Hoppa till huvudinnehållet

Flexibel pensionslösning för egenföretagare

Jag har träffat Rasmus Mandel, auktoriserad revisor på Finnhammars Revisionsbyrå i Stockholm. Det blev ett givande samtal om pensionslösningar för egenföretagare och entreprenörer. Något Rasmus som är inriktad på små och medelstora ägarledda bolag kan på sina fem fingrar.

Egenföretagare saknar ju den pension de flesta av oss har via anställningen. Det behöver man lösa genom en egen pensionslösning. För företag med anställda är det ofta naturligt att teckna ett tjänstepensionspaket med pensionssparande och riskförsäkringar. Men vilka möjligheter finns om man inte har anställda, eller helt enkelt inte vill låsa in pengarna?

Man kan likt bolag som erbjuder tjänstepension till sina anställda teckna ett tjänstepensionsavtal för ägarna. Men det finns andra alternativ som kan vara både enklare och ge en större valfrihet när det kommer till avsättningarnas storlek och tiden för utbetalning. Då syftar jag på det som kallas direktpension.

Kan du förklara närmare, vad är direktpension?

En direktpension är egentligen bara ett avtal mellan dig och ditt bolag. Avtalet innebär att bolaget åtar sig att utbetala pension till dig vid en tidpunkt som du själv bestämmer. Bolaget avsätter sedan beskattade vinstmedel till ett sparande som ligger kvar i bolaget till dess att utbetalningen påbörjas. Det finns ingen nedre gräns för när pensionsutbetalningarna kan påbörjas – allt styrs av avtalet som du och ditt bolag skriver.

Vilka fördelar skulle du säga att direktpension har?

Den största fördelen är absolut den stora valfriheten, både vad gäller avsättningarnas storlek och tid för utbetalning. Men också möjligheten att ändra avtalet beroende på ditt bolags situation.

Behöver bolaget mer kapital vid något tillfälle finns det inget som stoppar dig från att riva avtalet och återföra kapitalet till bolaget. På samma sätt kan avsättningarna förstås göras större om verksamheten går bättre än du först vågat hoppas.

Det finns ingen gräns för hur stora avsättningar som får göras årligen; det görs helt enkelt efter förmåga. Eftersom kapitalet ligger kvar i bolaget finns heller inget som stoppar dig från att i framtiden betala ut pengarna som utdelning och då till en betydligt lägre skatt än en normal pensionsutbetalning.

När ska man välja direktpension istället för tjänstepension?

Det är förstås upp till var och en, det finns fördelar med båda. En vanlig tjänstepension har fördelen att pengarna är låsta i samma sekund som de lämnar bolaget medan en direktpension bygger på ett enkelt avtal som kan rivas när som helst om ett annat behov uppstår. Men har du ett någorlunda välmående bolag som tjänar pengar så finns det många fördelar med direktpension, om inte annat som ett komplement till en tjänstepension.

Man kan ju spara i en vanlig kapitalförsäkring också, utan avtal. När ska man välja det ena före det andra?

Är man flera delägare i bolaget finns det en trygghet i att ett avtal upprättas och att en skuld till dig faktiskt bokas upp i samband med att pengar sätts av.

Hur ser den primära målgruppen ut?

Fåmansbolagsdelägare i bolag med en stabil verksamhet som beräknas pågå under många år. Storleken på bolag och verksamhetens art kan variera kraftigt, men eftersom pengarna stannar i bolaget till dess att de utbetalas är den främsta målgruppen bolag som räknar med att fortsätta sin verksamhet till den dagen ägarna bestämmer sig för att gå i pension.

Är det något särskilt man behöver tänka på; finns det några risker?

Till skillnad från en tjänstepension så lämnar avsättningen aldrig bolaget. Skulle bolaget hamna i en situation där pengarna behövs bättre i verksamheten än i pensionsavsättningen är det stor risk att man väljer att bryta upp direktpensionsavtalet och står då utan pension. Det kan därför vara bra att fundera på hur man tror framtiden för ser ut för bolaget. Ser man själv risker i verksamheten kanske en mer låst tjänstepension passar bättre.

Mycket intressant, Rasmus. För mig men också för alla som driver eget. Stort tack för pratstunden.

Tack själv Martin!

Vill du veta mer? Ring Nordnets sparexperter på 010-583 30 00.

Hos Nordnet kan du teckna direktpension utan onödiga avgifter. Du betalar bara för det du investerar i; förvaltningsavgifter för fonder och courtage för aktier.

Läs mer om direktpension hos Nordnet

Läs mer om Nordnets koncept för entreprenörer

Tips! Annat publicerat i samma serie:“Egenföretagare – så får du pengarna att växa”

Finnhammars Revisionsbyrå finns i Stockholm City och i Upplands Väsby men har kunder över hela landet. Vi är idag lite drygt 50 anställda varav ca 45 arbetar med revision. Vår huvudsakliga målgrupp är medelstora bolag där ägaren fortfarande har en aktiv roll i verksamheten och där vi kan hjälpa till både som revisorer men också som bollplank i alla de ekonomiska frågor som uppstår för fåmansbolagsdelägare.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm