Nordnetbloggen

Förmedlare med fallande lönsamhet men billig aktie

Insplanet (7,10 kr) Risk 8/10: Försäkringsmäklaren som har visat upp enorm tillväxt sedan de kom till börsen har svårt att få lika bra betalt för sina förmedlingstjänster senaste åren. Försäljningen står nu och stampar kring fjolårets rekordnivå men lönsamheten har sjunkit kraftigt. Aktiemarknadens dom har varit hård och summerar till en nedgång i aktien om 70 % på två år. Visst har bolaget problem men marknaden har alltid en tendens att överdriva både i upp- och nedgång.

För de senaste fem åren har bolaget snittat en försäljningstillväxt om imponerande 13,8 %, de senaste två åren uppvisar däremot inga tvåsiffriga tillväxttal. Lönsamheten har också försvagats de senaste två åren. Från att ha nått nytt rekord om 27,2 % i vinstmarginal har den senaste två åren sjunkit till nivåer strax ovanför 20 % och nuvarande år kommer att bjuda på vinstmarginaler under 20-nivån. När det gäller värderingen av aktien har marknaden i snitt betalat 12 gånger årsvinsten för Insplanet vilket gör att dagens värdering om P/e 7,3 är lågt. Mycket av bolagets problem finns i dag inprisat i aktiekursen.

Kursutveckling de senaste fem åren. Grafen hämtad från Aktiesparararnas anslysprogram Hitta Kursvinnare.

Min tro är att bolaget aldrig kommer att hitta tillbaka till gammal storform. Man kommer att vara tvungen att vänja sig vid en lägre lönsamhet för att kunna fortsätta växa och därmed ta marknadsandelar på en marknad med hårdare konkurrens. För lönsamheten tror jag att vi ska vara glada om bolaget når upp till ett snitt om 17 % i vinstmarginal. Om försäljningen ska växa kommer det vara nödvändigt att acceptera en lägre lönsamhet. Snittet för vinstmarginalen har varit 24,3 % de senaste fyra åren, så det är inget litet tapp vi talar om. Men å andra sidan tror jag att bolaget givet denna lägre lönsamhetsnivå kan fortsätta växa med i snitt 8 %. Detta skulle ge en fnuttig vinsttillväxt om 2,6 %. De flesta tror nog att detta gör aktien fullständigt ointressant, men jag ska senare visa att aktien är så nedpressad att det finns potential även med denna låga vinsttillväxt.

Verksamheten som bolaget bedriver är inte kapitalintensiv. Den enda anledningen att bygga eget kapital är för att skaffa sig förvärvsmuskler, vilket kan bli nödvändigt för att kunna upprätthålla tillväxten. I snitt har bolaget delat ut nästan hela vinsten de senaste fem åren, men snittet dras upp inte minst av fjolårets extrautdelning. En rimlig utdelningsnivå framåt är 75 % men då finns möjlighet för positiva överraskningar.

Över till värderingen av aktien. Snittvärderingen de senaste fyra åren har varit 12,1 gånger årsvinsten. En modest värdering, men marknaden vill alltid ha en rabatt när man investerar i små bolag med en affärsmodell som är lättkopierad. Min tro är att vi kommer få se ännu lägre värderingar framöver. Ett högsta P/e om 9 ska vi vara nöjda med givet en tillväxt under 3 %.

Aktien befinner sig just nu på historiskt låga nivåer. Så sent som i november handlades aktien till 5,90 kr vilket är den lägsta nivå någonsin. Vi bör ta höjd för att aktien kan tappa till 4,5 kr om lönsamhetsproblemen inte kan övervinnas snabbt. Men lyckas bolaget leverera i enlighet med antagandena i denna analys under fem år och P/e-talet samtidigt når 9 kan vi se fram emot en härlig kursresa upp mot 12,75 kr samtidigt som vi årligen har att förvänta oss en utdelning som ger oss en direktavkastning om smått otroliga 15 % givet dagens kursnivå. Totalavkastningen skulle då vara strax under 30 %, men detta investeringscase är naturligtvis fyllt med mycket risk och potential för misslyckande.

Analyshälsningar

Günther Mårder

  Börsvärde P/e 12mån P/s 12mån rEK Kurs/EK Dir 2012
Insplanet 76 7,3 0,9 36,8 1,9 30,5

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link