Nordnetbloggen

Så här exponerar sig våra aktiva investerare

Börsåret har bjudit på uppgång inte bara i aktieindex utan också i både olja och guld. Frågan är hur investerare exponerar sig inför det kommande året. Jag kollar in hur Nordnets aktiva investerare i börshandlade produkter positionerar sig framåt.

Investera i börshandlade produkter

Graferna nedan visar hur alla investerare på Nordnets plattform har exponerat sig mot OMXS30, DAX, SP500, Olja och Guld. Det jag mätt på är andelen som har en Lång postion vs Kort position. Det är alla former av börshandlade produkter så som Mini-Future, Warranter och Bull&Bear certifikat.
Alltså om 3 investerare har Lång positioner(2st Mini-long och 1st bull certifikat) och 1 investerare har Kort position (1st bear certifikat) så är andelen Bull 75% och Bear 25%.

På högra axeln ser du andelen av alla investerare som har Uppgång eller Nedgång. På vänstra axeln ser du den underliggande tillgångens utveckling.

Svenska börsen

Just nu är nettoexponeringen negativ mot den svenska börsen. Av andelen investerare är det 60% som har en negativ position mot OMXS30 och ca 40% som tror på uppgång.

Intressant nog har exponeringen mot nedgång haft majoritet över hela året. Det har varit en dålig affär då OMXS30 är upp mer än 20% sedan årsskiftet. Dock kan man se tendenser till att öka den negativa exponeringen under de uppgångsfaser vi sett över året. Nu senast under höstens All-time-high yra har fler ökat på i den negativa positioneringen.

Tyska börsen

På den tyska marknaden har det handlats flitigt under året. Det går att urskilja de tidpunkter som DAX indexet stigit så ser man att andelen som tror på nedgång ökat. Både i Maj och i Juli såg man en uppgång och ökad negativ exponering. I detta fall fick investerarna rätt då DAX indexet kyldes av en aning efteråt.

Nu senast när DAX likt många andra tillgångsslag har stigit så har också andelen med negativ positionerna ökat markant. 62% av investerarna tror på nedgång i DAX i relation till 38% som tror på uppgång.

Amerikanska börsen

Den negativa inställningen mot S&P500 indexet har varit konstant under året. Indexet har under året stigit med 25%, men den negativa andelen har hålt sig stabil. 70% tror på nedgång just nu och 30% tror på uppgång.

Oljepriset

Oljepriset har haft en ganska dramatisk kursutveckling under året. Dels kraftig uppgång under våren följt av en total avkylning i somras. I september så meddelade världens största oljeproducent Aramco att man varit under drönarattack vilket fick oljepriset att skutta till snabbt uppåt.

Investerarna har en överlag positiv exponering och man kan se tendenser till ökning under de branta fall som varit. Först under juni månads branta fall så steg andelen med långa produkter något. Fram för allt kursfallet i slutet av september gjorde att andelen med lång produkter steg upp mot 90% ett tag. Nu ligger ca 72% med lång exponering och 28% med kort exponering.

Guldpriset

Året 2019 har varit ett riktigt revansch år för guldet. I dollar mätt så har guldet stigit närmare 14 %, för oss svenska investerare med en försvagad krona så har uppgången varit ännu bättre.

Övertygelsen till guldpriset har också varit konstant under året. Sen september har guldpriset fallit tillbaka något och man kan uttyda en lätt ökning i andelen med positiva positioner. Just nu är det ca 90% som tror på uppgång och 10% som tror på nedgång.

Det är som sagt börshandlade produkter som jag har visat i bilderna ovan. Är du nyfiken så kan du läsa mer om hur dessa fungerar inom Nordnet Markets här.

Hur är du positionerad framöver? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

2
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Advisor
Gäst
Advisor
Tror ni överskattar den negativa exponeringen. Många har positiv exponering i andra instrument och använder dessa instrument som hedge. Det är inte lika lätt att göra det omvända så därav blir andelen bear certifikat i förhållande till bull överskattat om ni ska använda det för att mäta tilltro till börsen som helhet. Endast skillnad över tid blir intressant

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link