Nordnetbloggen
Elin Helander
Hjärnkoll på pengar

Finta prokrastineringen

Förra onsdagen skrev jag om prokrastinering, eller uppskjutande beteende som det även kallas. Att prokrastinera handlar om att ha svårigheter med att påbörja eller slutföra saker. Och är något vi alla drabbas av ibland.

Detta kan göra det svårt för oss att nå de mål vi satt upp eller leva det liv vi vill leva.

I mitt förra inlägg skrev jag om varför detta beteende uppstår i syfte om att medvetande göra fenomenet. I dag kommer jag ge tips på åtgärder för att bli bättre på att komma till skott!

3 enkla knep för att finta prokrastineringen

Vi prokrastinerar när en uppgift känns för överväldigande. Eller om den känns svår eller tråkig. Vi har också svårigheter med att komma igång om det gäller en uppgift vi inte vet om vi klarar av eller ej.

Tiden till belöning spelar även roll. En uppgift där vi utför något, och det dröjer länge innan vi blir belönade, är svårare att börja med än en uppgift där vi för belöning direkt efteråt.

Ett exempel på det sistnämnda kan vara att sätta igång med att laga mat (fast man tycker det är jättetråkigt). Så fort du slänger i dig maten får du belöningen. Kroppen får sin energi och hjärnan jublar.

Att spara däremot handlar om belöning långt in i framtiden.

 Här kommer 3 knep som hjälper dig:

1. Se inte saker i svart eller vitt, allt eller inget. Vill du spara till något med det känns överväldigande att komma upp summan och därför lönlöst att ens börja?

Börja med att ha ett litet men regelbundet sparande. När du väl kommit igång är det lättare att sen börja spara mer. När du har fått belöning av att se hur summan växer på sparkontot är det lättare att avstå från onödig konsumtion.

Det är lätt att göra misstaget att gå ut för hårt i början, eller ha för höga krav på sig själv och då blir det inte av alls eller bara pannkaka av det hela efter några veckor.

2. Tiden mellan utförandet och belöning spelar roll, ju längre tid desto svårare. (Det är därför det är så tråkigt med pensionssparande). Därför måste du se till att belöna dig själv med jämna mellanrum.

3. Lägg 15 min på uppgiften. Lova dig själv att i alla fall lägga 15 min på uppgiften du står inför. Sen kan du gå och göra något som är roligare. Då har du kommit igång. Och chansen finns att det inte var så farligt och det blir mer än en kvart till slut. Detta sätt att tänka gör det lättare att just komma igång med något.

Är du nyfiken på hur det här kan se ut i praktiken?

Ulf har i sin blogg ”Pengar är energi” skrivit om hur han hanterar sina prokrastineringsproblem.

Nu ska jag gå och vika min tvätt i 15 min…

 

Hälsningar

Elin Helander

 

Elin Helander
Hjärnkoll på pengar

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

2
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym

Min högst privata spaning är att tips nummer ett är oerhört viktigt. Jag tycker mig se fenomenet precis överallt oavsett vad det gäller. Vi verkar ha förkärlek till att bli extrema. Om vi ska spara ska vi göra det som Buffet. Om vi ska löpa ska vi göra det som eliten. Om vi ska äta nyttigt ska vi göra det som Anna Skipper. Lever vi sedan inte upp till idealet lägger vi snabbt av eftersom vi inte orkar hålla uppe bilden av oss själva inför andra men framförallt inför oss själva. Jag tror att kognitiv dissonans här spelar en extremt… Läs mer »

Anonym
Anonym

Hej Johan!

Jag håller med! Mycket vi börjar med idag ska ”kickstartas”. Vi vill se snabba resultat, och långsiktighet och tålamod talas det inte lika ofta om.

Detta ”problem” kanske är värt att ta upp i ett blogginlägg i framtiden.

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link