Hoppa till huvudinnehållet

Fem tumregler för portföljbelåning

Med portföljbelåning på kontot kan du öka din köpkraft. Samtidigt är belåning av värdepapper förknippad med hög risk. Vi rekommenderar därför att du bekantar dig med hur det fungerar.

1. Ta en titt på lånöversikten

Lånöversikten på nordnet.se är ett viktigt verktyg för att hålla koll på ditt lån. Här kan du se hur mycket lån du utnyttjar, vilket belåningsvärde enskilda aktier har och vilken ränta du betalar. Observera att ditt eget kapital är oförändrat, men din köpkraft har ökat.

Gå till din kreditsida

2. Börja försiktigt

Om du har liten eller ingen erfarenhet av portföljbelåning kan det vara klokt att börja försiktigt. När du är bekant med tjänsten och vet hur den fungerar kan du öka belåning.

Så här kan du använda portföljbelåning

3. Ha en diversifierad portfölj

Sprid risken i din portfölj genom att diversifiera. Graden av diversifiering mäts genom att titta på storleken på det största innehavet i din portfölj. Om innehavet överstiger 70 procent av det totala värdet minskar belåningsgraden på dina investeringar. Om innehavet däremot utgör mindre än 50 procent av det totala värdet får du högre belåningsgrad.

En väldiversifierad portfölj kan med andra ord ge dig större belåningsgrad – och en lägre ränta.

Läs mer om belåningsgrad här

4. Ha en buffert vid stora värdeförändringar

Historiskt sett upplever vi en värdeförändring på 10-15 procent en eller två gånger om året. Värdeförändringen på enskilda aktier kan vara ännu större. Om du är överbelånad kan du i värsta fall tvingas sälja dina aktier. Med en diversifierad portfölj minskar dock risken att det ska ske, eftersom att du då har en marknadsrisk snarare än en ren företagsrisk.

5. Håll koll på dina investeringar

Värdet på dina investeringar kommer troligen att gå upp och ner på kort sikt, vilket kan påverka belåningsgraden. Om värdeförändringarna gör att det största innehavet i portföljen går från 75 procent till 81 procent av din portfölj, kommer belåningsgraden att sänkas och du riskerar att vara överbelånad. Det motsatta kan också hända om andra värdepapper ökar i värde och den största positionen i portföljen minskas.

Gå till din kreditsida

Det här är en kort genomgång av hur portföljbelåning fungerar och vad du behöver vara extra observant på. Här hittar du fler frågor och svar.

Risker – läs innan du ansöker:

Belåning med värdepapper som säkerhet är förknippat med en betydande risk. Om kursen på de aktier och fonder som du har köpt med lånade medel går ned är du fortfarande skyldig att betala tillbaka hela lånebeloppet plus ränta. Om din utnyttjade kredit överstiger det sammanlagda belåningsvärdet av tillgångarna i din depå blir du överbelånad. Detta är inte tillåtet.

Om du ändå blir överbelånad måste du omedelbart täcka underskottet. I annat fall riskerar du bland annat tvångsförsäljning av dina värdepapper. Det kan medföra en förlust, som kan överskrida storleken av det ursprungliga lånebeloppet.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm