Nordnetbloggen

En kostnadsmedveten vecka

 

Har du lyssnat på intervjun med mig i Sparpodden? Där beskriver jag hur jag gärna unnar mig en lunch ute någon gång ibland, eller en hämtkaffe. Dock väldigt sällan oplanerat och betydligt mindre frekvent än tidigare. Genom att genomgående spendera mindre pengar blir dock effekten otroligt stor över ett år och till och med under en månad. För en ensamstående person kan även nedanstående beskrivning verka slösaktig, men jag hoppas att det trots allt går att hitta något att inspireras av. Totalt kostade veckan 1400:-( 249:- för en växt, 300 kronor i bensinpengar, 180:- på fika och resten på mat och dryck.) I vår familj gör vi förstås andra saker som kostar betydligt mer, i år åkte vi till exempelvis till Legoland, men jag har upptäckt att det sällan handlar om hur mycket pengar du lägger ner för att ge barnen en rolig sommar utan hur påhittig du är.

Måndag

Vi åker ut till några vänner som har ett landställe söder om Stockholm. Jag köper en flaska av mitt favoritvin som gå-bort present och vi har dessutom erbjudit oss att fixa efterrätt. De har vänligt men bestämt avböjt och bjuder på en fantastisk middag. På senare år har vi tonat ner middagshetsen och vi lagar gärna maten socialt. Istället för att bjuda varandra på trerätters med hängmörad hjortfilé från någon köttbod så har vi enklare tilltugg innan maten, därefter grillar vi ofta och avslutar i samma enkla stil: med glass och bär. Trots dåligt väder får vi en härlig kväll under tak medan barnen hoppar studsmatta. Dagen efter går vi till ett bad mellan skurarna där termometern visar iskalla 19 grader.

Tisdag

Kommer hem på eftermiddagen och slänger in tvätt i maskinen. Vår dotter är ute och leker med kompisar och på kvällen åker vi och köper mat efter några dagar borta. Jag älskar god mat och lägger gärna lite mer pengar på den maten vi lagar, men försöker planera maträtter som ger matlåda, som inte har massor av ingredienser och där råvarorna är relativt billiga. Den här kvällen blir det min mans fantastiska lasagne. Det blir fyra stora matlådor över.

Onsdag

Vi bestämmer oss för att geocacha eftersom min väderapp visar på en regnfri onsdag. När jag har ägg eller mjölk som håller på att gå ut brukar jag slänga ihop en sats pannkakssmet som jag steker upp. Sedan styckfryser jag dem så att de är enkla att ta med på utflykter. Nu plockar jag fram några och stoppar ner sylt samt några skivor melon i en väska medan min dotter (som är sju) fixar saft. Den här gången åker vi till en sjö och skatten hittar vi lätt. Det är tur, för sedan börjar det regna. På kvällen grillar vi kyckling och jag gör en tzatziki och en sallad till.

Torsdag

Dyraste dagen på hela veckan. Vi har planerat att en dag åka till en handelsträdgård som dessutom har ett fik. Fikar jag ute vill jag gärna ha en upplevelse samtidigt och här blir jag aldrig besviken. Det är som att komma in i en fantastisk Alice-i-underlandet-värld och jag njuter av blomprakten som omger oss. Min dotter väljer en paj för 46:- och min man en bulle för 32:-. Tillsammans med kaffe till oss vuxna och en dricka blir kostnaden nästan 200:-. Efteråt tar vi en liten promenad i trädgården och jag hittar en japansk lönn som jag velat ha i flera år. Den kostar 349:- men jag misstänker att jag kan hitta den billigare på en av de större trädgårdskedjorna så jag låter bli. På vägen hem stannar vi vid Blomsterlandet och hittar samma lönn för 249:-. Jag vet att jag kommer vara nöjd med köpet. På kvällen känner jag mig rastlös och vill göra något, men vår dotter har så roligt med sina kompisar att vi stannar hemma. Jag läser en bok om ledarskap som jag har köpt på eBay. Vi känner oss trötta på grillat och svänger ihop en pasta all’arrabbiata. Vi äter sällan halvfabrikat även om det blir en del korv till lunch på sommaren.

Fredag

Jag åker in till city och kör en nätverkslunch. Det är alltid spännande att träffa nya människor och jag försöker att göra det så ofta jag bara kan. Jag tror att många människor underskattar vikten av nätverk, oavsett om man arbetar i en organisation eller driver eget. Det blir en trevlig lunch och vi pratar ledarskap, investeringar, företagande och drömmar. Kort sagt mina favoritämnen! Jag är inte hemma förrän efter tre och under tiden har min man gjort imponerande framsteg med muren som vi bygger på baksidan av huset. Det blir en lugn kväll och jag hinner läsa ut en bok om framgång som jag tragglat med i flera veckor. På kvällen tar vi ett glas vin och tittar på en film. Jag vill titta mindre på tv, även om vi tittar mindre än många andra så stjäl den otroligt mycket tid.

Lördag

Vår dotter klagar på att vi har lovat henne att tälta under sommaren. Ska jag vara ärlig hoppades vi lite grann att hon skulle glömma bort det där, men det har hon alltså inte. Vi köpte tältet förra året i slutet av säsongen till ett riktigt bra pris. Vi vuxna är inte ett dugg sugna på att ge oss ut i skogen över natten och jag kommer på att vi kan tälta på baksidan. Sagt och gjort, vi letar fram ficklampor och sovsäckar och när mörkret lagt sig smyger vi ut. Utanför tältet knirkar syrsorna. Vår dotter fnittrar förtjust när hon kryper ner i sovsäcken och ljuset från ficklampan fladdrar över väggarna. Vi ligger tätt, tätt i mörkret och hon berättar något som en kompis sagt. Längre ner på gatan har några grannar gäster över och det skramlas med porslin. Inte riktigt som skogen, men bra nog hinner jag tänka innan jag somnar med något hårt i ryggen. Förmodligen en plastspade av något slag.

Söndag

På dagen är vi bara hemma och alla mina försök till att hitta på något röstas ner av övriga familjemedlemmar. Kanske är det bristen på sömn som ställer till det… Vi passar på att göra det sista med muren och jag fixar i trädgården. På eftermiddagen åker jag till Lidl och köper pinnglass och lite basvaror. Jag punkthandlar ofta på Lidl men är inte helt nöjd med kvalitén och sortimentet på vissa varor. På sommaren veckohandlar vi inte som vi gör under resten av året och det märks: våra matkostnader ökar markant under den här tiden, inte bara på grund av att vi grillar mer.

Senare bjuder vi några vänner på middag. Vi träffas inte så ofta men när vi väl ses känns det som att det var förra veckan. Jag tycker om den typen av relationer, då behöver man inte få dåligt samvete när man jobbar mycket och inte orkar eller hinner ses. Vi grillar hamburgare och barnen leker. Min dotter tyckte att tält-natten var den bästa på hela veckan, trots att den kostade minst.

Har du några tips på billiga sommaraktiviteter? Lista dem nedan i kommentarsfältet!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link