Nordnetbloggen

Följ andras placeringar

Betalar du för dåliga analytiker?

I ett tidigare blogginlägg så har jag låtit undersöka hur träffsäkra aktieanalytikerna egentligen är i sina resultatprognoser. Resultatet är skrämmande, i sju av åtta fall har analytikerna fel i sina prognoser om pricksäkerheten tillåts vara mindre än fem procents avvikelse från det faktiska resultatet.

Varför väljer vi då att ge dessa prognosmakare sådan makt när det uppenbarligen inte fungerar? Och betalar dyra pengar för deras råd? För det är precis vad vi gör, följer råd som visar sig vara felaktiga och därmed förlorar våra egna pengar som vi lagt ner vår egen dyrbara tid på att tjäna ihop.

Ingen kan förutspå framtiden

Det har visat sig i otaliga ekonomiska studier och undersökningar att det är helt omöjligt att förutspå framtida börsutveckling, det går inte. Nobelpriser har till och med delats ut för denna, ska vi säga, något självklara insikt. Ändå så har vi denna analytikerkår, som livnär sig på att försöka göra just detta.

Se min portfölj

Vi har alla dessa människor som dagarna i ända sitter och ger folk råd om hur de ska investera sina pengar. Men, i slutet av dagen så vet vi fortfarande inte hur de själva väljer att allokera sina tillgångar? Jag tror på öppenhet, och för mig så är det självklart att i min roll som sparekonom, där jag ofta ger råd och idéer om sparande och investeringar, att själv redovisa min portfölj på Shareville.

Visa portföljen!

Såsom namnet antyder så är Shareville en plats för gemenskap och öppenhet. En plats där historiska resultat får tala för sig istället för framtida gissningar. Här kan du som sparare välja att följa andra sparare genom att titta på deras egenkomponerade portföljer. Det ger dig möjlighet att hitta de portföljer som utvecklats bäst över tid och som passar dig väl. Du kan kontrollera historiken, se vilka transaktioner som genomförts och samtidigt se portföljen i realtid med innehav som motsvarar en viss procentandel av portföljens storlek.

Sharing is caring

Snart kommer Shareville att lansera en ny hemsida, i och med samarbetet med Nordnet så kommer vi se vissa förändringar, vissa förbättringar. Det finns otroligt mycket spännande att jobba med här. Förhoppningsvis så kommer detta bli ett givande förhållande med ännu större möjligheter för dig som sparare att fatta rätt beslut i dina investeringar.

Vill du lära dig av vinnarna? Se en kort film om hur Shareville fungerar.

Sparhälsningar Günther Mårder

Mer kunskap NU

Vill du ha mer kunskap genast? Då kan du följa mig via följande kanaler:
Twitter@gunthermarder – följ mina marknadskommentarer i realtid
YoutubeKanal Günther Mårder – kortare utbildningsklipp och videobloggar
Podcast#sparpodden – är min och Jan Dinkelspiels podcast om sparande & investeringar
SharevilleMin portfölj – här kan du följa mina privata investeringar, helt öppet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

7
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym

Hej! Jag har en fråga jag tänkt på superlänge. Jag har sett att det finns certifikat på Nordnet som ska ge en 3x hävstång på den underliggande aktien. T.ex: Bull Africa Oil x3 C eller Bear Volvo B x3 OC. Jag har 300,000 att investera, jag tänker rätt långsiktigt (1-10 år). Är det en dålig idé att köpa certifikat med hävstång för 100,000? Jag får ju samma riskprofil som om jag skulle köpa aktier för 300,000 i bolaget? Höga/dolda avgifter? Jag skulle då kunna lägga undan 100,000 till certfikatet med 3x hävstång och köpa någon stabil aktie med hög direkavkastning… Läs mer »

Anonym
Anonym

Hej Susanne G, Nej det är en dålig idé. Hävstången i dessa produkter kommer naturligtvis inte gratis utan ligger inbyggd i certifikatet. Det innebär att värdet successivt urholkas. Därtill har du en negativ effekt i att börsen rör sig upp och ner. Varje gång börsen går ner så behövs det procentuellt en större uppgång för att du ska komma tillbaka till värde 1. Detta gör att en produkt med hävstång kommer att underprestera om inte marknaden rör sig linjärt i den riktningen som du köpt produkt för (upp eller ned). Min syn är att denna typ av hävstångsprodukter endast skall… Läs mer »

Anonym
Anonym

Om du tänker skjuta in 100,000 i en hävstångsprodukt utan att ha testat först hur det fungerar i praktiken. = Spola ner 50% av kapitalet i toaletten. Köp för 1,000 kr istället och se hur du reagerar när det inte går som du har tänkt dig, innan du pumpar in 100,000. Certifikat produkter verkar bara vara nåt för folk som bara tänkt parkera sina pengar i max 2-3 dygn. Parkerar du pengarna i 1-10 år kommer den ”dagliga-something-something” alternativt den ”rörliga-something-something” att fräta sönder ditt initiala kapital på grund av daytradingens timvisa sågtandseffekter. Var länge sen som jag testade på… Läs mer »

Anonym
Anonym

Som vanligt ett bra inle4gg!! He5ller med om att media ofta inte gf6r sin ke4llkritiska grknnanisg och de4refter drar egna slutsatser. Vad jag ff6rste5r e4r det en kombination av brist pe5 kompetens och lathet som gf6r att journalister ve4ljer att intervjua ”experter” som egentligen bara e4r se4ljare som vill synas i media ff6r sin egen skull.c4ven jag skall kolla ISK lite ne4rmare. Be4sta se4ttet e4r att je4mff6ra utfall ff6r olika alternativ ff6r sin egen situation. Ff6r mig betyder det ISK vs. kapitalbeskattning i ett ”Buy&Hold” case. Gissar att ISK e4r mest lf6nsamt, vilket antagligen e4ven ge4ller ff6r den ”Compounding” som… Läs mer »

Anonym
Anonym
I thought I’d have to read a book for a direovcsy like this!
Anonym
Anonym
Hej, Menar du att man inte kan förutspå någonting alls? Varför ska vi i så fall placera våra pengar överhuvudtaget? Vad är vitsen med att se din portfölj om du ändå säger att det är helt omöjligt att veta något? Eller menar du att det är stor sannolikhet för att det du placerar i kommer att växa och inte inte visa sig vara felaktigt placerat i 8 av 9 fall precis som rådgivarna?
Anonym
Anonym
Not bad at all fellas and galsla. Thanks.

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link