Nordnetbloggen

Genomsnittssvensken har 1,8 miljoner i pension

Enligt konjunkturrådets senaste rapport om kapitalbeskattningens förutsättningar har de svenska hushållen en total förmögenhet på 17 500 miljarder kronor. Det motsvarar drygt 2,2 miljoner per vuxen. Av denna enorma summa är hela 78 procent – eller 1,8 miljoner kronor – pensionstillgångar.

Den här pensionen kommer delvis från staten i form av allmän pension. Du får ju pensionsavsättningar i relation till de pengar du tjänar och betalar skatt på. En del kommer också från arbetsgivaren genom så kallad tjänstepension. Många av oss har naturligtvis också ett eget långsiktigt pensionssparande vid sidan av, men det räknas inte in här.

En genomsnittssvensk har alltså 1,8 miljoner i pensionstillgångar. Att det är mycket pengar är vi säkert överens om. Men så ska de ju också försörja dig från den dagen du går i pension och resten av ditt liv.

Struntar du också i din ekonomi?

Det är med intresse jag tar del av konjunkturrådets rapport om kapitalbeskattningens förutsättningar. Men det är med bestörtning jag tänker på hur många av oss som faktiskt struntar i den allra största delen av våra besparingar.

Pension är svårt, krångligt, och tråkigt – säger vi ofta. Samtidigt utgör den närmare 80 procent av våra tillgångar. Då får vi faktiskt lägga känslorna åt sidan och ta kontrollen över pengarna:

  1. Logga in på minpension.se och få en samlad bild av dina pensionstillgångar idag och hur mycket du väntas få när du slutar arbeta. Det tar bara några minuter.
  2. Kolla upp ditt premiepensionsval. Som Collectums pensionsexpert Tomas Carlsson nyligen sa; ”allt över 1 procent” är dyrt. Det finns flera billiga och bra alternativ. Soffliggarfonden AP7 Såfa är ett sådant exempel.
  3. Sluta gynna pensionsbolagen, börja tänka på dig själv. Välj en aktör som tar lite mindre betalt, så blir det mer pengar över. Lätt som en plätt.

/Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

Kolla om du kan flytta – beställ en gratis pensionssammanställning

Konjunkturrådets rapport

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter,
klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link