar, nöjen, kläder och annat som ger mig glädje samtidigt som jag är väldigt medveten och mån om mitt sparande.

Ekonomiskt fri

”Ekonomiskt fri” respektive ”ekonomiskt oberoende” är begrepp som säljer lösnummer av kvällstidningarna och lockar folk, men vad betyder det egentligen?  Googlar man så får man många svar, men en vanlig tolkning av ekonomiskt fri är att du inte jobbar, men har intäkter/inkomster som täcker dina totala kostnader. Ofta talas det om passiva intäkter och det är självklart lockande att ha löpande intäkter tack vare att man tidigare har gjort något som kan generera pengar lång tid framöver, tex skriva en bok och få royalties eller investera i aktier och få utdelning. Jag började med aktier för att det skulle vara en passiv intäkt, men i takt med att intresset har växt så har portföljen blivit i högsta grad en aktiv intäkt. Jag har med tiden insett att jag för stunden mår bättre av att fokusera på ”glada intäkter”, dvs intäkter som jag tycker är kul att dra in, än passiva intäkter. Ett skäl är att det initialt ger ett större kassaflöde in till mig som jag sen kan välja att placera aktivt eller passivt.

Mot målet

Tillbaka till målet. Det intressanta med att ha mål, är att man omedvetet tar beslut som gynnar målet. Idag är jag inte längre anställd, utan arbetar i mitt eget företag, 4Success, där jag konsultar som projektledare (vilket är det jag har gjort som anställd de senaste 20 åren) samt har möjlighet att utveckla den verksamhet jag brinner för: att sprida information och kunskap kring pension, fonder och aktier. Det är verkligen himla tillfredställande att hålla utbildningar och känna att det jag gör hjälper andra att ta tag i sin ekonomi och skapa bra förutsättningar för en ekonomiskt positiv framtid.

Ett av mina ledord har varit ”valfrihet” – att kunna välja om/när/hur jag vill arbeta. Idag är jag där – jag är inte anställd, jag kan själv välja kunder, hur mkt jag vill arbeta och vilken timpeng jag ska debitera. Genom att minimera mina fasta kostnader och vara klok i hur jag väljer att förvalta mina pengar så finns det stora möjligheter att jag ska kunna klara mig på mina investeringar, min tjänstepension och pengar i egna bolaget när jag fyller 55. Allt sluta ”arbeta” helt vid 55 tror jag inte att jag kommer att göra, däremot så ska jag fokusera på att ta intressanta uppdrag och arbeta med det jag tycker är givande och kul och helst inte på heltid. Detta trodde jag inte för fyra år sen, men ibland så öppnar sig dörrar när man minst anar det.

I ett kommande inlägg kommer jag att visa hur jag tänker klara det ekonomiska rent praktiskt och hur man kan räkna ut hur stort kapital man behöver ha.

/Monica

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

6
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Håkan
Gäst
Håkan
Det är inte svårt att räkna ut hur mycket man behöver. Vi säger att vi har en aktie för 1 000 000. Den ger 4 % direktavkastningen. Då får du 40 000. Minus ca 8000 för att du har det i isk. Så 32000 på 1 miljon. Hur mycket tycker du att det är rimigt att man gör av på ett år. Med bonende. Mat. Nöjen med mera. Har gärna en buffet på hur mycket du tror att du kan leva på. Det är inte säkert att bolaget delar ut lika mycket i vinst nästa år
Emma
Gäst
Emma
Bra text för alla att läsa.
Elin Karlsson
Gäst
Elin Karlsson
Det här är precis min dröm – att gå i pension vid 55. Jag följer din blogg från och med nu! Är 43 år och vill lämna ekorrhjulet om 12 år, kommer följa din väg dit.

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link