Nordnetbloggen

Fondportföljen växer så det knakar

Nyss hemkommen efter att ha hållit i en heldagsutbildning på temat ”Boosta din pension och dina fonder” faller det sig naturligt att mina tankar snurrar kring hur min egen fondportfölj kan vässas ytterligare ett snäpp. Jag upplever att jag har bra koll på mina fonder; jag stämmer av varje månadsskifte och byter några gånger per år. Sista större genomgången gjordes i november 2017. Genomgången beskrivs mer i detalj i blogginlägget ”Nu är det dags att rensa ut dåliga pensionsfonder”.

Utvärdering

Nå, hur har det gått? Har fonderna varit duktiga och jobbat på bra? Svar ja! Portföljen har ökat mer än 18% på ca 6 månader, varav 2% avser inbetalningar. Den starka utvecklingen kan jag tacka mina teknik- resp. globalfonder. Bäst i klassen var: Swedbank Ny Teknik, MS INVF Global Opportunity  A samt BGF World Technology A2.


Källa: Nordnet

Totalt sett så har pensionsportföljen fördubblats i värde på 3,5 år (då inkluderas även några procent inbetalningar). Det är galet bra och inget jag förväntar mig framöver, men det känns bra att ha kontroll och göra medvetna val. Jag är ganska nöjd med hur portföljen ser ut nu och kommer att även fortsättningsvis att ha en hel del teknik i portfölj, men den ska nog vässas till lite inom.

Marknadsläget

Morningstar är en superbra källa för fondinformation. Jag använder ofta deras marknadsöversikt (se nedan) för att se hur vindarna blåser. Tittar vi på bilden så är det tydligt att Ny Teknik fortsätter sopa banan med den de andra marknaderna. USA kommer på en god andraplats, medan Latinamerika får jumboplatsen.


Källa: Morningstar

Hur har det gått för dig i år?

/Monica

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

10
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Birgitta Bäckström
Gäst
Birgitta Bäckström

Hej Monica ! Efter en genomgång av mina fonder för en del år sen gjorde jag en ordentlig omplacering . Stor förändring till betydligt bättre avkastning blev det. Verkligen viktigt att se över fonderna och följa upp dom över tid. Tack för ditt inlägg.
Hälsning Birgitta

Anna
Gäst
Anna

Jag sitter här med hakan i golvet. Fördubblats på 3,5 år???! Wow! Lär mig hur man gör!

Håkan
Gäst
Håkan

Själv så ligger ja plus 20% på fonderna. Har typ 600 olika fonder med 100 kr i varje. De få ligga kvar där i många år till. Så inga ändringar i fonderna

Tommy
Gäst
Tommy

Du har diversifierat sönder portföljen i så fall. Och med 600 fonder lär många vara dyra och underpresterande.

Håkan
Gäst
Håkan

De har stigit 20 % i snitt sen ja köpte dom. Vi kolla kolla om 15 år när ja ska sälja dom om du kan slå mitt index. Ja har haft dom i typ ett år. Ja som du säger vissa är kanske lite dyra. Men man kan inte jämföra äpplen och päron. Så det är inte säkert att en sverigefond med låg avgift kommer gå bättre än en usa fond. Eller en kina fond med lite högre avgift. Fonderna på typ 60 000 är typ kaffepengar. Mest en kul grej och se vilken fond som kommer gå bäst. Och… Läs mer »

Anna S
Gäst
Anna S

Inspirerande inlägg. Tack.

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter,
klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link