Nordnetbloggen

Enklare, roligare och mer lönsamt!

Många jag möter i min vardag vill komma igång med ett sparande men säger i nästa andetag att de inte vet hur de ska gå tillväga. Här vill jag ge fem snabba tips som kan göra ditt sparande roligare, enklare och mer lönsamt!

  1. Gör sparandet roligt! Det blir det om du sätter ett mål för vad du vill uppnå och vågar drömma samtidigt som du gör små ekonomiska uppoffringar i vardagen för att nå ditt verkliga mål. Målsättningen med ditt sparande avgör också hur mycket du kan avvara i sparande varje månad och vilket risk du måste ta för att få den avkastningen som behövs för måluppfyllelsen.
  2. Gör sparandet enkelt. Krångligt blir ofta tråkigt, därför ska du se till att göra ditt sparande så enkelt som möjligt. Använd dig av ett Investeringssparkonto så slipper du allt arbete som deklarationen kan innebära. Låt också ditt intresse för sparandet styra över vad du väljer att investera i. För den med stort intresse och en del kunskaper är en aktieportfölj bra men för de flesta är det enklare och mer bekvämt att antingen köpa fonder eller ännu bättre köpa aktier i investmentbolag (som fungerar nästan som fonder). Investera också i sådant som du själv tror på och samtidigt kan stå för.
  3. Spara regelbundet. Att göra regelbundna avsättningar och placera dessa i fonder eller aktier gör att du jämnar ut marknadens kortsiktiga svängningar. Sparar man på detta sätt kan man tillåta sig att ta högre risker, vilket ofta innebär en högre andel aktier. Detta kommer på sikt att ge dig en högre avkastning på besparingarna.    
  4. Sprid riskerna. Många gör investeringsmisstaget att lägga alla ägg i samma korg. Sprid i stället dina risker genom att investera i fonder och aktier som är beroende av olika regioner och olika omvärldsförhållanden. En väl riskspridd portfölj kommer att vara mindre känslig för snabba kursrörelser på världens aktiemarknader.
  5. Se långsiktigt på ditt sparande. Med en sparhorisont om 10 år så kan du ta högre risker. Ställ in din mentala inställning på att pengarna skall få växa i fred eftersom det då är lättare att undvika våra impulsiva känslor då vi säljer i panik för att sedan köpa tillbaka på högre nivåer. Köp och behåll är en bra strategi men som alltid ska kombineras med sunt förnuft. Om börsen har stigit fyra år i rad så säger nog de flestas förnuft att det med stor sannolikhet inte kommer att fortsätta. Ibland är tillräckligt, tillräckligt nog.

Lycka till i ditt sparande!

Signerat Günther Mårder

Gillar du poddar & vill lära dig mer om sparande?

Varje vecka släpper Jan Dinkelspiel och Günther Mårder nya avsnitt av #sparpodden, där de tillkännager den nakna sanning om livets sparande. Det är lyssnarna som bestämmer innehållet och den galna duon berättar om allt från banala köp till onsannolika lyckoträffar.

I nedanstående avsnitt får du lär dig mer om högränteplaceringar, lyckade bilköp, frimärksaktier, alkoholkonsumtion och värdepappersflyttar. Jan Dinkelspiel och Günther Mårder guidar dig genom 12 lyssnarfrågor om sparande, investeringar och konsumtion. Nytta, nöje och en hel del humor. Alla avsnitt av #sparpodden finner du här.

Agenda:

00:00 – 01:59 Intro och livets magiska stunder
01:59 – 07:36 Gratis är gott, men är inte EFT ibland bättre än gratisfonder?
07:36 – 10:53 Att välja kontoform för fondsparandet och skattekonsekvenser.
10:53 – 13:13 Värdepappersslattar lite här och där. Hur samla?
13:13 – 15:04 Värt att jaga sista ränteprocenten?
15:04 – 28:55 Dubbelägande via investmentbolag. Hur ska man tänka?
28:55 – 34:59 Bilbluffar – så här undviker du dem och blir en vinnare.
34:59 – 41:36 Frimärksaktier, en fördelaktig affär?
41:36 – 50:41 Investera hållbart, hur gör man – och går det?
50:41 – 53:55 Högt värderad börs, ska man lämna index för aktiv förvaltning?
53:55 – 55:44 Bubbelmaskinens baksida. Vi ber om ursäkt.
55:44 – 01:01:22 Hjälpsam pojkvän vill rädda sin älskling.
01:01:22 – 1:07:04 Alkohol och farväl.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link