Nordnetbloggen
Eva Trouin
Country Manager Sweden

Fortsatt handel i utländska ETF:er – men ändrat utbud

Börshandlade fonder, så kallade ETF:er, är en av våra mest omtyckta produktkategorier, och har också ökat stort i popularitet under senare år. Några av framgångsfaktorerna är låga avgifter, ett stort urval av underliggande tillgångar samt bra likviditet, som leder till möjligheten att snabbt kunna köpa och sälja.

Som namnet antyder handlas ETF:er på en börs, precis som aktier, och Nordnet erbjuder i dagsläget handel i cirka 4 500 ETF:er, noterade i Sverige, Norge, Finland, USA, Tyskland och Kanada. Bland våra kunder är Tyskland den mest populära marknaden att handla på, och över 50% av kapitalet är placerat där.

Vid årsskiftet träder ett antal nya stora europeiska regelverk i kraft, varav de mest kända är MiFID II och PRIIPs. Det senare regelverket handlar om vilken produktinformation konsumenter ska ges innan köp av ett specifikt finansiellt instrument. Vi har under hösten arbetat efter ambitionen att hålla vårt produktutbud i börshandlade fonder intakt även efter årsskiftet när det nya regelverken trätt i kraft. Alla europeiska fondbolag har rättat sig efter regelverket kring produktinformation. För de nordamerikanska ETF:erna har vi haft kontakt direkt med fondbolagen och diskuterat möjligheten att de tar fram produktinformation som motsvarar kraven i PRIIPS, och också utforskat möjligheten att själva ta fram sådan information. Tyvärr har vi, liksom andra banker, inte kunnat hitta en bra lösning med produktinformation som uppfyller kraven i PRIIPs för dessa fonder.

Felaktig bild har målats upp om utländska ETF:er

De senaste dagarna har skrivits ett antal artiklar om hur ETF-handeln kommer att påverkas efter årsskiftet, bland annat i Dagens PS och Dagens Industri. Den samstämmiga bilden från svenska banker är att handel med utländska ETF:er kommer att upphöra. För er som är kunder hos Nordnet är detta dock en felaktig bild. Effekten hos Nordnet blir att vi från den 1 januari 2018 kommer att ta bort möjligheten att kunna göra nya investeringar i ETF:er som är noterade i USA och Kanada. Du som idag har innehav i ETF:er från dessa länder kommer att kunna ha kvar dem och naturligtvis sälja dem om du vill. Däremot kommer vi att ha kvar möjligheten att såväl köpa och sälja ETF:er noterade i Tyskland och naturligtvis också de nordiska länderna.

Handel med ETF:er fortsätter

Antalet börshandlade fonder kommer att minska från 4 500 till drygt 1 300, men vi kommer fortsättningsvis att genom handel på den tyska börsen Xetra kunna erbjuda 80% av de mest populära underliggande tillgångarna som idag täcks av ETF:er noterade i Nordamerika. Ett par exempel på dessa underliggande tillgångar är tillväxtmarknader, amerikanska fastigheter, guld, S&P500, globala aktier, kinesiska aktier och läkemedelsbolag. En enkel metafor är att varorna fortfarande kommer att finnas tillgängliga i samma butik, men att du behöver plocka dem från en annan hylla. Eftersom butiken i det här fallet är digital så är den dock bara ett knapptryck bort. De resterande cirka 20% av underliggande tillgångar som vi inte längre kan erbjuda är i allmänhet mer nischade och tematiska som till exempel amerikanska biotech-bolag, litium, uranium och grekiska aktier.

Vi har samlat information om hur förändringarna påverkar dig som kund på en specialsida på nordnet.se. Ta en titt där och återkom till oss om du har några frågor. Vi kommer att fortsätta dialogen med fondbolagen i USA och Kanada och hoppas och tror att de inom en inte avlägsen framtid vill kunna erbjuda europeiska privatsparare möjligheten att investera i deras produkter, och då kommer vi naturligtvis att inkludera dem i vårt utbud igen.

/ ETF-hälsningar från Eva

Eva Trouin
Country Manager Sweden

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

Var den första att kommentera

avatar

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link